FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 10 april 2017

Trump bereid Syrië weer aan te vallen

De Amerikaanse president Donald Trump is bereid toestemming te geven voor nieuwe aanvallen op Syrië als er opnieuw chemische wapens worden ingezet tegen burgers in dat land. Dat meldde het Witte Huis maandag.

De VS bombardeerden vrijdag een Syrische luchtmachtbasis als reactie op een vermeende chemische aanval eerder die week op burgers. De Amerikaanse aanval werd scherp veroordeeld door Rusland en Iran. Moskou en Teheran waarschuwden dat ze hard zullen terugslaan als de VS hun bondgenoot Syrië opnieuw aanvallen.

De Syrische president Bashar al-Assad blijft ontkennen achter de gifgasaanval van vorige week dinsdag te zitten.

Trump bereid Syrië weer aan te vallen
Trump bereid Syrië weer aan te vallen (Foto: ANP)

'Europa veel te afhankelijk van Microsoft'

Europese overheden zijn veel te afhankelijk van software en diensten van Microsoft. Dat stelt Investigate Europe, een groep onderzoeksjournalisten uit verschillende Europese landen, in Der Tagesspiegel. Ook de Europese Commissie en het Europees Parlement maken zich volgens de groep kwetsbaar door gevoelige systemen en datastromen bij de Amerikaanse techreus onder te brengen.

Dat Microsoft een Amerikaans bedrijf is, is een van de problemen. De Windowsmaker is gebonden aan Amerikaanse wetgeving en dat maakt Europese data volgens de groep minder veilig. Verder maakt het veelvuldige gebruik van Microsoft-diensten overheden ook kwetsbaar. Zo maakten hackers de laatste jaren vaak gebruik van zwakke plekken in software van Microsoft.

Europarlementariër Jan Philipp Albrecht vindt dat er snel actie ondernomen moet worden. Hij vergelijkt de situatie op Twitter met de luchtvaartsector. Door samen te werken hebben Europese landen met Airbus een antwoord gevonden op het ooit oppermachtige Amerikaanse Boeing. Albrecht stelt een 'ICT-Airbus' voor.

Het grootste probleem voor veel overheden is vooralsnog het prijskaartje. Overstappen op andere onafhankelijke systemen is goed mogelijk, maar de kosten zijn in de meeste gevallen aanzienlijk.

'Europa veel te afhankelijk van Microsoft'
'Europa veel te afhankelijk van Microsoft' (Foto: BuzzT)

'Verdachte Oslo wilde alleen grap uithalen'

De zeventienjarige Rus die werd opgepakt vanwege de vondst van een geïmproviseerd explosief in Oslo, kreeg maandag te horen dat hij langer blijft vastzitten. De advocaat van de tiener claimt dat zijn cliënt geen extremist is, maar alleen een 'kwajongensstreek' wilde uithalen.

De Noorse politie arresteerde de jongen dit weekend nadat een getuige hem met een verdacht pakketje in zijn handen had zien knielen naast een auto. "Hij had een bus met aanstekergas waar met tape spijkers aan waren vastgemaakt", zei een aanklager.

De advocaat van de Russische tiener stelde maandag dat zijn cliënt niet van plan was een aanslag te plegen. "Hij is het oneens met islamisten en is tegen geweld. Hij was niet van plan om slachtoffers te maken", zei de jurist. Toch oordeelde de rechter dat de politie de verdachte twee weken mag vasthouden.

De veiligheidsdiensten in Noord-Europa waren dit weekend extra alert vanwege de aanslag in Stockholm. Daar reed op vrijdag een vrachtwagen in op voetgangers in een grote winkelstraat in de Zweedse hoofdstad. Vier mensen kwamen om het leven.

'Verdachte Oslo wilde alleen grap uithalen'
'Verdachte Oslo wilde alleen grap uithalen' (Foto: ANP)

Pulitzer Prize voor Panama Papers

De Panama Papers, een internationaal journalistiek onderzoeksproject, heeft maandag de Pulitzer Prize voor achtergrondjournalistiek gewonnen. In het project hebben bijna vierhonderd journalisten van ruim honderd mediabedrijven uit 76 landen (waaronder Trouw en Het Financieele Dagblad) interne documenten van het in Panama gevestigde juridisch advieskantoor Mossack Fonseca onderzocht.

Dat bedrijf bleek klanten te helpen brievenbusfirma's op te zetten om zo belasting te ontwijken. Het gaat in totaal om 11,5 miljoen vertrouwelijke documenten van het bedrijf die zijn gelekt. De journalisten van het onderzoeksconsortium (ICIJ) ontdekten namen van bekende mensen, onder wie staatshoofden, politici, bestuurders en miljardairs, maar ook banken.

De Pulitzer Prize is een prestigieuze Amerikaanse prijs in diverse categorieën op het gebied van journalistiek en literatuur. Die wordt al sinds 1917 uitgereikt. Joseph Pulitzer, een Amerikaanse krantenmagnaat, stelde de prijs in.

Pulitzer Prize voor Panama Papers
Pulitzer Prize voor Panama Papers (Foto: ANP)

Robben kijkt met plezier terug op CL-tegenstander Real Madrid

Arjen Robben treft woensdag met Bayern München in de Champions League zijn oude club Real Madrid. Een bijzondere wedstrijd voor de vleugelaanvaller.

"Natuurlijk is het nog steeds bijzonder voor mij om tegen Real Madrid te spelen", vertelde Robben tegen AS. "Ik heb daar maar twee jaar gespeeld, maar het is voor je carrière altijd goed als je kan zeggen dat je voor Real Madrid hebt gespeeld."

"Ik heb het daar geweldig gehad, maar nu ben ik alleen met de wedstrijd van woensdag bezig. Het enige dat telt is het bereiken van de halve finale. Of ik Real niet liever later in het toernooi getroffen had? Heel simpel: als je de Champions League wil winnen, kom je de grote jongens vroeg of laat toch wel tegen en moet je ze verslaan."

Drie jaar geleden verloor Bayern München in de halve finales van het miljoenenbal thuis kansloos met 0-4 van Real. "Daar zijn wij totaal niet mee bezig. Het is onderdeel van het verleden en maakt niet meer uit. Voor ons is alleen de toekomst belangrijk. We spelen nu opnieuw tegen ze en ons enige doel is het bereiken van de finale."

Rachel Hazes zoekt professionele hulp

Rachel Hazes heeft "professionele hulp gezocht om haar geestelijk bij te staan". Dat liet ze maandagavond weten via haar management. De weduwe van André Hazes heeft het de laatste maanden moeilijk.

"Rachel heeft veel meegemaakt in haar leven en dat alles bij elkaar opgeteld, is haar de laatste maanden steeds zwaarder gaan vallen." Na goed overleg met haar naasten heeft Rachel besloten "hier met hulp van buitenaf aan te werken".

Roxeanne Hazes is blij dat haar moeder ruim een week geleden professionele hulp heeft gezocht. "Ik ben ontzettend trots op mijn moeder dat zij deze stap genomen heeft. Ik zou het zeer op prijs stellen als hier respectvol mee omgegaan wordt zodat zij in alle rust kan werken aan haar herstel."

Rachel Hazes zoekt professionele hulp
Rachel Hazes zoekt professionele hulp (Foto: BuzzE)

Nederlander verdacht van 17 Duitse plofkraken

De Nederlandse politie heeft een 28-jarige man gearresteerd die wordt verdacht van plofkraken in Duitsland. De man zou tussen februari en mei 2016 samen met een 32-jarige handlanger in de deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen zeventien pinautomaten hebben opgeblazen. Tegen de man was een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd. De medeverdachte is nog voortvluchtig. Dat heeft de Duitse politie bekendgemaakt.

Het tweetal maakte mogelijk deel uit van de zogenoemde Audi-bende. In Duitsland zijn de laatste jaren veel plofkraken geweest. Die worden vaak gepleegd door Nederlanders. Na hun daad gaan ze er op hoge snelheid vandoor in razendsnelle auto's, zoals Audi's.

Over de identiteit van de man is niets bekendgemaakt.

Nederlander verdacht van 17 Duitse plofkraken
Nederlander verdacht van 17 Duitse plofkraken (Foto: ANP)

Aru niet in de Giro

Fabio Aru mist de Giro d’Italia, die volgende maand van start zal gaan. Dat meldt zijn ploeg Astana op hun website. De 26-jarige Italiaan heeft te maken met een slijmbeursontsteking.

