Herman Brood overleden
Volgens HMG text is de zanger en schilder van het dak van het Amsterdamse Hilton Hotel gesprongen. Op zijn lichaam is een brief gevonden, waarin hij meldt 'er geen zin meer in' te hebben. "Maak er een mooi feest van, misschien zie ik jullie nog eens." aldus de brief. Volgens ooggetuigen is het lichaam om half vier vanmiddag weggehaald.
Brood: Schilder, muzikant, dichter en 'knuffeljunk'
Van Panzerfaust kregen we onderstaande tekst:
Herman Brood schilderde, musiceerde, dichtte en leefde erop los met drank en drugs. Hij verraste vriend en vijand door niet voor zijn vijftigste verjaardag dood te gaan. Hij was nu 54 jaar en een cultfiguur die door iedereen werd gekend, van jong tot oud. Het leek of niemand een hekel aan hem had: hij was de nationale knuffeljunk.
Brood leidde naar eigen zeggen vier levens. Hij was schilder, muzikant, dichter en vader. Hij kwam volgens eigen zeggen tijd tekort om aan alle vier levens genoeg aandacht te besteden. "Ik kom sowieso tijd tekort. Ik probeer dat op te lossen door maar één keer in de twee nachten te slapen. Maar dan nog", aldus Brood.
Brood begon zijn muziekcarrière nadat hij in 1964 van de Kunstacademie in Arnhem was geschopt. Na een handjevol pianolessen stapte Brood in zijn eerste band 'The Moans'. Tijdens optredens voor zijn tweede band Cuby & The Blizzards kwam hij in aanraking met de drug LSD. Door zijn uitbundige gebruik moest hij de band verlaten.
In 1978 maakten Brood en zijn begeleidingsband Wild Romance furore met het album 'Shpritsz'. Het nummer 'Saturday Night' kwam hoog in de hitlijsten en was een belangrijke doorbraak voor Brood.
De artiest zocht op slimme wijze de media, waardoor iedere Nederlander al snel wist wie Brood was.
Eind jaren negentig waagde Brood zich ook op het theaterpodium. Met zijn vrienden Jules Deelder en Bart Chabot trad hij op in de theatershow 'Apocrief', een show vol artistieke verrassingen.
Chabot schreef Broods' biografie 'Een broodje gezond', ter ere van zijn vijftigste verjaardag. Op 5 november 1996 gaf Brood, van oorsprong een Zwollenaar, daarom een groots verjaardagsfeest in Paradiso met artiesten als Nina Hagen (zijn ex-vrouw, met wie hij ook optrad), André Hazes en Trijntje Oosterhuis.
Herman Brood hield het ondanks hallucinerende middelen uitstekend uit aan de top. Tijdens zijn loopbaan kreeg Brood onder meer de muziekprijzen de Gouden Harp en de BV Pop Prijs. Zijn
schilderijen en zeefdrukken waren erg populair onder een breed publiek. Hij wist vooral met de zeefdrukken en de schilderijen in zijn levensonderhoud te voorzien, dat onder meer bestond uit
vijfhonderd gulden aan speed per dag. Recent ondernam hij afkickpogingen.
Update: 17:29 uur
Met dank aan o.a. Verbal, Ruben / Czar, schaaf, eldeejee, panzerfaust, bc_vortex, PARENA, abraham, Getty, Broer_van_Q/ArnoH voor het melden.