Zambiaanse tiener sprint naar wereldtijd op 100 meter

Sprinter Sydney Siame lijkt definitief zijn doorbraak te hebben gemaakt. De 19-jarige Zambiaan snelde afgelopen weekeinde in het Heroes Stadium in Lusaka naar een weergaloze tijd op de 100 meter: 9,87 seconden. 

Siame wordt al lang gezien als een groot talent. Zo won hij in 2014 goud op de Jeugd Olympische Spelen op de 100 meter. Daarnaast werd hij op de 200 meter al zevende op de Afrikaanse Spelen van 2015 en vijfde op het Afrikaans kampioenschap van vorig jaar.

In Lusaka zette hij echter een bijna ongeëvenaarde verbetering van zijn beste tijd neer. Hij kwam naar de Zambiaanse hoofdstad met 10,18 seconden als persoonlijk record, een goede tijd voor een 19-jarige, maar wereldwijd nog niet heel indrukwekkend. 

Met nauwelijks rugwind snelde hij vervolgens naar 9,87 seconden en daarmee nestelt hij zich in één klap in de wereldtop. Op de wereldranglijst aller tijden komt hij gelijk binnen op de 22e plek, die hij moet delen met grootheden als Obadele Thompson en olympisch kampioen Linford Christie. 

De enige tiener die ooit sneller was is Travyon Bromell, die op de Amerikaanse WK-trials in 2015 naar 9,84 sprintte.