Aru liep vorige week bij een val tijdens een training in Spanje een knieblessure op. Onderzoek heeft uitgewezen dat de renner van Astana kampt met een slijmbeursontsteking, waardoor hij de Giro moet laten schieten.

"Ik baal er heel erg van dat ik niet in Sardinië kan starten'', reageerde Aru. "Ik keek al maanden uit naar de Giro. Maar helaas ben ik gevallen. Ik voldoe nu niet aan de voorwaarden om daar een goede kans te maken.''

Aru moet nu tien dagen rust houden, waarna een nieuw onderzoek volgt. Na het herstel van zijn blessure zal Astana zijn wedstrijdprogramma opnieuw bepalen.

Bosz verwacht meer puntenverlies Feyenoord

Ajax-trainer Peter Bosz denkt dat Feyenoord nog meer punten gaat verspelen in de strijd om de titel in de Eredivisie. Feyenoord speelde zondag met 2-2 gelijk tegen PEC Zwolle en doordat Ajax zaterdag met 5-1 won van NEC is de achterstand van de Amsterdammers op de Rotterdammers nog maar één punt.

"Thuis gaat het makkelijker, maar uit hebben ze het lastig", vertelde Bosz tegen Ziggo Sport. De koploper gaat nog punten verspelen, zo denkt men in het Ajax-kamp. "Dat heeft ook te maken met de wedstrijd die wij tegen Feyenoord speelden. We waren overtuigend, Feyenoord juist niet. Dat voedt de verwachting dat zij niet  al die wedstrijden gaan winnen. Dat hebben ze tegen PEC weer laten zien."

Feyenoord neemt het in de laatste vier speelrondes nog op tegen FC Utrecht (thuis), Vitesse (uit), Excelsior (uit) en Heracles Almelo (thuis). Ajax speelt nog tegen sc Heerenveen (thuis), PSV (uit), Go Ahead Eagles (thuis) en Willem II (uit). De Rotterdammers moeten minstens één keer niet winnen wil Ajax kampioen worden, maar de club uit Amsterdam moet dan wel alle wedstrijden zelf winnen. 

Protesten tegen regering-Bouterse gaan door

Net als donderdag en vrijdag is er in Suriname ook maandag geprotesteerd tegen het beleid van president Desi Bouterse en zijn regering. Circa duizend mensen hielden een protestdemonstratie in de straten van Paramaribo. Ook werd het gebouw van een ministerie even bezet.

Vergeleken met vorige week verliep de actie grimmiger. Toen de demonstranten het terrein van het belastingkantoor op wilden gaan, staken politie en militairen daar hardhandig een stokje voor.

De demonstranten vervolgden hun actie bij het ministerie van Onderwijs. Omdat de politie hier geen rekening mee had gehouden, konden de actievoerders zonder problemen het gebouw binnenlopen en het ongeveer een half uur bezet houden. De voorzitter van de onderwijsbonden riep de minister op zijn positie op te geven.

De komende week liggen de acties stil omdat het de lijdensweek is, zoals de week voor Pasen heet. De week daarna zullen de protesten worden opgevoerd.

Protesten tegen regering-Bouterse gaan door
Protesten tegen regering-Bouterse gaan door (Foto: ANP)

Menig na goal tegen Feyenoord: "Belofte maakt schuld"

Queensy Menig slaagde zondag in zijn missie om een goede wedstrijd tegen Feyenoord neer te zetten en daarmee Ajax te helpen in de titelstrijd.

De aanvaller van PEC Zwolle zette zijn ploeg na drie minuten op voorsprong tegen Feyenoord, in de wedstrijd die uiteindelijk in 2-2 zou eindigen. Het verschil tussen Feyenoord en Ajax is nu nog maar één punt.

Hij maakte daarmee zijn misser tegen Roda JC goed. "Belofte maakt schuld en ik ben een man van mijn woord", vertede Menig tegen De Telegraaf . "Natuurlijk ben ik met mijn eigen ploeg bezig. Voor PEC telt er slechts één ding en dat is handhaving."

"Tegen Roda JC hadden we een stap kunnen zetten en dat deden we niet. Dan moet je tegen Feyenoord een punt pakken. En dan ben ik eerlijk, ik heb ook nog een speciaal gevoel voor Ajax. Ik heb mijn hele jeugd daar gespeeld, ik ben officieel nog Ajacied en ik heb van iedereen uit die omgeving heel veel berichten gehad na die misser tegen Roda. Dat waardeer ik enorm. Daarom wilde ik goed spelen en scoren.”

Landgoed Hoenderdaell in beeld

Ik was vandaag op bezoek bij Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna. Het landgoed werkt onder andere samen met Stichting Leeuw, die zich inzet voor de opvang van verwaarloosde leeuwen en tijgers en alle andere katachtigen. Behalve deze diersoorten biedt het park plaats aan nog veel meer bewoners. Het park wordt continu verbouwd en uitgebreid, afgestemd op de dieren die er onderdak vinden. Ik maakte vandaag deze fotoreportage. 

Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna
Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna

The Elder Scrolls Online een week gratis te spelen

Gamegigant Bethesda gooit de poorten van Tamriel open voor iedereen, met een gratis week The Elder Scrolls Online op alle platforms. De pro-deoperiode gaat morgen in en eindigt op 18 april.

Tijdens de gratis week kun je van alle originele content uit TES: Online gebruikmaken, en kun je een korting verwachten als je besluit om de game aan te schaffen. Al je progressie wordt dan overgedragen vanuit de proefperiode.

Hoewel uitgever ZeniMax weinig loslaat qua officiële cijfers, lijkt het erop dat de MMO-variant uit de Elder Scrolls-franchise nog altijd redelijk veel gespeeld wordt, met aantallen tegen de tienduizend op alleen pc. Als we ZeniMax moeten geloven zijn de aantallen op consoles nog veel hoger, dus lege servers hoef je niet te verwachten. Later dit jaar wordt de Morrowind-uitbreiding verwacht, wat mogelijk ook weer voor een boost in speleraantallen zorgt.

TES: Online is er voor PlayStation 4, Xbox One en PC (Windows/Mac/Linux).

The Elder Scrolls Online komende week gratis
The Elder Scrolls Online komende week gratis

Lekker wijf (23) verkracht taxichauffeur

De politie in Findlay, in de Amerikaanse staat Ohio, heeft vrijdag ene Brittany Carter in de kraag gevat. De niet-onknappe, 23-jarige brunette heeft zich eerder dit jaar vergrepen aan een 29-jarige taxichauffeur.

Volgens de politie werd de taxicentrale onlangs in het midden van de nacht gebeld. Twee negers en een blanke vrouw wilden niet lopen, en wilden met de taxi gaan vanaf hun hotel. Tijdens de rit haalde de 20-jarige Cory Jackson een mes tevoorschijn en drukte deze de arme taxichauffeur op de keel.

Hierop zag Carter haar kans schoon, en reed zich klaar op de kloppende roede van de taxichauffeur. Of dit al niet erg genoeg was, gingen Jackson en Carter aan de haal met de portemonnee van de taxichauffeur. Buit: 32 dollar.

Het tweetal is inmiddels opgepakt. Het mokkel in kwestie wordt onder andere verkrachting en beroving ten laste gelegd.

Britanny CarterHet mokkel in kwestie (foto Findlay Police Dpt.)

Gewonden door schietpartij basisschool VS

Meerdere mensen zijn maandagochtend (lokale tijd) neergeschoten in een basisschool in San Bernardino in Californië. De lokale politiechef verklaarde volgens de Los Angeles Times dat er zeker vier gewonden worden behandeld.

De schoten zouden zijn gelost in een klaslokaal. "We denken dat het een moord-zelfmoord is", schreef politiechef Jarrod Burguan op Twitter. Dat wijst erop dat de vermeende dader vermoedelijk de hand aan zichzelf heeft geslagen.

Gewonden door schietpartij basisschool VS
Gewonden door schietpartij basisschool VS (Foto: ANP)

Ferrari-baas haalt uit naar Räikkönen

Ferrari-baas Sergio Marchionne is niet blij met de prestaties van Kimi Räikkönen tijdens de eerste twee Formule 1-races van het seizoen 2016. Waar teamgenoot Sebastian Vettel een eerste en een tweede plek pakte kwam de Fin met eenzelfde auto niet verder dan de plekken vier en vijf.

