'Mysterieuze' Namibische bokser verovert wereldtitels

De Namibische bokser Julius Indongo heeft afgelopen weekeinde voor een kleine stunt gezorgd. De 34-jarige Blue Machine was in Glasgow te sterk voor de Schotse topbokser Ricky Burns, die een poging deed om Indongo zijn titels bij de IBO en IBF af te nemen.

De eveneens 34-jarige Burns was al bijna een jaar de WBA-kampioen in het lichtweltergewicht, de klasse tot 63,5 kilogram, terwijl Indongo sinds vorig jaar kampioen was bij de IBO en IBF. Dat was een flinke stunt, want na twintig gevechten in Namibië, allemaal tegen Afrikanen en allemaal gewonnen, stond hij in Moskou tegenover de Rus Eduard Troyanovsky. Veel informatie zullen de beelden van dat gevecht Burns niet op hebben geleverd, want Indongo sloeg de Rus na veertig seconden snoeihard tegen de vlakte. Hij stond dan ook te boek als een klein mysterie, want niemand leek echt te weten wat hij precies kon.

Indongo kwam nu met goede moed naar Schotland, waar hij naar eigen zeggen op een missie van de Namibische president was. "Ik vecht voor hem en voor de politie in Namibië, want ik ben ook politieagent. Het hele land zal kijken, maar er ligt geen druk op. Het is juist een eer, ik heb een kans gekregen en het is mijn verantwoordelijkheid om die aan te grijpen", aldus de vrolijke Namibiër. 

Tijdens het gevecht met Burns was het Schotse publiek aanvankelijk bijzonder luidruchtig en enthousiast, maar dat werd al snel een stuk minder. Indongo sloeg er namelijk flink op los en liet zijn opponent volkomen kansloos. In de vijfde en zesde ronde deed Burns voorzichtig iets terug, maar het was bij lange na niet genoeg om de unanieme jurybeslissing voor de winst van Indongo te voorkomen. De Namibiër bleef maar slaan en leek na twaalf ronden nog wel een tijdje door te kunnen, hoewel dat natuurlijk niet nodig was. 

Ricky Burns - Julius Indongo (Bron: YouTube)

Burns toonde zich na afloop een sportief verliezer: "Het is heel simpel, de beste man heeft gewonnen. Hij was een stuk beter dan we hadden gedacht en hij gaf me een aantal rake klappen. Hij had misschien een klein voordeel met zijn lengte, wat het voor mij moeilijk maakte, maar nee, dat is geen smoes. Hij was gewoon echt beter", klonk het respectvol.

"Ik ben ontzettend trots", reageerde Indongo na afloop. "Het hele land keek live op TV en volgens mij krijgt het hele land morgen een vrije dag! Ik ben enorm dankbaar voor de kansen die de mensen mij gegeven hebben en heel blij dat de wereld me nu echt kan zien. Dit is een hele grote overwinning voor Namibië en Afrika", jubelde hij. 

Het wachten lijkt nu te zijn op een gevecht tussen Indongo en de Amerikaan Terence Crawford, de regerend kampioen bij de WBC, WBO en The Ring. Crawford is tevens de houder van de 'lineaire titel' in de divisie, wat min of meer inhoudt dat hij de vorige kampioen versloeg, die de vorige kampioen versloeg, die de vorige kampioen versloeg etc.