'Ministerie gewaarschuwd voor aanslag Amri'

De politie van Noordrijn-Westfalen heeft in maart 2016 het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken al gewaarschuwd dat Anis Amri een aanslag zou kunnen plannen. Dat schrijft de zondageditie van de Duitse krant Bild. Amri reed op de kerstmarkt in Berlijn op 19 december met een vrachtwagen twaalf bezoekers dood. Vijftig anderen raakten gewond.

In de interne brief die Bild in handen heeft staat letterlijk: "Met de informatie en bekentenissen die we nu hebben valt te voorspellen dat met Amri een terroristische gevaar dreigt in de vorm van een zelfmoordaanslag." In de brief werd voorgesteld om Amri te deporteren.

Met deze nieuw aan het licht gekomen informatie komt de minister van Binnenlandse Zaken Ralf Jäger verder onder druk te staan. Woensdag moet Jäger, van de sociaaldemocratische partij SPD, getuigen voor de landelijke onderzoekscommissie.

Het hoofd van de CDU in Noordrijn-Westfalen liep alvast vooruit op het horen van de minister. "Deze nieuwe onthullingen zijn dramatisch. Jäger is een gevaar voor de veiligheid van alle mensen in Duitsland", zei de christendemocraat in de Duitse krant. Het plaatsvervangend hoofd van de vrije democratische partij (FDP) in het Duitse Parlement, Joachim Stamp, ziet Jäger liever vandaag dan morgen vertrekken. "Deze memo is het duidelijke bewijs dat Jäger faalt in zijn verantwoordelijkheid als minister", meent Stamp die er bij Jäger aandringt om af te treden.

'Ministerie gewaarschuwd voor aanslag Amri'
'Ministerie gewaarschuwd voor aanslag Amri' (Foto: ANP)