Marchionne: "Ik heb het hier al over gehad met teambaas Maurizio Arrivabene. Misschien moeten ze maar met hem om de tafel en met hem praten. Het leek in China wel of Kimi met andere dingen bezig was en hij afgeleid werd. Sebastian reed veel agressiever."

Räikkönen zelf verweerde zich na de race door te stellen dat Ferrari hem te lang op versleten banden rond heeft laten rijden voordat hij zijn tweede stop mocht maken. Ook vond de Fin dat zijn auto bij enkele bochten niet goed genoeg weg kwam, waardoor hij bijvoorbeeld in de beginfase geen aanval in kon zetten bij Daniel Ricciardo. "De set-up was ook niet perfect, al was die al wel beter dan in Australië. Er had sowieso een beter resultaat in gezeten, maar dit is waar we het mee moeten doen. Soms is het niet anders."

Thor en the Hulk gaan matten in Thor: Ragnarok

In november van dit jaar kunnen we de nieuwe Thor-film, Thor: Ragnarok in de Nederlandse bioscoop verwachten. Chris Hemsworth keert terug als de dondergod en moet het dit keer opnemen tegen superschurk Hela (Cate Blanchett), maar niet voordat hij zichzelf vrijgevochten heeft in een duel met the Hulk.

Na de gebeurtenissen uit de film Avengers: Age of Ultron is Thor zonder zijn hamer gevangengenomen op de planeet Sakaar. Om zijn vrijheid te kunnen garanderen moet hij het opnemen tegen the Hulk in een soort episch gladiatorengevecht. Bekijk een voorproefje daarvan in de trailer hieronder, die vergezeld wordt door de treffende klanken van Led Zeppelins Immigrant Song.

Behalve Hemsworth en Blanchett bestaat de cast uit een boel populaire namen. Zo zien we Idris Elba, Anthony Hopkins, Jeff Goldblum en Mark Ruffalo onder andere nog schitteren in de Marvel-film, die vanaf 2 november te zien is.

UWV loopt achterstand herbeoordelingen in

Uitkeringsinstantie UWV is bezig de achterstand in te lopen bij de herbeoordeling van personen die (deels) arbeidsongeschikt zijn. UWV moet kijken of die mensen nog wel recht hebben op een uitkering, maar kampte de afgelopen jaren met een forse achterstand. Begin 2016 stond de teller nog op 9500 gevallen, maar die kon met ruim 5400 worden teruggebracht.

Het afgelopen jaar werden in totaal ruim 45.000 personen herbeoordeeld. Eind 2016 was de achterstand nog iets meer dan 4000, meldde het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maandag.

Dit jaar hoopt minister Lodewijk Asscher de achterstand verder te kunnen afbouwen, maar het is nog onduidelijk om hoeveel personen het zal gaan. Om het probleem aan te pakken, trok het ministerie geld uit voor extra keuringsartsen.

UWV loopt achterstand herbeoordelingen in
UWV loopt achterstand herbeoordelingen in (Foto: ANP)

Amsterdam wil bierfiets vanaf november weren

Het moet dan eind dit jaar echt afgelopen zijn met de bierfiets in de Amsterdamse binnenstad. Burgemeester Eberhard van der Laan wil de roemruchte rijdende barren vanaf 1 november verbieden in het centrum, zo schrijft hij maandag in een brief aan de gemeenteraad. Tot die tijd hebben exploitanten de gelegenheid een stalling buiten het aangewezen gebied te zoeken.

De burgemeester wilde de bierfietsen al per 1 januari uit de binnenstad weren, omdat ze voor veel overlast zorgen. De voorzieningenrechter bepaalde echter eind vorig jaar dat het stadsbestuur nogmaals naar het besluit moest kijken, omdat onder meer te weinig rekening was gehouden met de gevolgen van het verbod voor de exploitanten. Aangezien zij hun rijdende barren in het centrum hebben gestald, moesten ze over verboden terrein uitwijken naar buurten waar de bierfiets wel is toegestaan.

Door de exploitanten de tijd te geven een andere stallingslocatie te vinden, gaat het verbod als het aan Van der Laan ligt per 1 november in. Hoewel dat nog langer tot overlast leidt voor bewoners en ondernemers, doet dit volgens hem het meeste recht aan de uitspraak van de rechter en de belangen van exploitanten.

Amsterdam wil bierfiets vanaf november weren
Amsterdam wil bierfiets vanaf november weren (Foto: ANP)

Teleurstelling en opluchting bij Terpstra

Niki Terpstra kwam zondag op 120 kilometer van de streep op een kasseistrook ten val. De oud-winnaar stapte wel weer op, maar moest niet veel later toch opgegeven. Maandag bleek de schade mee te vallen.

"Schaafwonden, kneuzingen, blauwe plekken, hechtingen en stijve ledematen, maar ik mag van geluk spreken dat ik gezien de impact van de crash voor de rest geen ernstige blessures heb opgelopen", aldus Terpstra op zijn Instagram-pagina.

Toch was er behalve opluchting ook vooral verdriet. "Ik ben extreem teleurgesteld dat ik de finale van deze wrede klassieker niet heb kunnen rijden."

The Binding of Isaac Afterbirth+ ook naar Europa

Gamers in Amerika (of Europeanen met een Amerikaans account) zijn allang bezig met The Binding of Isaac: Afterbirth+ op Nintendo Switch, maar over een Europese versie is lang gezwegen. Vandaag is er eindelijk de bevestiging dat de game ook, inclusief fysieke versie, naar Europa komt.

Nicalis gaat voor de fysieke release samenwerken met Headup Games. Samen moeten ze ervoor zorgen dat de game nog in kwartaal 2, uiterlijk in juni dus, beschikbaar komt. Helaas moeten we het nog even doen zonder specifieke release datum. Wel is er een prijs: 39,99 euro moet er in Europa betaald worden voor de game.

De samenwerking tussen Nicalis en Headup Games geldt overigens voor meerdere titels, dus hopelijk komen die sneller in Europa beschikbaar.

The Binding of Isaac: Rebirth+ Switch

12-jarige vervangt bassist van Korn

Korn moet vanaf volgende week tijdens optredens in Zuid-Amerika bassist Reginald 'Fieldy' Arvizu missen vanwege 'onvoorziene omstandigheden'. De Amerikaanse metalband heeft echter al een vervanger gevonden. Niemand minder dan de 12-jarige zoon van Metallica-bassist Robert Trujillo.

"De honneurs worden waargenomen door Tye Trujillo", zegt Korn op Facebook. "We vinden het erg jammer dat Fieldy niet met ons mee kan op deze tour, maar we kijken ernaar uit om een paar optredens te doen met zo'n jonge muzikant als Tye."

Tye mag Korn vergezellen tijdens shows in Colombia, Brazilië, Argentinië, Chili en Peru. Korn liet weten dat Fieldy zich weer aansluit bij de band zodra deze is teruggekeerd naar de Verenigde Staten in mei.

12-jarige vervangt bassist van Korn
12-jarige vervangt bassist van Korn (Foto: BuzzE)

Aanstaande woensdag nieuwe Nintendo Direct

Nintendo heeft een nieuwe Nintendo Direct aangekondigd voor aankomende Nintendo 3DS- en Nintendo Switch-titels, al focust de Direct voornamelijk op de games Arms en Splatoon 2.

De Nintendo Direct wordt aanstaande woensdagnacht om 00:00 uur Nederlandse tijd uitgezonden. Dat is dus de nacht van dinsdag op woensdag. Welke andere games aan bod komen is nog niet bekend.

Schapen leggen voetbalwedstrijd stil

In Wales, waar anders, hebben twee schapen afgelopen weekeinde een voetbalwedstrijd stilgelegd. Llanberis en Llandudno Junction speelden op het derde niveau tegen elkaar, maar kregen plotseling bezoek van twee ongenode gasten.

De twee schapen liepen voor de wedstrijd al op het veld, wat nog niet zo'n probleem was. Tijdens de wedstrijd kwamen ze echter terug en de scheidsrechter kon weinig anders doen dan de boel tijdelijk stil leggen. 

"Je zou kunnen zeggen dat het seizoenskaarthouders zijn", grapte Llanberis-coach Geraint Jones. Llifon Owen, de fysiotherapeut van de thuisploeg, liet zijn schaapsherdersroots zien en dirigeerde het duo met zachte hand van het veld, zodat de wedstrijd voortgezet kon worden. 

