Biatlonoorlog tussen Frankrijk en Rusland op WK

Op het wereldkampioenschap biatlon in Hochfilzen (Oostenrijk) is een heuse biatlonoorlog ontstaan. Neem dat vooral niet al te letterlijk, want men heeft de wapens niet daadwerkelijk op elkaar gericht, maar er is een flinke ruzie in de maak.

Het verhaal kent drie hoofdrolspelers: Martin Fourcade uit Frankrijk, veelvoudig World Cup-winnaar en dé superster in het biatlon en de Russen Alexander Loginov en Anton Shipulin. Loginov keerde dit seizoen na een dopingschorsing terug met topresultaten op het tweede niveau van het biatlon, waarna hij opgenomen werd in de WK-selectie tot ongenoegen van onder meer Fourcade. "Vergeet zijn beste prestatie niet, een gouden medaille voor dopinggebruik", schreef de Fransman onder een bericht van de Russische biatlonbond waarin Loginov's selectie aangekondigd werd. 

Donderdag werd het WK geopend met de gemengde estafette, waarin Fourcade in actie kwam, net als Loginov en Shipulin. De Fransman troefde Shipulin in de eindsprint af in de strijd om het zilver, maar beide landen stonden op het podium. En daar begon het probleem voor het publiek zichtbaar te worden. Op het moment dat de Russen het podium opgeroepen werden, stapte Fourcade er vanaf en liep hij uit protest weg, zonder zijn teamgenoten. Enkele seconden later kwam hij overigens al terug, waarbij hij wat rare blikken van zijn teamgenoten kreeg. 

Fourcade loopt weg van het podium (Bron: YouTube)

Op de persconferentie na afloop raakten Fourcade en Shipulin, de grote Russische ster, met elkaar in discussie. De Russen zouden Fourcade geweigerd hebben de hand te schudden op het podium. "Als iemand iets zegt over één van ons, raakt dat ons allemaal", zegt Shipulin. "Daarnaast heeft Fourcade zich bijzonder onsportief gedragen richting Loginov. Bij de wissel waar Loginov mij op pad stuurde zorgde Fourcade er bewust voor dat Alexander onderuit ging", beweerde de Rus.

Fourcade ontkende in alle toonaarden: "Ik zou zoiets toch niet doen? Iemand bewust onderuit skiën, dan riskeer je diskwalificatie voor je hele team...de Russen weigerden mij een hand te geven op het podium, terwijl het juist hun biatlonpresident was die een week geleden opriep om mij hard te straffen voor wat dingen die ik over Rusland gezegd zou hebben. Ze zijn een beetje raar.."

Fourcade schoffelt Loginov onderuit (Bron: YouTube)

Onder biatlonfans wereldwijd zorgt het hele gedoe al voor flink wat discussie. Zo vindt men in Rusland uiteraard dat Fourcade zich vreselijk aanstelt, terwijl fans uit veel 'Westerse' landen natuurlijk de kant van Fourcade kiezen. De Fransman zal in de komende anderhalve week nog genoeg Russen tegenover zich krijgen, dus wij zijn in elk geval benieuwd of het tot een volgende clash gaat komen. Eén ding is in elk geval zeker: het biatlon kent eindelijk een échte rivaliteit. 

Fourcade en Shipulin gaan na afloop nog even de verbale strijd aan (Bron: YouTube)