Dijsselbloem: vooruitgang met Grieken geboekt

Griekenland en zijn geldschieters hebben "aanzienlijke voortgang geboekt" om het land financieel en economisch weer op het spoor te krijgen. Dat verklaarde eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem na afloop van door hem belegd spoedoverleg vrijdag in Brussel met de Griekse minister Euklides Tsakalotos (Financiën).

Volgens bronnen in Brussel hebben de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gezamenlijk een pakket maatregelen voorgesteld dat moet leiden tot een begrotingsoverschot van 3,5 procent (exclusief de terugbetalingen en rente) in 2018 en daarna.

Om dat te bereiken zou Athene nog voor medio 2018, als het huidige steunprogramma van 86 miljard euro afloopt, 1,8 miljard euro extra moeten bezuinigingen. Ook daarna moet er voor 1,8 miljard euro extra in de pensioenen en belastingen worden ingegrepen.

Het voorstel is opmerkelijk omdat de Europese Unie en het IMF al maanden ruziën over de aanpak van de Griekse crisis. Volgens het IMF is de schuldenlast onhoudbaar maar de EU wil niet aan schuldverlichting.

Dijsselbloem duwt Athene richting goede spoor
Dijsselbloem: vooruitgang met Grieken geboekt (Foto: ANP)