Amnesty: meer doodvonnissen, minder executies

Amnesty International heeft vorig jaar in de hele wereld 1031 executies geteld na een veroordeling tot de doodstraf, ongeveer een derde minder dan in 2015. Maar er werden wel aanzienlijk meer doodvonnissen uitgesproken, 3117 vergeleken met 1998.

Bijna 90 procent van de executies had plaats in Iran (567), Saudi-Arabië (154), Irak (88) en Pakistan (87). Niet meegeteld zijn terechtstellingen in China, die Amnesty op enkele duizenden schat. De Chinese overheid beschouwt de doodstraf als staatsgeheim.

Voor het eerst sinds 2006 staan de Verenigde Staten niet meer bij de bovenste vijf landen met de meeste executies. Door problemen met het verkrijgen van de benodigde chemische middelen daalde het aantal executies in 2016 tot twintig. Maar er werden ook nog maar dertig mensen ter dood veroordeeld. Dit aantal was sinds 1977 niet meer zo laag. In het midden van de jaren negentig werden nog meer dan driehonderd doodvonnissen geveld.

Afrikaanse landen
De stijging van het aantal uitgesproken doodvonnissen in de wereld is terug te voeren op enkele Afrikaanse landen: in Nigeria verdrievoudigde dit aantal, maar ook in Kameroen, Zambia en Somalië werden meer mensen ter dood veroordeeld.

Twee landen schaften in 2016 de doodstraf af: Nauru in de Stille Zuidzee en Benin in West-Afrika. Het aantal landen waar de doodstraf geheel is afgeschaft, steeg hiermee tot 141.

Amnesty: meer doodvonnissen, minder executies
Amnesty: meer doodvonnissen, minder executies (Foto: ANP)

Elfstedentocht blijft bij NOS

De NOS heeft toegezegd de uitzendingen van de komende edities van de Elfstedentocht te verzorgen. Het mediabedrijf en De Friesche Elf Steden hebben daartoe een contract voor onbepaalde tijd afgesloten.

"De Elfstedentocht is het evenement der evenementen", het kroonjuweel van Nederland. Mooier bestaat er niet. Het is cultureel erfgoed en ook nog eens wars van commercie", aldus NOS-directeur Jan de Jong.

De tot nu toe laatste Elfstedentocht werd door de NOS op 4 januari 1997 live uitgezonden van 05.30 tot 00.30 uur. 80 Procent van de Nederlanders, 11,2 miljoen mensen, zag op zijn minst een deel van de uitzending. Het gemiddelde kijkcijfer lag die dag op 3,5 miljoen.

Elfstedentocht blijft bij NOS
Elfstedentocht blijft bij NOS (Foto: BuzzE)

'Amsterdam en Eindhoven groeimotoren'

De Nederlandse economie groeit dit jaar stevig door. Met name de regio's rond Amsterdam en Eindhoven presteren naar verwachting sterk. Dat schrijven economen van ING in een maandag gepubliceerd rapport.

Waar ING voor heel Nederland uitgaat van een economische vooruitgang van 2 procent, rekent de bank voor Amsterdam en Eindhoven op meer dan 3 procent groei. De hoofdstad dankt dat met name aan de aanhoudende groei van de luchthaven Schiphol. In het zuiden is de automobielindustrie de voornaamste groeimotor.

De arbeidsmarkt herstelt dit jaar verder en legt daarmee volgens ING "een solide bodem" onder de economische groei. Vooral in transport, de horeca en de ICT hebben bedrijven steeds meer moeite om personeel te vinden. Dat drijft ook de lonen op.

Brexiteffecten
Meer werkgelegenheid en hogere lonen zorgen ervoor dat consumenten meer te besteden hebben. Daar profiteren de horeca en de detailhandel van. Vooral meubel- en doe-het-zelfzaken gaat het voor de wind, doordat ook de woningmarkt goed blijft presteren.

De belangrijkste risico's komen volgens ING uit het buitenland. Met name het aanstaande Britse vertrek uit de Europese Unie zorgt voor onzekerheid, maar dat geldt ook voor opkomend protectionisme. Toch wegen positieve factoren als het economische herstel in Europa en de relatief zwakke euro op dit moment zwaarder.

Ook op de langere termijn ziet ING mogelijkheden om nadelige brexiteffecten te compenseren. Zo heeft een nieuw kabinet ruimte op de begroting voor lagere belastingen. "Dat merken consumenten in 2018 als de onderhandelingen snel verlopen, of 2019 als ze meer tijd in beslag nemen", aldus hoofdeconoom Marieke Blom.

'Amsterdam en Eindhoven groeimotoren'
'Amsterdam en Eindhoven groeimotoren' (Foto: ANP)

Meer vertrouwen in onafhankelijkheid rechters

Steeds meer Nederlanders beschouwen de rechtspraak als onafhankelijk. Ruim driekwart (76 procent) heeft er vertrouwen in, terwijl dat in 2016 nog 72 procent was. Een kwart van de bevolking ziet rechters zelfs als zeer onafhankelijk. Dat was een jaar eerder 16 procent.

Dat blijkt uit het Justitie Scorebord 2017 dat de Europese Commissie maandag presenteerde. Nederland staat in de top vijf van de Eu-landen als het gaat om vertrouwen in rechters. Denemarken voert de lijst aan.

Acht procent van de Nederlandse bevolking vindt dat rechters vatbaar zijn voor druk van economische belangen. Eenzelfde groep stelt dat ingrepen of druk van de overheid en de politiek de onafhankelijkheid onder druk zetten.

Relatief weinig
Nederland telt vergeleken met andere EU-landen relatief weinig rechters: 14 per 100.000 inwoners. In Luxemburg, Hongarije en Slovenië zijn dat er meer dan 40. In Denemarken (7) en Ierland (3) zijn het er veel minder.

De snelheid waarmee rechtszaken worden afgehandeld in Nederland was in 2015 gemiddeld 87 dagen, iets minder dan de jaren ervoor. Dat is goed voor een toptienpositie.

Nederland besteedde in 2015 per hoofd van de bevolking 111 euro aan rechtbanken en gerechtshoven. Zes van de 27 andere lidstaten gaven meer uit. Luxemburg was met 184 euro lijstaanvoerder.

Meer vertrouwen in onafhankelijkheid rechters
Meer vertrouwen in onafhankelijkheid rechters (Foto: ANP)

Kievitsnesten leeggeroofd in Brabant

Weidevogelbeschermers en de politie in Brabant constateren een opmerkelijke toename van leeggeroofde kievitsnesten in de grensregio. In de afgelopen weken hebben dieven bijvoorbeeld al toegeslagen in Gilze, Wintelre en Someren. In Wintelre werden dieven betrapt met 27 eieren. De eieren worden verkocht als delicatesse of machinaal uitgebroed om de jonge vogels te verkopen, aldus coördinator soortenbescherming Jochem Sloothaak van het Brabants Landschap maandag.

Als mogelijke oorzaak van de toename noemt Sloothaak het verbod op het rapen van kievitseieren dat sinds vorig jaar geldt in Friesland. Ook de levendige vogelhandel in België speelt vermoedelijk een rol, denkt hij. "We merkten vorig jaar al een toename maar dit seizoen is echt bizar."

Kievitsnesten leeggeroofd in Brabant
Kievitsnesten leeggeroofd in Brabant (Foto: ANP)

Kinderen niet langer aansprakelijk voor pgb-schuld

Ontvangers van een persoonsgebonden budget (pgb) worden in de toekomst niet meer opgezadeld met een schuld als die is ontstaan toen zij minderjarig waren. In plaats daarvan wordt hun meerderjarige vertegenwoordiger verantwoordelijk. Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer.

Voor minderjarigen die recht hebben op een pgb regelt een meerderjarige vertegenwoordiger de hele administratie, zoals de aanvraag van het pgb. Toch was voorheen degene voor wie het pgb bedoeld is er ook verantwoordelijk voor, en dus ook verantwoordelijk voor eventuele schulden als hij of zij eenmaal meerderjarig was.

Van Rijn heeft nu afspraken gemaakt om dit in de toekomst te voorkomen. Jongvolwassen mensen met een pgb kunnen daardoor niet meer aansprakelijk worden gehouden voor een schuld die zij niet hebben veroorzaakt.

Kind niet langer aansprakelijk voor pgb-schuld
Kind niet langer aansprakelijk voor pgb-schuld (Foto: ANP)

Kabinet: regels gerespecteerd in Turkije-rel

Het kabinet blijft erbij dat het volgens het internationaal recht heeft gehandeld bij het weigeren en wegsturen van Turkse ministers die in Nederland campagne wilden voeren. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) schrijft maandag dat het kabinet hiervan "overtuigd" is.

