Grootheid Thorkildsen hangt speer aan de wilgen

De legendarische Noorse speerwerper Andreas Thorkildsen heeft woensdagochtend bekendgemaakt zijn carrière per direct af te sluiten. De 34-jarige atleet wordt al lang geteisterd door blessures en ziet het niet meer gebeuren dat hij richting de Spelen van Rio de Janeiro komende zomer wel op tijd fit geraakt.

In 2001 begon de toen nog tiener zich langzamerhand richting de wereldtop op te werken, waar hij zich in 2004 definitief vestigde: Thorkildsen werd in Athene gekroond tot olympisch kampioen. Een jaar later was er WK-zilver en in 2007 kwam de eeuwige strijd met zijn Finse generatiegenoot Tero Pitkämäki op gang. De Fin werd wereldkampioen, waar Thorkildsen genoegen moest nemen met plek twee.

In Beijing was het op de Olympische Spelen echter de Noor die zegevierde en zijn tweede olympische gouden medaille op mocht halen. Hij bleef jaren dominant, want tot en met 2011 kwamen de beste wereldjaarprestaties telkens op zijn naam. Het leverde in 2009 de wereldtitel op, maar in 2011 moest hij zich gewonnen geven tegenover de Duitser Matthias de Zordo, die juist op dat moment een van zijn weinige hoogtepunten kende.

Na 2011 slaagde Thorkildsen er geen enkele keer meer in om in de buurt te komen van de afstanden die hem zoveel succes brachten. Vooral geteisterd door terugkerende blessures kon hij maar niet in vorm komen en een echte uithaal met de speer zat er geen enkele keer meer in. Uiteindelijk wierp de Noor de speer maar liefst acht keer over de 90 meter, waarmee hij Pitkämäki en diens zes maal toch nog de loef afsteekt. Ook wat persoonlijk record betreft is het duel net zo close als altijd: 91,59 meter voor Thorkildsen tegen 91,53 meter voor de Fin. 

Thorkildsen na zijn wereldtitel in 2009 (Pro Shots / Gepa)
Thorkildsen na zijn wereldtitel in 2009 (Pro Shots / Gepa)