Kleinste republiek op aarde wint WK-medaille

Het is de kleinste republiek op aarde en sowieso het op twee na kleinste land op aarde, achter Vaticaanstad en Monaco: Nauru, een eilandje op een kleine 4500 kilometer ten noorden van Australië, goed voor grofweg tienduizend inwoners.

Dat piepkleine landje heeft iets bijzonders te vieren: er is een mondiale WK-medaille gewonnen! In het Oezbeekse Tashkent is zaterdag het WK gewichtheffen voor junioren afgesloten en bij de dames boven 90 kilogram was het raak: Charisma Amoe-Tarrant won er zilver bij het stoten en brons in de totaalstand.

Hartstikke leuk dus, want zelfs liefhebbers van de meest obscure sportevenementen die er zijn zien toch niet vaak enig succes van atleten uit Nauru. Overigens was het op de Gemenebestspelen dit jaar ook al raak: daar won Amoe-Tarrant al zilver, maar de concurrentie was er wel beduidend minder sterk dan in Tashkent.

Dat Amoe-Tarrant in de zwaarste categorie succes boekte is overigens niet zo vreemd. Wat betreft het percentage van mensen met overgewicht is Nauru namelijk de onbetwiste wereldkampioen, met een gezelligdik gemiddeld BMI van een stevige 32,5.