Volgens hem heeft een buitenlandse overheidsfunctionaris geen recht op toegang tot Nederland voor het uitoefenen van politieke activiteiten. Hoewel het verboden is om bijeenkomsten vooraf vanwege de inhoud te verbieden, kan dit wel als de openbare orde in het geding is.

De rel ontbrandde toen de Turkse minister Mevlüt Çavusoglu van Buitenlandse Zaken niet welkom was om campagne te voeren voor een ja-stem bij het Turkse referendum om president Recep Tayyip Erdogan meer macht te geven. Uiteindelijk trok Nederland zijn landingsrechten in.

De Turkse minister van Familiezaken die daarna met de auto naar Rotterdam kwam, werd bij het Turkse consulaat in Rotterdam tegengehouden door de politie. Deze Turkse minister was niet diplomatiek onschendbaar. Twee Turkse diplomatieke vertegenwoordigers die werden aangehouden, zijn volgens Koenders meteen vrijgelaten toen bleek wie zij waren.

Kabinet: regels gerespecteerd in Turkije-rel
Kabinet: regels gerespecteerd in Turkije-rel (Foto: ANP)

Wielerbond wil freestyle BMX en koppelkoers op Olympische Spelen

De wereldwielerbond UCI heeft deels laten weten wat de plannen zijn voor het olympisch programma voor 2020, als de Spelen gehouden worden in het Japanse Tokyo. Tijdens het congres van de overkoepelende sportorganisatie SportAccord liet de UCI tegenover InsideTheGames weten dat men twee nieuwe onderdelen op het oog heeft voor Tokyo 2020.

Het eerste onderdeel is gelijk de meest radicale verandering: freestyle BMX, het onderdeel 'park' om precies te zijn. Daarbij worden allerhande trucs uitgehaald op, zoals de naam al suggereerd, een BMX- of skateboardpark, met relatief kleine halfpipes, schansen en andere obstakels. De vorig jaar overleden Dave Mirra won er de nodige gouden medailles mee op de X-Games, de Venezolaan Daniel Dhers won er in de afgelopen tien jaar vijf stuks. 

Ook op de baan wil de UCI een nieuw evenement op het programma zetten, of beter gezegd, terug laten keren. De koppelkoers stond in 2000, 2004 en 2008 op het olympisch programma, alleen voor de mannen. De UCI wil die wedstrijd terugbrengen, maar dit keer ook voor vrouwen. Met name dat laatste is een opvallende keuze, want ook op wereldkampioenschappen wordt de koppelkoers voor vrouwen (nog) niet gereden. 

Of er ook onderdelen moeten wijken om plaats te maken wilde men nog niet zeggen. 

Vieze douche voor Duitse cabriorijder

Een 53-jarige automobilist heeft ontdekt dat hij met zijn cabrio misschien uit de buurt moet blijven van gierkarren. De man en zijn veertienjarige dochter hadden na een ritje door de Duitse deelstaat Beieren zowel een douche als een nieuwe auto nodig.

Het duo reed zaterdag door de gemeente Altomünster toen een tegemoetkomende boer met een mestwagen moest uitwijken voor een geparkeerde auto. Daarbij gutste het stinkende goedje in de open wagen. De gierkar bleek niet goed afgesloten te zijn geweest.

Vader en dochter waren "gebruind en hadden een douche nodig", zei een politiewoordvoerder maandag. Ze raakten verder niet gewond, maar de auto is volgens de politie onbruikbaar geworden. De woordvoerder reageerde laconiek op het voorval: "Shit happens."

Vieze douche voor Duitse cabriorijder
Vieze douche voor Duitse cabriorijder (Foto: BuzzO)

Azerbeidzjaanse gewichtheffers verdwijnen 'uit angst voor dopingtests'

De Azerbeidzjaanse ploeg op het Europees kampioenschap gewichtheffen is verdwenen. De zeven gewichtheffers kwam op 31 maart aan in de Kroatische stad Split, waar afgelopen week het EK gehouden werd.

Vervolgens kwamen ze in geen enkele wedstrijd opdagen en nu blijkt dat ze het hotel in Split binnen een dag alweer hebben verlaten, zonder een spoor of enige informatie achter te laten. Volgens diverse geruchten zouden de zeven op het laatste moment bang zijn geweest voor dopingcontroleurs en wilden ze zo voorkomen dat ze getest zouden worden.

Dat is zeker geen onmogelijke verklaring, gezien de situatie rond Azerbeidzjan's gewichtheffers in de laatste jaren. Zo werden enkele jaren geleden meer dan twintig EK-medailles gewonnen, maar die werden na positieve dopingtests stuk voor stuk afgenomen. Ook complete juniorenteams en diverse medaillewinnaars werden al gepakt. Door de vele tests mocht Azerbeidzjan niet meedoen aan het gewichtheffen op de Olympische Spelen van vorig jaar, net zoals Rusland. 

Woede om uitlatingen Le Pen over Joden

De Franse presidentskandidaat Marine Le Pen heeft een golf van kritiek over zich heen gekregen na een interview met de Franse pers. Ze zei daarin dat de Franse staat niet verantwoordelijk was voor de massale arrestatie van Joden in de Tweede Wereldoorlog.

Le Pen doelde op de arrestatie van 13.000 Joden in Parijs op 16 juli 1942. De razzia's werden uitgevoerd door de Franse politie in opdracht van de nazi's. Maar volgens Le Pen is de Franse staat niet verantwoordelijk voor 'Vel d'Hiv', een verwijzing naar het Vélodrome d'Hiver (het winterstadion), waar veel Joden werden vastgehouden.

"Ik denk, in het algemeen, dat als er mensen verantwoordelijk waren, dat het dan de mensen zijn die destijds aan de macht waren. Dat was niet Frankrijk", aldus Le Pen. ,,We hebben onze kinderen geleerd dat ze alle reden hebben om kritiek te hebben op Frankrijk, om alleen de zwartste aspecten te zien. Ik wil dat ze weer trots op Frankrijk zijn."

Die opmerking kwam haar op veel kritiek te staan. Niet alleen van andere presidentskandidaten, maar ook van een Joodse belangenorganisatie en het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Woede om uitlatingen Le Pen over Joden
Woede om uitlatingen Le Pen over Joden (Foto: ANP)

Minder asielzoekers, meer nareizigers

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kreeg vorig jaar te maken met een kleinere stroom asielzoekers dan in 2015. Er waren wel relatief veel nareizende familieleden van Syrische vluchtelingen en ook veel asielzoekers uit veilige landen zoals Albanië.

Dat blijkt uit de jaarcijfers die maandag zijn gepresenteerd. De totale instroom was vorig jaar 31.600. Dat was bijna de helft lager dan in 2015, toen het er 58.900 waren.

In 2016 was 34 procent van de asielzoekers Syriër, gevolgd door Eritreeërs (9 procent) en Albanezen (5 procent). Er waren 18.170 eerste asielaanvragen, 1660 herhaalde aanvragen en 11.810 nareizigers.

Veilige landen
Het aantal toegekende asielaanvragen is vorig jaar sterk gedaald: van 70 procent in 2015 naar 54 procent in 2016. Dat kwam onder meer doordat veel asielzoekers uit veilige landen kwamen. Behalve Albanië, zijn dat bijvoorbeeld Servië, Marokko en Algerije. Ook hadden deze mensen vaak al in een ander Europees land asiel aangevraagd, waardoor zij naar dat land moesten terugkeren om de asielprocedure te doorlopen.

Asielzoekers uit veilige landen zijn versneld afgewezen en teruggestuurd. Daardoor waren er meer opvangplekken beschikbaar voor asielzoekers die meer kans hebben om hier te mogen blijven.

De Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) kreeg in 2016 bijna twee keer zoveel (afgewezen) asielzoekers van de IND overgedragen als in 2015. De DT&V registreerde in 2016 ongeveer 17.000 vertrokken vreemdelingen. Daarvan ging 40 procent zelfstandig onder toezicht, 47 procent zelfstandig zonder toezicht en 13 procent gedwongen.

Minder asielzoekers, meer nareizigers
Minder asielzoekers, meer nareizigers (Foto: ANP)

NBA: Russell Westbrook pakt record in stijl

In de laatste week van het reguliere NBA-seizoen spelen nog een aantal zaken die beslist moeten worden. Eén daarvan is dat Russell Westbrook het record van Oscar Robertson, 41 triple doubles in één seizoen, kan verbeteren. Afgelopen nacht tegen de Denver Nuggets was de twee-na-laatste kans voor Westbrook om zich dit onbreekbaar geachte record toe te eigenen.

