Grootscheepse smokkel gelinkt aan motorclubs

Honderden huiden van slangen, varanen en leguanen, gesmokkeld vanuit Indonesië naar Eindhoven. Ze waren bedoeld om te eindigen als hesje van de bekende en beruchte motorclubs in Nederland, maar belandden voor die tijd in de opslag van de Rotterdamse politie. Het Team Milieu van de eenheid Rotterdam nam afgelopen week in Eindhoven de volledige partij in beslag. De eigenaar mag diverse OMG’s (Outlaw Motorcycle Gangs) tot zijn vaste clientèle rekenen.

OMG
Peter Hartog van Team Milieu: “Het is een enorme hoeveelheid huiden van allerlei dieren, die je onder andere terug vindt op of als hesje van de beruchte motorclubs. De verdachte had de logo’s van al die clubs keurig gesorteerd in verschillende laatjes liggen. Het is op zijn minst bijzonder te zien dat ze kennelijk allemaal gebruik maken van dezelfde leverancier.“

Grootscheepse smokkel
Het Team Milieu volgde een spoor uit Indonesië, waar in december vorig jaar een 53-jarige Nederlander werd aangehouden op verdenking van grootscheepse smokkel. Hij leverde onder andere koraal, schedels, zaagtanden en ivoor aan een groothandel in Nederland. Er bleek echter ook een lijn te lopen naar een man in Eindhoven, die grote partijen huiden van slangen, varanen en leguanen uit Indonesië kreeg aangeleverd.

Afgelopen week doorzocht het team het pand van de Eindhovenaar. Hier werden de huiden gevonden, en opiaten. Naast zijn cliënten bij de motorbendes in Nederland leverde hij ook aan clubs in België en Duitsland. De 52-jarige man is aangehouden en in verzekering gesteld. Inmiddels is hij heengezonden in afwachting van verder onderzoek en verhoor.

Opsporing Verzocht
De zaak in Eindhoven houdt dus verband met de man die in december werd opgepakt op Bali. Die arrestatie leidde toen tot een oproep in Opsporing Verzocht, omdat er gezocht werd naar verdwenen hertzwijnschedels en zaagtanden van de zaagvis. De tips stroomden binnen en inmiddels zijn er 11 zaagtanden en 1 schedel terug gevonden. De zoektocht is nog niet ten einde, dus tips over de zaagtanden en hertzwijnschedels zijn nog steeds welkom. Kijk hier voor meer informatie.

Grootscheepse smokkel gelinkt aan motorbendes (Foto: Stockfoto politie.nl)
Grootscheepse smokkel gelinkt aan motorbendes (Foto: Stockfoto politie.nl)