Delft krijgt testterrein hyperloop

In Delft wordt een terrein gebouwd om de hyperloop te testen. Het gaat om een proefopstelling van dertig meter, waar de belangrijkste systemen op lage snelheid kunnen worden uitgeprobeerd. Het is de eerste in zijn soort in Europa

BAM en start-up HARDT hebben de bouw maandag aangekondigd. Ze hebben ook al een haalbaarheidsstudie gedaan naar de Zuiderzeelijn. Dat is een spoorlijn tussen Lelystad, Heerenveen en Groningen, die nooit van de grond is gekomen. BAM en HARDT hebben niet gemeld wat uit de studie is gebleken, maar zeggen wel dat ze op grond van de uitkomst willen samenwerken.

HARDT is opgezet door de Delftse studenten die begin dit jaar een prestigieuze hyperloop-wedstrijd van SpaceX wonnen. De man achter SpaceX is miljardair Elon Musk, de bedenker van de hyperloop. Het systeem moet het mogelijk maken passagiers over land grote afstanden te laten afleggen met snelheden van meer dan 1000 kilometer per uur. Het plan is om capsules in een bijna-vacuüm door een buis te laten zweven door middel van magneten.

Delft krijgt testterrein hyperloop
Delft krijgt testterrein hyperloop (Foto: BuzzT)