Voor de ploeg van Westbrook, de Oklahoma City Thunder, staat er in de laatste wedstrijden van dit seizoen verder niets meer op het spel. De ploeg is verzekerd van de zesde plaats in het westen en ook de tegenstander in de eerste ronde van de play-offs is al bekend: de Houston Rockets. Wat je van een normale basketballer in deze situatie mag verwachten is dat hij met minimale inspanning probeert de tien punten, tien rebounds en tien assists te verzamelen en daarna zijn rust pakt als voorbereiding op de play-offs.

Russell Westbrook is echter geen normaal mens, ook niet in een wereld van magnifieke, meterslange multi-miljonairs. Met nog vier minuten te spelen in het vierde kwart passte Westbrook de bal naar teamgenoot Semaj Christon die wist te scoren. Het was de tiende assist van Westbrook in de wedstrijd en de 42e triple double van het seioen was daarmee een feit. De Thunder stond nog altijd 101-91 achter in een voor hen onbelangrijke wedstrijd. Denver moest de wedstrijd wel winnen om de hoop op de laatste play-off plaats in het westen in leven te houden.

Nou had Westbrook op dit moment een publiekswissel kunnen kijgen. Ook het Denverpubliek zou bij de wissel “MVP. MVP” naar hem hebben geroepen, zoals tegenwoordig in veel basketbalarena’s gebeurt. Maar Russell Westbrook is Russell Westbrook. Hij stond op een basketbalveld en er stond een tegenstander op het veld, dus die tegenstander moest eraan. Het liefst door het nog kloppende hart van de opponent uit zijn borstkas te rukken en die op de middellijn voor de ogen van het geshockeerde thuispubliek rauw op te eten. Dat was dus precies wat Westbrook deed. Metaforisch gezien dan.

In de laatste honderdvijftig seconden van de wedstrijd scoorde Westbrook dertien punten, tegen twee van de Denver Nuggets als geheel. In de laatste seconde van de wedstrijd besliste hij de wedstrijd op deze manier, waardoor de Nuggets definitief niet naar de play-offs gaan:

Wat kan je als tegenstander in vredesnaam doen? Westbrook beslist de wedstrijd. Bron: YouTube


In deze voor Oklahoma City onbelangrijke wedstrijd eindigde Westbrook met 50 punten, 16 rebounds en 10 assists.

Een andere opvallende prestatie werd geleverd door de Cleveland Cavaliers. Of liever, hun tegenstander de Atlanta Hawks. In Atlanta bouwde de regerend kampioen gestaag aan een ruime voorsprong. Na drie kwarten was de stand 67-93. De laatste twaalf minuten moesten in principe  een formaliteit zijn.

Cleveland implodeerde echter volledig in de rest van de wedstrijd. Atlanta maakte de achterstand in een rap tempo ongedaan. In de laatste tien seconden van de reguliere speeltijd maakte Paul Millsap voor Atlanta drie vrije worpen, Kyrie Irving leed balverlies en wederom Millsap zette in de zoemer de stand op 111-111.

In de verlenging liep LeBron James tegen zijn zesde persoonlijke fout aan, waarna hij het veld moest verlaten. Atlanta wist hierna de wedstrijd te beslissen: 126-125. Het was pas de derde keer in de geschiedenis van de NBA dat een ploeg terug wist te komen van een achterstand van 26 punten na drie kwarten.

De race om de eerste plaats in het oosten is hierdoor nog steeds niet beslist. Cleveland staat exact gelijk met de Boston Celtics, maar bij een gelijke stand zal het thuisvoordeel naar Cleveland gaan, dat van de vier onderlinge wedstrijden er drie wist te winnen.

Zaterdag schreven wij over de Los Angeles Lakers, die er alle belang bij hebben om achter Phoenix te eindigen op de ranglijst. De spelers van de Lakers peinzen er niet over om te verliezen. Tegen de Minnesota Timberwolves schoot d’Angelo Russell in de zoemer naar de overwinning: 110-109. Russell kreeg in de ochtend te horen dat zijn grootmoeder was overleden. Na de score rende hij het publiek in om zijn familie een emotionele omhelzing te geven.

 

 Uitslagen

New York Knicks – Toronto Raptors 97-110
Atlanta Hawks – Cleveland Cavaliers 126-125 (OT)
Denver Nuggets – Oklahoma City Thunder 105-106
Phoenix Suns – Dallas Mavericks 124-111
Sacramento Kings – Dallas Mavericks 128-135
Memphis Grizzlies – Detroit Pistons 90-103
Los Angeles Lakers – Minnesota Timberwolves 110-109

Eastern Conference

  1. Cleveland Cavaliers 51-29
  2. Boston Celtics 51-29
  3. Toronto Raptors 50-31
  4. Washington Wizards 48-32
  5. Atlanta Hawks 42-38
  6. Milwaukee Bucks 41-39
  7. Indiana Pacers 40-40
  8. Chicago Bulls 39-41
  9. Miami Heat 39-41
  10. Detroit Pistons 37-43
  11. Charlotte Hornets 36-44
  12. New York Knicks 30-51
  13. Orlando Magic 28-52
  14. Philadelphia 76ers 28-52
  15. Brooklyn Nets 20-60


Western Conference

  1. Golden State Warriors 66-14
  2. San Antonio Spurs 61-19
  3. Houston Rockets 54-26
  4. Los Angeles Clippers 49-31
  5. Utah Jazz 49-31
  6. Oklahoma City Thunder 46-34
  7. Memphis Grizzlies 43-38
  8. Portland Trail Blazers 40-40
  9. Denver Nuggets 38-42
  10. New Orleans Pelicans 33-47
  11. Dallas Mavericks 32-48
  12. Minnesota Timberwolves 31-49
  13. Sacramento Kings 31-49
  14. Los Angeles Lakers 25-55
  15. Phoenix Suns 24-57

23 Somalische piraten uitgezet in afgelopen maanden

Hoewel het nog altijd bijzonder lastig blijkt om asielzoekers die geen verblijfsvergunning krijgen uit te zetten, is er toch een klein beetje goed nieuws: na 'veel inspanning met veel partners' zijn er in de eerste maanden van het jaar 23 Somalische piraten uitgezet. Dat heeft de Dienst Terugkeer en Vertrek vanmorgen bekend gemaakt.

De piraten zijn niet zelf naar Nederland komen varen, maar in feite opgehaald: sinds 2011 helpt de Nederlandse Marine met het bestrijden van piraterij voor de kust van Oost-Afrika. Piraten die worden opgepakt en worden vastgezet op een Nederlands marineschip bevinden zich officieel op ons grondgebied, en worden vervolgens berecht en in Nederland vastgezet. Als hun straf afloopt, worden ze weer uitgewezen.

Op een persconferentie van de IND en het COA sprak men van een 'bijzonder druk jaar', ook al halveerde het aantal arriverende asielzoekers bijna (31.600, tegen 58.900 in piekjaar 2015). Er kwamen nog veel nareizende familieleden aan, en daarnaast hebben de immigratiediensten het druk met de toestroom van immigranten uit veilige landen als Albanië, Servië en Marokko. Ze zijn kansloos om hier (legaal) te mogen blijven, maar de instroom blijft vooralsnog hoog. Mede daardoor daalde het percentage toegekende vergunningen van 70 naar ongeveer 54 procent.

Het uitzetten van afgewezen asielzoekers blijft lastig, omdat de immigranten zelf maar ook de landen van herkomst vaak niet meewerken. Het aantal gedwongen uitzettingen (d.w.z. mensen die echt de grens over zijn gezet, zoals de piraten) steeg van 1850 in 2015 naar 2220 in 2016. Er werden ook 8100 mensen geregistreerd als 'zelfstandig vertrokken zonder toezicht', maar van die groep is het allerminst zeker dat ze daadwerkelijk weg zijn. 

Een simpel rekensommetje leert dat er van de in 2015 en 2016 gearriveerde asielzoekers 32.206 terug moeten. De Dienst Terugkeer en Vertrek heeft dus nog wat te doen - net als de toekomstige Minister van Buitenlandse Zaken die met landen als Marokko en Algerije in onderhandeling moet. Zal het een GroenLinkser worden?

Nederlands fregat onderschept piraten (Novum)Onderschepte piraten moeten terugkeren (Novum)

'Kwart van afgelegde kilometers binnenkort zelfrijdend'

Zelfrijdende, gedeelde, elektrische auto's gaan in de komende jaren een enorme opmars maken in de Verenigde Staten. In 2030 zullen de Amerikanen 1500 miljard kilometer afleggen in zulke auto's. Dat is een kwart van de totaal afgelegde afstand. Dat concludeert de Boston Consulting Group maandag.

Volgens de onderzoekers komen drie trends samen: het delen van ritten, zelfstandig rijden en elektrische auto's. De verandering zal het grootst zijn in de grote steden, met meer dan een miljoen inwoners. Daar zullen mensen het gunstiger vinden om hun eigen auto weg te doen en een robot-taxi te bestellen.

"De auto-industrie staat op de drempel van een enorme transformatie en het zal er sneller zijn dan mensen beseffen. Voor miljoenen Amerikanen in de grote steden zal de volgende auto die ze kopen misschien de laatste auto zijn die ze bezitten", aldus de onderzoekers in een verklaring.

Economie
De verandering zorgt voor kansen en nieuwe problemen. Over ruim tien jaar zijn ongeveer vijf miljoen gewone auto's vervangen door 4,7 miljoen zelfrijdende elektrische auto's. Forenzen zullen minder geld kwijt zijn om op hun werk te komen. Maar het zal ook een klap betekenen voor autodealers.

Bedrijven als Tesla, BMW, Mercedes, Ford, Volvo, Honda, Google en Uber zetten alles op alles om zo snel mogelijk zelfrijdende auto's op de markt te kunnen brengen.

'Kwart van afgelegde kilometers zelfrijdend'
'Kwart van afgelegde kilometers zelfrijdend' (Foto: BuzzT)

'Bestelbussen zijn fijnstofbom'

Bestelbussen zijn verantwoordelijk voor 40 procent van de fijnstofuitstoot van het wegverkeer. Ze zijn gemiddeld vier keer vervuilender dan personenauto's. Dat blijkt uit onderzoek van bureau CE Delft in opdracht van Natuur & Milieu.

In Nederland rijden volgens Natuur & Milieu 900.000 bestelauto's rond, tegenover acht miljoen personenauto's. De bestelbussen rijden vrijwel allemaal op diesel. Ruim de helft is van voor 2011 en heeft geen roetfilter. Hierdoor is hun bijdrage aan luchtvervuiling buitenproportioneel hoog, aldus de milieuorganisatie maandag.

De uitstoot van dieselbusjes is niet alleen schadelijk voor het klimaat, maar ook voor de gezondheid van omwonenden. Bestelauto's voor ondernemers zijn nu vrijgesteld van aanschafbelasting (BPM) en ondernemers betalen een lagere wegenbelasting. Natuur & Milieu roept het toekomstig kabinet op om dit te veranderen en de vrijstelling alleen te behouden voor 'schone' bestelauto's.

'Bestelbussen zijn fijnstofbom'
'Bestelbussen zijn fijnstofbom' (Foto: ANP)

Zambiaanse tiener sprint naar wereldtijd op 100 meter

Sprinter Sydney Siame lijkt definitief zijn doorbraak te hebben gemaakt. De 19-jarige Zambiaan snelde afgelopen weekeinde in het Heroes Stadium in Lusaka naar een weergaloze tijd op de 100 meter: 9,87 seconden. 

Siame wordt al lang gezien als een groot talent. Zo won hij in 2014 goud op de Jeugd Olympische Spelen op de 100 meter. Daarnaast werd hij op de 200 meter al zevende op de Afrikaanse Spelen van 2015 en vijfde op het Afrikaans kampioenschap van vorig jaar.

In Lusaka zette hij echter een bijna ongeëvenaarde verbetering van zijn beste tijd neer. Hij kwam naar de Zambiaanse hoofdstad met 10,18 seconden als persoonlijk record, een goede tijd voor een 19-jarige, maar wereldwijd nog niet heel indrukwekkend. 

Met nauwelijks rugwind snelde hij vervolgens naar 9,87 seconden en daarmee nestelt hij zich in één klap in de wereldtop. Op de wereldranglijst aller tijden komt hij gelijk binnen op de 22e plek, die hij moet delen met grootheden als Obadele Thompson en olympisch kampioen Linford Christie. 

De enige tiener die ooit sneller was is Travyon Bromell, die op de Amerikaanse WK-trials in 2015 naar 9,84 sprintte. 

Meer loon bij distributiecentra Jumbo

De circa 3000 logistieke medewerkers van Jumbo treffen op hun loonstrookje over april een 1,5 procent hoger salaris aan. Als bij de concurrentie de lonen harder omhoog gaan, kan daar met terugwerkende kracht nog meer bijkomen. Dat liet de supermarktketen maandag weten.

De vakbonden willen een ruimere loonsverhoging voor de medewerkers van Jumbo's distributiecentra en voerden afgelopen week stiptheidsacties om hun eisen kracht bij te zetten. Herhaalde uitnodigingen om te onderhandelen hebben FNV en CNV volgens het bedrijf naast zich neergelegd.

"Door aan te sturen op acties bewijzen de bonden Jumbo en haar medewerkers geen goede dienst", aldus topman Frits van Eerd. Het bedrijf zegt te willen voorkomen dat het personeel de dupe wordt van het gesteggel en heeft daarom eenzijdig een loonverhoging doorgevoerd.

Meer loon bij distributiecentra Jumbo
Meer loon bij distributiecentra Jumbo (Foto: ANP)

69.000 boetes voor maar een kilometer te hard

Steeds vaker krijgen mensen een verkeersboete op de deurmat voor een relatief kleine snelheidsovertreding. Ook wie maar 1 kilometer per uur te hard rijdt, kan al de klos zijn door het gebruik van nieuwe verkeerscamera's.

Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) die het AD kreeg door een beroep te doen op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Vorig jaar werden 3,1 miljoen boetes uitgedeeld aan bestuurders die hooguit 5 kilometer te hard hadden gereden, een stijging van 31 procent ten opzichte van 2014. In 69.000 gevallen werd vorig jaar een boete opgelegd voor 1 kilometer per uur te hard rijden.

Politiebond ANPV vindt dat justitie te ver gaat en noemt de boetes in de krant "een verkapte vorm van belasting".

In Hilversum staat de meest lucratieve flitspaal: een paal aan het Oostereind leverde vorig jaar gemiddeld 710 euro per uur op, wat neerkomt op bijna twaalf boetes per uur. Elke vijf minuten was het raak: 102.966 boetes ter waarde van 6.237.365 euro. In totaal haalden de 632 vaste flitspalen afgelopen jaar 274 miljoen euro aan boetes op; in 2015 was dat nog 218 miljoen.

Vaker boetes voor kleine snelheidsovertreding
Vaker boetes voor kleine snelheidsovertreding (Foto: ANP)

John de Mol koopt SBS-zenders

Sanoma verkoopt de Nederlandse SBS-televisiezenders aan Talpa, het investeringsfonds van John de Mol. Dat maakte het Finse mediabedrijf maandag bekend.

Talpa wordt voor 237 miljoen euro volledig eigenaar van SBS6, Veronica, Net5 en SBS9. Sanoma krijgt daarnaast alle aandelen in Veronica Uitgeverij in handen. Talpa en Sanoma kochten SBS in 2011 voor ruim 1 miljard euro. Talpa verwierf toen een minderheidsbelang van 33 procent, Sanoma kreeg de rest.

John de Mol koopt SBS-zenders
John de Mol koopt SBS-zenders (Foto: BuzzE)

Cocu: "Ik ben zeer te spreken over dit duel"

PSV kende zondag een gemakkelijke middag tegen Willem II. De ploeg won tot tevredenheid van Phillip Cocu met 5-0. De eerste helft verliep moeizaam voor PSV, maar in de tweede helft liep het uit tot 5-0. Cocu zag zijn elftal een goede wedstrijd spelen en was na afloop tevreden met de prestatie van zijn ploeg.

"Ik ben zeer te spreken over deze wedstrijd. Wij hebben vanaf het eerste moment het tempo bepaald en daar bleven we mee doorgaan tot de allerlaatste minuut", vertelde Cocu na afloop van het duel tegenover FOX Sports.

