Van Basten in de bres voor Nijhuis: "Kritiek buiten elke proportie"

Bas Nijhuis kreeg veel over zich heen na zijn optreden bij FC Groningen - Ajax (1-1). Marco van Basten neemt het op voor de arbiter.

"Ik vind de kritiek die Bas Nijhuis in een zuur krantenstukje over zich uitgestort kreeg buiten elke proportie", schrijft Van Basten in zijn column in de Voetbal International. "Het is alsof scheidsrechters vogelvrij zijn verklaard."

"In een wedstrijd zijn er nu eenmaal altijd twee of drie momenten die ze niet in een split second kunnen beoordelen, terwijl de tv-kijker zeven of acht herhalingen vanuit verschillende camerastandpunten voorgeschoteld krijgt", aldus Van Basten, die in dienst is bij de FIFA en zich bezighoudt met vernieuwingen in het voetbal.

"Daarom is het aan ons om die mannen te beschermen met de middelen die we hebben", stelt Van Basten. "De aanwezigheid van een videoassistent geeft een scheidsrechter meer rust en vertrouwen, dat is gebleken."

"Maar uiteindelijk moeten de videoreferee en doellijntechnologie niet worden gezien als vervangende middelen, maar als hulpmiddelen. De eerste prioriteit van de FIFA blijft het opleiden van goede scheidsrechters, want ook daar ben ik in mijn functie medeverantwoordelijk voor."