WK Rugby 2015 - FOK!sport toernooigids

15. Georgië

Georgië (WikiCommons/Hatgreg)

De geschiedenis op het WK

Georgië is, buiten de landen van de Six Nations, veruit het beste rugbyland in Europa en wint de laatste jaren alle toernooien waar de grote zes landen niet aan meedoen. Met vooral in Frankrijk spelende spelers hebben ze zich voor de laatste drie WK's weten te plaatsen.

WK Gastland(en) Resultaat Georgië
2003 Australië Uitgeschakeld in groepsfase
2007 Frankrijk, Schotland en Wales Uitgeschakeld in groepsfase
2011 Nieuw-Zeeland Uitgeschakeld in groepsfase

De voorbereiding richting het WK 2015

De Men of Borjgali hebben zich voorbereid met een toernooi in eigen land, de Tbsilisi Cup, en twee vriendschappelijke wedstrijden. In Tbilisi won het team met 19-10 van Uruguay, maar werd met 10-26 verloren van Italië B en bleek het C-team van Ierland met 12-45 veel te sterk. Begin september gingen ook beide vrienschappelijke oefenwedstrijden verloren: Canada was met 15-16 te sterk en Japan won met 10-13 van de Georgiërs.

De bookmakers

Groepswinst wordt met een notering van 1501 niet verwacht van de Oost-Europeanen en met een odd van 46 lijkt ook een plek in de kwartfinales erg ver weg. Het bereiken van de halve finales zou al 501 keer de inzet betekenen en het dubbele krijg je voor een finaleplaats. Met een notering van 5001 zou de wereldtitel gerust een van de grootste stunts uit de sportgeschiedenis genoemd mogen worden. Voor tries kijkt men bij Georgië vooral naar Tamaz Mtchedlidze en Davit Katcharava.

De wedstrijden in de groepsfase

Datum Tijd (NL) Wedstrijd Locatie Live in NL
19 september 13:00 Tonga - Georgië  Kingsholm, Gloucester  RTL 7 (online)
25 september 17:45 Argentinië - Georgië  Kingsholm, Gloucester  RTL 7 (online)
2 oktober 21:00 Nieuw-Zeeland - Georgië  Millennium Stadium, Cardiff  RTL 7 (online)
7 oktober 21:00 Namibië - Georgië  Sandy Park, Exeter  RTL 7 (tv en online)