Donderdag verspeelden de Eindhovenaren nog punten tegen FC Twente, maar Cocu is blij dat zijn ploeg er in slaagde zich te herstellen. "Ik vind dat de spelers het echt prima hebben gedaan. Ze hebben het maximale uit de wedstrijd gehaald."

Door de overwinning op Willem II werd het gat met Ajax verkleind tot vier punten. De achterstand op koploper Feyenoord is vijf punten.

Lens: "Ik wil hier nog jaren spelen"

Jermain Lens heeft het naar zijn zin in bij Fenerbahçe. De aanvaller wordt dit seizoen gehuurd van Sunderland, maar hij hoopt op een langer verblijf.

Lens was zondag trefzeker voor Fenerbahçe in het met 3-1 gewonnen duel met Akhisar Belediyespor. De oud-speler van PSV doet het goed in Turkije en Lens ziet het wel zitten om langer te blijven.

"Ik ben hier heel gelukkig. Dat heb ik wel vaker gezegd. Ik zou hier nog jaren willen voetballen, maar dat is niet aan mij. Ik heb bij Sunderland nog een contract voor twee jaar. We zullen zien wat er deze zomer gebeurt", vertelde Lens op de clubwebsite.

Volgens verschillende media zou Lens ook naar Napoli kunnen verkassen, maar daar is hij niet mee bezig. "Ze kunnen van alles schrijven in de kranten, maar het belangrijkste is dat ik dit seizoen voor Fenerbahçe speel en dat ik dat ook kan blijven doen", aldus Lens.

De vleugelspeler kwam dit seizoen negentien competitiewedstrijden in actie voor Fenerbahçe. Hierin wist hij vier keer het net te vinden.

FOK! Wat een weer: fris

April veel regen, brengt grote zegen.

Mocht je je zolderkamer gisteren verlaten hebben, dan zul je gemerkt hebben dat het gisteren prachtig weer was. Ik heb gisteren een wandeltocht gemaakt van 32 kilometer in de buurt van Milheeze (in Oost-Brabant) en daar was het ook heerlijk weer voor. Mocht je verwachten dat het deze week ook van dit weer wordt, dan heb ik deprimerend nieuws voor je.

De afgelopen nacht was er nog weinig bewolking maar in de loop van de nacht is de bewolking vanuit het noordwesten ons land binnen gekomen. Vanmorgen neemt die bewolking nog verder toe. In de middag zou de zon nog regelmatig door de bewolking heen kunnen breken maar in het zuidoosten zou er ook een bui kunnen vallen. De middagtemperatuur wordt 23 eeeh 10 graden langs de kust tot 14 graden in het binnenland 

De komende dagen verandert er weinig. Wisselvallig met af en toe zon en af en toe een bui met maximumtemperaturen tussen de 10 en 12 graden.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 06:52
Zon onder: 20:29
Zonkracht: 2/1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1912 De Titanic verlaat de haven van Southampton, Engeland.
1938 In Oostenrijk wordt een referendum gehouden over de aansluiting bij Duitsland, 90% stemt voor. De Anschluss is een feit.
1962 Voor het eerst zijn de Flintstones op de Nederlandse tv te zien.
1970 Paul McCartney deelt mee dat hij uit The Beatles stapt.
1998 De Noord-Ierse partijen bereiken op Goede Vrijdag een vredesakkoord. Aan dertig jaar geweld lijkt daarmee een einde gekomen.
2001 Instorting van de toneeltoren-in-aanbouw van Schouwburg Het Park in Hoorn.

Blik over grasvlakte in de buurt van Milheeze (Foto: qltel)
Blik over grasvlakte in de buurt van Milheeze (Foto: qltel) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Dijsselbloem: iedereen loopt met een boog om me heen

Jeroen Dijsselbloem staat nog steeds achter de boodschap van het gewraakte interview dat hij gaf aan een Duitse krant. Daarin zei Dijsselbloem: "Ik kan niet al mijn geld aan drank en vrouwen uitgeven om daarna om hulp te vragen." In Zuid-Europese landen werd dat opgevat als een sneer naar hen. Als gevolg hiervan ligt de voorzitter van de Eurogroep al weken onder vuur in het Europese parlement. "De kwestie is enorm geëscaleerd, het lijkt inmiddels alsof ik een oorlogsmisdaad heb begaan", zegt hij in een interview met de Volkskrant.

"Het is droevig dat we zo veel tijd en energie steken in een interview terwijl Griekenland wegglijdt naar een nieuwe crisis." Dijsselbloem vindt het "echt vervelend dat zo veel mensen zo beledigd en zo boos waren. Maar de parlementariërs probeerden me in de hoek te zetten, alsof ik beweerd zou hebben dat alle Zuid-Europeanen big spenders zijn. Onzin!"

Dijsselbloem heeft wel tegen zijn EU-collega's gezegd dat 'zijn woordkeus niet goed was.' "Het spijt me als u er aanstoot aan heeft genomen, maar ik sta nog steeds achter de boodschap."

Dit weekend was er een bijeenkomst van de Europese ministers van Financiën op Malta.

Dijsselbloem: iedereen loopt in boog om me heen
Dijsselbloem: iedereen loopt in boog om me heen (Foto: ANP)

Studieschuld terugbetalen groeiend probleem

Bijna 100.000 oud-studenten kunnen hun studieschuld niet volledig terugbetalen. Hun inkomen is te laag om aan de maandelijkse verplichting te voldoen. Dat blijkt uit cijfers die Trouw heeft opgevraagd bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). In 2015 ging het om 13 procent van de terugbetalers, zo'n 90.000 mensen. In 2016 nadert dat de 100.000, de precieze cijfers zijn nog niet bekend.

Oud-studenten moeten in vijftien jaar hun studieschuld terugbetalen. Als dat niet lukt door een te laag inkomen, wordt na vijftien jaar de schuld kwijtgescholden. Volgens DUO lenen studenten steeds hogere bedragen, onder meer door de invoering van het leenstelsel en is de inkomenspositie van de oud-studenten door de recente economische crisis verslechterd.

Studieschuld terugbetalen groeiend probleem
Studieschuld terugbetalen groeiend probleem (Foto: ANP)

Bij aanslag in Stockholm Spotify-directeur omgekomen

Bij de aanslag vrijdag in Stockholm is directeur Chris Bevington van Spotify om het leven gekomen. Dat laat de CEO van Spotify Daniel Ek weten in een bericht op Facebook. Bevington was verantwoordelijk voor de zakelijke ontwikkeling van het bedrijf. Hij werd 41 jaar oud.

"Met pijn in het hart kan ik bevestigen dat Chris Bevington vrijdag is omgekomen bij de zinloze aanslag in Stockholm", schrijft Ek. "Terwijl we dit verschrikkelijke nieuws verwerken willen we in de eerste plaats sterkte wensen aan de familie en vrienden van Chris", vervolgt het bericht op Facebook.

De vader van Bevington liet aan de BBC weten dat de familie zeer van slag is door het verlies. "Chris was een geweldige echtgenoot, vader, zoon en broer voor velen van ons", aldus de vader van de Spotify-directeur die vervolgens om privacy voor de familie verzocht.

Spotify-directeur omgekomen in Stockholm
Spotify-directeur omgekomen in Stockholm (Foto: BuzzT)

Kimutai wint marathon van Rotterdam, Nageeye derde Nederlander ooit

Marius Kimutai heeft zondag de 37e marathon van Rotterdam gewonnen. De Keniaan liep lang samen met landgenoten Lawrence Cherono en Laban Korir, maar liet die twee enkele kilometers voor de finish achter. Kimutai finishte na 2:06.04 uur en won daarmee na Danzhou 2014 en Rennes 2015 voor de derde keer een marathon.

Abdi Nageeye liet in Rotterdam een puike prestatie zien. De geboren Somaliër, al jaren uitkomend voor Nederland, kwam na 2:09.34 uur over de finish en dat was de vierde tijd ooit gelopen door een Nederlander. Alleen Kamiel Maase (twee keer) en Gerard Nijboer waren ooit sneller dan Nageeye. Maase heeft met 2:08.21 het Nederlands record in handen. 

Michel Butter perste er in de slotmeters nog alles uit om onder de 2:11 te blijven en dat lukte: 2:10.59. Khalid Choukoud moest na dertig kilometer uitstappen met blaren op zijn voet. Meskerem Assefa uit Ethiopië won de wedstrijd bij de vrouwen in 2:24.18 uur. Ruth van der Meijden haalde met 2:31.15 een minuut of twee van haar snelste marathontijd af. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.