NBA: Kyrie Irving naar Boston Celtics

Een aardverschuiving in de Eastern Conference van de NBA. De Cleveland Cavaliers sturen Kyrie Irving naar de Boston Celtics. In ruil krijgen de Cavaliers Isaiah Thomas, Jae Crowder en Ante Zizic van de Celtics.

Kyrie Irving had eerder deze maand aangegeven weg te willen bij de Cleveland Cavaliers. De viervoudig all-star wil de sterspeler van een ploeg zijn en in de schaduw van LeBron James voelde Irving zich tekort gedaan. Critici wijzen erop dat het juist door James komt dat Irving een superster is geworden. Voor de terugkeer van James bij de Cavaliers in 2014 was Irving een talentvolle speler bij een kansloze ploeg. De laatste drie jaar haalden de Cavaliers de NBA finale en groeide Irving uit tot één van de beste spelers ter wereld.

Boston voorkomt met de ruil dat ze een lastige beslissing moeten nemen over Isaiah Thomas. Thomas groeide de afgelopen twee jaar uit tot de absolute publiekslieveling in Boston. Thomas is 1 meter 75, met afstand de kleinste speler in de NBA. Hij speelt echter zonder angst en heeft zich ontwikkeld tot een dodelijke schutter. De afgelopen twee jaar was Thomas een all-star en één van de topscorers in de NBA.

Eind komend seizoen loopt het contract van Thomas echter af. De guard verdient nu zes miljoen per jaar, een schijntje voor een speler van zijn kaliber. Na komende zomer komt hij zeker in aanmerking voor een maximum contract dat ruim vijf keer zo hoog zal liggen. Dat zou een bijzonder zware aanslag zijn op het budget van de Celtics, zeker voor een speler die een matige verdediger is en, bij ingang van het nieuwe contract, al 29 jaar oud.

Boston heeft met Irving de speler in huis die het team de komende jaren kan dragen. Irving is allround een betere speler dan Thomas. Bovendien is Irving drie jaar jonger. Boston wordt al een tijdje getipt als de ploeg die de nieuwe grootmacht in het oosten kan worden. Met Irving en een hele rits andere jonge spelers lijkt dit nu ook werkelijkheid te worden.

Voor Cleveland is dit vrijwel zeker het begin van het einde. LeBron James speelt komend seizoen het laatste seizoen van zijn driejarige contract. James leeft in onmin met Cavaliers-eigenaar Dan Gilbert. Dit komt deels door personele keuzes die Gilbert heeft gemaakt, maar ook doordat de twee op politiek vlak lichtjaren uit elkaar staan.

De verwachting is dat James na komend seizoen zal vertrekken naar warmer oorden. De Los Angeles Lakers worden vaak genoemd als kandidaat. Zolang James echter nog bij de Cavaliers speelt is er hoop in Cleveland. James heeft nu de beschikking over een support cast van Thomas, Crowder en Kevin Love. Hij heeft veel minder sterke teams naar de NBA-finale geloodst.

Het nieuwe NBA-seizoen begint op 17 oktober.