CD: Calvin Harris - I Created Disco

Calvin Harris is een veelbelovende jonge (1984) Brit. Met een zestal singles op zijn naam is hij redelijk productief geweest. En niet zonder succes, getuige de hit die hij had met 'The Girls'. Ook heeft hij door Groot Brittannië getoerd met Faithless en is hij de support act van Groove Armada. Bovendien gaat het gerucht dat hij met Kylie Minogue gaat samenwerken op haar nieuwe album. Dat c.v. is niet misselijk en schept hoge verwachtingen voor dit album.

Calvin Harris – I Created Disco

Het eerste nummer, 'Merrymaking At My Place', is nog redelijk lief. Het echte Atari-geweld barst lost in het tweede nummer, 'Colours'. Zoals je van een Atari kunt verwachten klinkt de muziek erg 8-bit. Maar dit is dan wel weer bijzonder vet gedaan. 'This Is The Industry', het derde nummer, heeft een tekst die eigenlijk nergens op slaat: "I am in the industry, you are in the industry, this is the industry". Het is een lief, vrolijk en poppy nummertje. Daarna is het tijd voor het bekende 'The Girls'. Die tekst is natuurlijk ijzersterk. Dan maakt het eigenlijk niet uit wat voor deuntje je eronder plakt. Maar ook dat is dik in orde, dus dit nummer is een goed excuus om de stereo eens flink open te gooien. Halverwege het album vinden we een beatloos intermezzo, 'Traffic Cops', dat uiteraard weer is opgebouwd uit het bekende Atari-geluid.

Na het intermezzo pakken we de draad weer op met 'Vegas'. De melodie heeft verdacht veel weg van 'Acceptable In The 80s', maar door steeds de tekst te blijven herhalen kun je weer niet stil blijven zitten. Dat is hetzelfde trucje dat Moby in het verleden al gebruikte, maar het is wel erg effectief. De tekst doet trouwens denken aan de film Fear And Loathing Las Vegas. 'Disco Heat' heeft niets met disco te maken, het is eerder te bestempelen als Britpop. Het is een lekker stoer nummer geworden waarbij de Atari scheurt alsof het een gitaar is. Een wat meer downtempo nummer is 'Certified'. Er zit een sterk ritme in, dus het is niet het soort downtempomuziek waarbij je lekker gaat zitten chillen. Halverwege klinkt het alsof Calvin zijn Atari flink aan het pijnigen is. De afsluiter, 'Electro Man', is een tikje rommelig. Dit nummer had met iets meer aandacht een stuk beter kunnen zijn. De vocalen hadden bijvoorbeeld veel krachtiger gekund.

Calvin Harris

Dit album heeft niets met disco te maken zoals we dat kennen uit de jaren '70. Wel is het een erg origineel album geworden en het had weinig gescheeld of Calvin Harris had inderdaad kunnen zeggen dat hij disco opnieuw had uitgevonden. Helaas is de Atari computer de beperkende factor. Dit geeft het album een zeer beperkte sound. Ondanks die beperkte sound weet hij een zeer gevarieerd album neer te zetten. Bovendien is te horen dat de muziek vol overgave gemaakt is. Dat werkt uitstekend in combinatie met de vreemde arrogante houding die hij zich aanmeet. Het is een goed album, maar helaas zijn er meer artiesten die een dergelijke sound hebben (Findel, Daft Punk). Dat maakt dit album allesbehalve vernieuwend.

Calvin Harris staat donderdag 10 januari in Simplon op Eurosonic tijdens het Noorderslagweekend.

Tracklist:

01: Merrymaking At My Place
02: Colours
03: This Is The Industry
04: The Girls
05: Acceptable In The 80s
06: Neon Rocks
07: Traffic Cops
08: Vegas
09: I Created Disco
10: Disco Heat
11: Vault Character
12: Certified
13: Love Souvenir
14: Electro Man


Youtube: Calvin Harris – The Girls




Links:

http://www.calvinharris.tv/
http://www.myspace.com/calvinharristv


Label: Fly Eye Releasedatum: 3 november 2007
Waardering: