Nederland telt morgen 16 miljoen inwoners

Morgen wordt de 16 miljoenste inwoner van Nederland verwacht, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De Bevolkingsteller van het CBS stond vanochtend om half twaalf op 15.999.715 geregistreerde inwoners. Ruim tien jaar geleden, november 1990, werd de grens van 15 miljoen gepasseerd. Het aantal van 17 miljoen inwoners zal naar verwachting over tien jaar worden bereikt.

Strikt genomen loopt (of kruipt) die 16 miljoenste Nederlander waarschijnlijk al ergens rond. Het CBS baseert zich namelijk op de dagelijks aangeleverde cijfers van de Gemeentelijke Basisadministraties van de gemeenten, maar daar zit dus altijd enige vertraging tussen het moment waarop geboortes, overlijdens en migraties worden doorgegeven. De mededeling dat morgen het aantal van 16 miljoen inwoners wordt bereikt, berust daarom op een schatting.

Sinds eind 1990 is de bevolking met één miljoen inwoners gegroeid. In die periode zijn er 2 miljoen kinderen geboren en hebben zich 1,1 miljoen immigranten in ons land gevestigd. Daar staat tegenover dat er 1,4 miljoen personen zijn overleden en 0,7 miljoen emigranten uit Nederland zijn vertrokken.