James Gunn maakt ook derde Guardians of the Galaxy

Nog voordat het vervolg op Guardians of the Galaxy goed en wel in de bioscopen draait - deze week zijn wereldwijd de eerste screenings voor pers en volgende week gaat de film in Europa draaien - houdt James Gunn zich al met het derde deel bezig. De regisseur heeft aangegeven dat hij ook die film onder zijn hoede zal nemen.

Gunn verraste in 2014 iedereen met zijn aanpak voor Guardians of the Galaxy: een Marvel-avontuur in de ruimte met kleurrijke figuren in de hoofdrollen, een geweldige muziekkeuze en een flinke dosis humor. Het beviel, en dus gaf de studio groen licht voor een vervolg. Marvel heeft tot nu toe nog niet eerder een regisseur drie films uit dezelfde serie zien doen (de Iron Man-serie ging na twee films door Jon Favreau naar Shane Black, de Captain America-serie had al na één film een nieuwe regisseur en de andere films zijn simpelweg nog niet bij hun derde film - maar de nabije toekomst toont ook geen hattrick voor regisseurs van Thor of Avengers), waarmee altijd werd onderstreept dat de MCU-films geen films van een regisseur, maar van de studio zijn. Gunn lijkt echter voldoende de ruimte te krijgen zijn eigen stempel te drukken en spreekt ook positief over de samenwerking met de Marvel-bazen, in een Facebook-post waarin hij zijn terugkeer naar Guardians of the Galaxy Vol. 3 aankondigt:

"Mijn partnerschap met de gasten van Marvel Studios - Kevin Feige, Lou D’Esposito, Victoria Alonso, en Jonathan Schwartz - is de beste van mijn professionele carrière geweest en heeft enorm bijgedragen aan mijn beslissing - net als de relatie met de bazen van Disney Studios - Bob Iger, Alan Horn en Alan Bergman - die innovatie en de pure liefde voor films vanaf het begin hebben toegejuicht. Van een regisseur die net door deze mensen is ingehuurd zou je deze uitspraak wellicht verwachten, maar ik zou nooit met mensen aan een film willen werken die ik niet mag, laat staan aan twee films, laat staan aan drie."

Volgens Gunn is de beslissing om een derde Guardians-film te maken echter voornamelijk verbonden aan de personages. "Uiteindelijk is mijn liefde voor Rocket, Groot, Gamora, Star-Lord, Yondu, Mantis, Drax en Nebula - en sommige van de nog komende helden - dieper dan [jullie, de fans] voor mogelijk houden, en ik heb het idee dat ze meer avonturen te beleven hebben en meer dingen te leren hebben over zichzelf en het geweldige en soms afschuwelijke universum waarin we leven."

Na Guardians of the Galaxy Vol. 2 zullen de personages eerst te zien zijn in Avengers: Infinity War, dat volgend jaar uitkomt en tien jaar Marvel Cinematic Universe in één film stopt. Gunn zal met de derde Guardians-film "het verhaal van deze iteratie van de Guardians of the Galaxy afronden, en zowel oude als nieuwe personages richting de volgende tien jaar lanceren".

Gunn benadrukt in zijn bericht niet iemand te willen zijn die een derde film in een trilogie maakt waarvan iedereen later uiteindelijk doet alsof het derde deel nooit heeft bestaan. "Ik beloof jullie, de fans, dat ik het allemaal met integriteit, liefde en respect voor de personages zal doen," sluit Gunn af.

Guardians of the Galaxy Vol. 2 is vanaf volgende week te zien in de Nederlandse bioscopen, voordat de film de week erop in Gunns thuisland gaat draaien. FOK! organiseert vrijdagavond 28 april een screening van de film, waarvoor je nu nog kaarten kunt claimen.

Guardians of the Galaxy Vol. 2: Baby Groot