FIFA 09 Ultimate Team

\"Meneer, heeft u voetbalplaatjes?\" Dat moet toch wel de zin zijn die ik vorige maand het vaakst heb gehoord. Met een wagen vol boodschappen ontweek ik op sublieme wijze alle trage huisvrouwen die met hun koters de Appie Heijn teisterden, maar bij de deur aangekomen liep ik toch elke keer weer in een hinderlaag van net iets tè enthousiaste kids die me al smekend aankeken. De gemiddelde zwerver zou jaloers zijn op die skills.

Fifa 09 is een game die vorig jaar als een tierelier verkocht en een grote schare fans heeft vergaard. Voor deze echte die-hards is er nieuwe DLC verschenen in de vorm van Ultimate Team. Ultimate Team is een compleet nieuwe mode binnen de game waarbij je het tegen zowel AI als menselijke tegenstanders kunt opnemen. Verder kun je zelf je team opbouwen, dien je de opstelling te bepalen en de contracten van spelers in de gaten houden. Hoe langer je de game speelt, hoe beter je team zal worden en dus hoe gemakkelijker je de tegenstanders in de pan hakt, nouja voetbalt. Zo kun je gewoon een match spelen of je kunt aan toernooien meedoen. Tot nu toe klinkt dit niet echt spannend, aangezien dit precies is wat je in Fifa 09 sowieso allemaal al kon.

Het bijzondere van deze gamemode is dan ook niet wat je allemaal kunt, maar voornamelijk hoe je het allemaal kunt doen. De basics liggen namelijk allemaal bij pakjes kaarten die je kunt kopen. Pakjes kaarten? Ja inderdaad, pakjes kaarten. In de game kun je kaarten kopen die zeer sterk lijken op de voetbalplaatjes van die ene supermarktketen met die irritante reclames met die nog irritantere kerel met zijn foute big smile en kale bats. Deze pakjes kaarten zijn in drie groepen verdeeld, namelijk de bronzen, zilveren en gouden pakjes. In het begin zul je alleen bronzen pakjes kunnen aanschaffen waar je kaarten vind van onder andere spelers, training boosts, uit- en thuistenues etc. In deze pakjes zul je dus de wat mindere kaarten aantreffen die zorgen dat je vooruit kunt om een team op te bouwen en wedstrijden te gaan spelen.

Wanneer je wedstrijden speelt kun je punten verdienen, deze krijg je bijvoorbeeld door wedstrijden te winnen, maar ook door gewoon goed te spelen, doelpunten te maken, veel goede passen maken etc. Aan het einde van de wedstrijd zul je dan ook deze punten krijgen en wanneer je er genoeg hebt kun je dus weer nieuwe pakjes kopen waar andere spelers inzitten, waarmee je jouw team kunt versterken. Dit is van tijd tot tijd echt een noodzaak omdat je kaarten slechts een beperkte tijd houdbaar zijn. Een speler op zo\'n kaart kan een aantal wedstrijden meegaan, dit wordt zijn \"contract\" genoemd. Wanneer zijn contract na 3 wedstrijden afloopt is het wel handig om een speler op reserve te hebben die zijn plaats in kan nemen. Een andere optie is om contracten te verlengen waar ook weer een speciale kaart voor is. Je hebt meerdere speciale kaarten waarmee je bijvoorbeeld ook je team een trainingsboost kunt geven etc.