review
Film: Angels & Demons

Dan Brown staat erom bekend dat hij zowel de wetenschap als religie en de strijd tussen deze twee veel aandacht geeft in zijn boeken. Hij schrijft bovendien boeken die behoren tot de ‘fact fiction’; hij vertelt een fictief verhaal, tegen een historische achtergrond. Ook in 'Het Bernini Mysterie' komen deze beide elementen terug. Centraal staan namelijk het CERN, een wetenschappelijk natuurkundig instituut, en de Katholieke Kerk. Het CERN is erin geslaagd anti-materie te maken. Als deze anti-materie in aanraking komt met de gewone materie, waaruit alles bestaat, vernietigen beide elkaar. Het CERN heeft echter een manier gevonden om deze anti-materie te isoleren. Maar dan wordt er een wetenschapper vermoord en de anti-materie gestolen. De hulp van professor Robert Langdon wordt ingeroepen, omdat er een mysterieus symbool op de borst van de wetenschapper staat. Langdon ziet een verband met de machtigste ondergrondse organisatie uit de geschiedenis: de Illuminati. Niet lang daarna ontvangt het Vaticaan een bedreiging van de Illuminati; er is een tijdbom in het Vaticaan verstopt. De timing is 'perfect': de paus is net overleden en er moet een nieuwe paus gekozen worden, dus in Rome wemelt het van de pers. Het is aan Langdon en de wetenschapster Vittoria Vetra om een 400 jaar oud spoor te volgen langs verzegelde grafkelders en verlaten kathedralen om de tijdbom op te sporen voordat het te laat is.

Angels & Demons is erg trouw gebleven aan het boek. Hoewel er wat kleine details veranderd zijn, is het verhaal in grote lijnen hetzelfde gebleven. Dit heeft zowel voor- als nadelen; degenen die het boek al hebben gelezen, zullen precies weten hoe het verhaal verloopt en zullen dan ook niet voor verrassingen komen te staan. Toch zal ook de getrainde kijker, die het boek nog niet heeft gelezen, de 'verrassende' plotwendingen al van verre aan zien komen. Aan de andere kant is het voor de kenners van het boek wellicht mooi om een 'echt' beeld bij het verhaal te krijgen; de beschrijvingen van de vele kerken, standbeelden en kathedralen komen in de film tot leven. Dit komt te meer omdat Angels & Demons grotendeels echt in het Vaticaan en in Rome is opgenomen en niet op een set, dit geeft de film een lichte meerwaarde.

Ook op het acteerwerk is niets aan te merken. Tom Hanks ís Robert Langdon, soms verrassend sarcastisch. Hij bewijst met deze rol weer dat hij gewoon echt goed kan acteren. Maar ook de bijrollen van Ewan McGregor als de camerlengo (de belangrijkste man in het Vaticaan tot er een nieuwe paus is gekozen), de Italiaanse Ayelet Zurer als Vittoria en Armin Mueller-Stahl als kardinaal Strauss zijn prima. Er is geen enkele acteur die echt slecht speelt, en dat is ook wel eens een verademing.
Dit wil echter zeker niet zeggen dat Angels & Demons een perfecte film is. De beginscène (eigenlijk de enige scène die echt afwijkt van het boek), waarin te zien is hoe wetenschappers erin slagen om anti-materie te maken, past totaal niet bij de rest van de film, vooral het gedeelte waarin de camera in hoge snelheid langs alle apparatuur vliegt slaat eigenlijk nergens op. Het camerawerk is sowieso soms ronduit irritant, met veel gedraai om pratende personages heen. Ook bestaat meer dan de helft van de film uit het haasten van de ene naar de andere locatie, waarbij ze dan meestal nét niet op tijd komen. Daarnaast worden er, maar dat is misschien meer de 'schuld' van het boek, wel erg veel feitjes opgedreund. En dan tot slot de ontknoping die, zoals net al genoemd, erg verrassend moet lijken, maar die een geoefende kijker al van verre ziet aankomen.

Angels & Demons is qua stijl en sfeer vergelijkbaar met The Da Vinci Code. Heen en weer rennen tussen verschillende locaties, professor Langdon als de eenzame held die het mysterie moet ontrafelen, met verborgen plekken en symbolen die als hints dienen om het raadsel op te lossen. En tussendoor nog wat geschiedenislessen. Vond je The Da Vinci Code een goede film, dan kun je waarschijnlijk ook van Angels & Demons genieten. En omgekeerd.
Wil je leuke prijzen winnen? Doe dan mee met de Angels & Demons prijsvraag!
Label: Sony Pictures Releasedatum: 13 mei 2009 Kijkwijzer:



Waardering film:





Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.
No thanks, ik sla hem over. Heb mooie herinneringen aan het boek
Maar ik ga em natuurlijk wel kijken
† Ryan Dunn (June 11, 1977 – June 20, 2011)
It's funny. All you have to do is say something nobody understands and they'll do practically anything you want them to.
VIVA LA ASSANGE¡
Anyway, ik ga wel heen. Na het tegenvallende Da Vinci Code weet ik wat ik moet verwachten en zoals de reviewer zegt: van hot naar her rennen, annoying camera moves. Dat was op zich in DVC ook al zo.
De vraag is of het de regisseur is of het boek... maar ik raad iedereen toch aan het boek te lezen: is veel spannender en leuker dan de DVC.
Nou, dan hebben ze dat wel verdomd goed gedaan!
Mijn reviews
Geheime strandvideo's met topless meiden, zomer 2010
(='.'=)
(")_(")
Is that a scroll in your toga, or are you just happy to see me?
Geheime strandvideo's met topless meiden, zomer 2010
ben het helemaal eens met de review, een zeer voorspelbare film, waarin ik in het begin eigenlijk al een aantal dingen verwachtte en het zo ook geschiedde. Qua entertainment een leuke spannende film met historische feitjes, maar het weet mij in ieder geval niet echt te pakken, 2.5 ster ook van mij
De film was ook wel goed maar met een hele andere insteek, meer gericht op de actie ipv wat er achter zit.
Goede film wel maar haalt het niet bij het boek (zoals bijna altijd) en een goede recensie waar ik het mee eens ben!
Als je het mij vraagt hebben ze het plot aan het einde aardig herschreven om de Amerikaan nóg meer de held van het verhaal te doen lijken, en dat is nogal jammer...
Ziezo! Da's mooi van Aviko! --> Power to the pieper!
Ik vond deze film toch de mindere van de twee. Het acteerwerk was wel erg goed, maar het verhaal was naar mijn mening niet zo sterk uitgewerkt.
Ik vond het een aardige film, maar niet een superfilm die je per se in de bioscoop moet zien.
It's a measure of the soul.
Waarom geen hoog cijfer? omdat de film het bij lange na niet haalt bij het boek. Het boek is echt geweldig en superspannend. Ik ben geen boekenwurm, maar Dan Brown is echt een meester van suspense. Jammer dat de film het net niet is. Met z'n 140 minuten zou je verwachten dat het verhaal redelijk verteld zou kunnen worden. Helaas blijkt het toch niet in die tijdspanne te passen.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken