Bladestorm: The Hundred Years War

Ontwikkelaar Koei brengt ons de komende tijd een aantal nieuwe games, naast twee nieuwe spellen onder de Dynasty Warriors vlag komen ze ook met een compleet nieuwe game; Bladestorm.
In deze game draait het niet alleen om het je een weg door de vijand heen hakken, maar nog meer ook om de strategie hoe je dit van plan was te doen. Dit onderscheidt de game dan ook van de Dynasty Warrior games. Omdat niet iedereen gecharmeerd is van games in een Oosterse setting is deze game voor de Europese markt ook gebouwd rondom een Europese happening, namelijk de honderdjarige oorlog. Deze oorlog woede tussen 1337 en 1453 tussen Frankrijk en Groot-Brittannië, hoewel deze oorlog niet aaneengesloten was en er enkele vredige periodes waren zal hier in Bladestorm niets van te merken zijn.

In deze game zal je een cruciale rol gaan spelen in deze oorlog. Niet dat jij de held bent dankzij wie jouw leger het op het allerlaatste nippertje toch nog net lukt om te overwinnen, nee in deze game zul je een hele andere rol vervullen tijdens deze veldslagen. Beide partijen zijn al een lange tijd in gevecht met elkaar en talloze soldaten zijn reeds gesneuveld voor hun vaderland. Uit wanhoop besluiten allebei de landen mercenaries in te huren om hun troepen te versterken. Dit is het moment waar jij het spel binnenkomt. Je start in de lokale tavern, waar een geooglapte barman je kort het achtergrondverhaal vertelt. Voor je het weet heb je hier je eerste huurcontract al te pakken.

Aangezien je een huurling bent zal het jou een zorg zijn wie de oorlog wint en je zal dus na elke veldslag weer de keuze krijgen voor welk land je wilt vechten. Nadat je voor het een land geknokt hebt en goed werk hebt verzet, oftwel veel vijanden in de pan hebt gehakt en strategische punten hebt veroverd, neemt je bekendheid langzaam toe. Hoe groter je bekendheid, des te meer geld zullen zowel de Fransen als Britten voor je over hebben om maar voor hen te komen vechten.

Verder is de tavern een grafisch wat mooier ogend menu-scherm, maar meer dan dat stelt het ook niet echt voor. Op deze plek vind je nieuwe huurcontracten (missies), kun je jouw voortgang opslaan, statistieken bekijken en je geld over de balk gooien. Als mercenary doe je alles voor het geld, dus dit moet je dan natuurlijk ook laten rollen. Je kunt bijvoorbeeld sterkere armor kopen voor je personage zodat je niet zo snel terug hoeft te vallen tijdens de strijd, maar wat belangrijker is is het aanschaffen van speciale commandoboeken. Deze zijn een van de belangrijkste elementen om te bezitten in de game. Een commandoboek zorgt er namelijk voor dat je een nieuw soort unit op het strijdveld kunt besturen. In den beginne zul je het gevecht aan moeten gaan met alleen zwaardvechters, maar al snel zul je controle kunnen nemen over speerdragers, ridders te paard, boogschutters enzovoorts. Deze boeken zijn niet alleen te koop, maar kunnen ook als drop voorkomen van belangrijkere personages die je in de game verslaat.

Bladestorm bevat nog een RPG-element, namelijk het leveling systeem. Je gaat namelijk niet alleen zelf ten strijde, maar je moet verschillende groepen strijders leiden naar de victorie. Door veel met een zelfde type strijder ten strijde te trekken zul je voor dit type unit geleidelijk stijgen in levels. Dit heeft effect op hoeveel strijders van dat type je tegelijk kunt leiden, hoe sterk ze zijn in de aanval en in de verdediging, maar ook hoe goed ze speciale aanvallen uitvoeren en hoe gemotiveerd ze zijn. De game bevat een geruime variantie aan verschillende troepen, welke allemaal hun sterktes en zwaktes hebben. Het is dus belangrijk hoe en wanneer je ze gebruikt. In het begin zul je weinig troepen kunnen commanderen dus komt het neer op snel hak en slashwerk, terwijl je later in de game steeds meer zult moeten vertrouwen op taktieken.