'WK-finalist gearresteerd in Spaanse dopingzaak'

De Spaanse politie zou na de inval in een hotel in Sabadell dinsdag ook een atleet gearresteerd hebben, zo melden diverse media. Het zou daarbij gaan om de in Soedan geboren Qatarees Musaeb Balla, een van de beste 800 meterlopers ter wereld. Vorig jaar werd hij zesde op het WK, eerder dit jaar pakte hij de vijfde 

Eerder werd al bekend dat Jama Aden was gearresteerd, de Somalisch-Britse coach van een groep atleten waar Balla, maar ook wereldrecordhoudster Genzebe Dibaba onderdeel van uitmaakt. Ook een Bulgaarse fysio uit dezelfde groep is door de politie in hechtenis genomen. 

Aden en de fysio worden ervan verdacht doping te hebben verstrekt en toegediend aan 'hun' atleten. Dat is niet bepaald op niks gebaseerd: in het hotel vond men EPO, andere verboden middelen en zestig gebruikte spuiten. De arrestatie van Balla lijkt ook niet te zijn gebaseerd op dopinggebruik van de atleet, maar op betrokkenheid bij het verspreiden van doping.

De drie zitten mogelijk in forse problemen: Spanje kent tot twee jaar celstraf voor het verspreiden en aanzetten tot gebruik van doping. De arrestaties volgen na een mogelijk jarenlang onderzoek waar onder meer de internationale atletiekbond, de Spaanse antidopingorganisatie, de Spaanse politie en zelfs Interpol bij betrokken waren.