Lorenzo klopt Marquez in strijd om MotoGP-pole in Barcelona

De poleposition voor de Grand Prix van Catalonië in de MotoGP is een prooi geworden voor Jorge Lorenzo. De Spaanse Ducati-coureur was zaterdag in de kwalificatie net iets te sterk voor wereldkampioen Marc Marquez, die met zijn Honda op 0,066 seconden strandde.

Lorenzo's teamgenoot Andrea Dovizioso gaf een dikke twee tienden toe en completeerde daarmee de eerste startrij. De tweede rij wordt gevormd door Maverick Viñales, Andrea Iannone en Danilo Petrucci, die allemaal tussen de vier en vijf tienden toe moesten geven op Lorenzo. Op de derde rij starten Valentino Rossi, Johann Zarco en Tito Rabat.

In de Moto2 ging de poleposition naar Fabio Quartararo, zijn eerste ooit in de Moto2 en na twee poles in de Moto3 in 2015 überhaupt pas zijn derde pole ooit. Alex Marquez en Marcel Schrötter maken zondag de eerste startrij vol, Bo Bendsneyder vertrekt vanaf een wederom matige 26e plek. In de Moto3 wordt de voorste rij gevormd door Enea Bastianini, Jorge Martin en Tatsuki Suzuki.

Zoals gebruikelijk gaat de Moto3-race zondag om 11.00 uur van start, gevolgd door de Moto2 om 12.20 uur en de MotoGP om 14.00 uur.