Festivals beslissen over crowdsurfverbod

Organisatoren van grote popfestivals in Europa beslissen vrijdag in Londen of het crowdsurfverbod in het komende festivalseizoen wordt gehandhaafd. Dat heeft PinkPop-organisator Jan Smeets dinsdag in Amsterdam gezegd tijdens zijn persconferentie.

Het verbod werd juni 2000 ingesteld nadat bij het Deense Roskilde-festival negen jongeren werden doodgedrukt tijdens een concert van Pearl Jam. Uit politierapporten bleek volgens Smeets dat crowdsurfers de consternatie rond het podium hadden veroorzaakt.

Crowdsurfers zijn concertbezoekers die zich vanuit het publiek opwerpen en zich dan over de hoofden van andere bezoekers laten bewegen tot voor het podium. Daar worden ze 'uitgespuugd' in een speciale gang die voor het podium is vrijgemaakt.

Tijdens het afgelopen Lowlandsfestival zorgde het crowdsurfverbod voor 1200 tot 1500 minder gewonden dan normaal. Dat bracht Lowlandsorganisator Mojo Concerts dinsdag naar buiten. Smeets wil eigenlijk crowdsurfen toestaan, maar erkent dat cijfers duidelijk maken dat het eigenlijk niet verantwoord is. Diverse bands zouden dat inmiddels ook onderkennen.