Damrak hoger dankzij koopjesjagers

Na de rampdag van gisteren, waarbij beleggers tot paniekverkopen overgingen, is het Damrak vandaag in rustiger vaarwater terechtgekomen. Reden hiervoor was het opleven van de Amerikaanse beurzen aan het eind van de handelsdag gisteren en een hogere opening vandaag, en koopjesjagers die van de lagere koersen profiteerden. Het Damrak opende ruim 1,5% hoger en wist deze winst de rest van de dag vast te houden. Uiteindelijk sloot de beurs de dag af op een stand van 529,42 punten, 2,15% hoger dan het slot van gisteren. Ook de Midkap kon profiteren en sloot af met een winst van 2,31% op 547,61 punten.

Het waren vooral de technologiefondsen die een fikse sprong voorwaarts maakten. UPC, dat gisteren nog een kwart van haar koers zag verdwijnen, sloot de dag af met een winst van 19,8% op 7,19 euro. KPN (+10,5%), ASML(+9,06%), KPNQwest (+6,93%) en Philips (+7,42%) waren de andere grote winnaars.

Opmerkelijke verliezer was Buhrmann, dat ruim 5% achteruit moest naar 26,01 euro. De Europese Commissie onderzoekt de overname van Samas-Groep NV van 22 december het vorig jaar. Gekeken wordt, of door deze overname, de positie op de kantoorproductenmarkt niet tezeer beheerst wordt door de nieuwe combinatie.

Verder werd bekend, dat Fortis Bank, in samenwerking met USB Warburg, de beleggingsmaatschappij Calvé-Delft N.V. wil overnemen. De Nederlandse Bank-verzekeraar heeft op het moment 21,4% van de aandelen in handen, USB-Warburg bezit 10,1% van het aandelenkapitaal. Het bod dat de cominatie heeft uitgebracht wordt door Calvé-Delft als voldoende bestempeld voor verdere besprekingen. Het aandeel Fortis sloot vandaag 4,66% in de plus op 26,75 euro.

De euro won vandaag ten opzichte van de dollar. Een euro wordt nu verhandeld voor 0,8927 dollar. De Amerikaanse Indices begonnen de dag voorzichtig hoger, maar zijn op het moment terrein aan het verliezen. De Dow Jones Index staat op een verlies van -0,31% en de Nasdaq moet 0,21% prijsgeven ten opzichte van het slot van gisteren.