Na 80 jaar weer Nederlandse hinkstapspringer op Olympische Spelen

Hinkstapspringer Fabian Florant heeft zich tijdens de Pure Athletics Spring Invite in het Amerikaanse Clermont verrassend geplaatst voor de Olympische Spelen van komende zomer. De op Dominica geboren Nederlander sprong naar een dik persoonlijk record van 16,92 meter, waar de door NOC*NSF gestelde limiet op 16,85 meter lag.

Florant had een outdoor persoonlijk record van 16,67 meter staan, wat hij in 2013 zowel in Hilversum als in Amsterdam sprong. Dat was tevens het nationale record, tot hij dat in Clermont verpulverde.

Nederlandse hinkstapspringers zijn een zeldzaamheid op de Olympische Spelen. Wim Peters deed in 1924, 1928 en 1932 mee, waarbij zijn laatste deelname een vijfde plek opleverde. In 1928 waren in Amsterdam ook Steef van Muscher, Gijs Lamoree en Jan Blankers - inderdaad, de latere man van Fanny Blankers-Koen - van de partij. In het Berlijn van Adolf Hitler werd Nederland in 1936 vertegenwoordigd door Marten Klasema, tot komende zomer de laatste Nederlandse hinkstapspringer op de Olympische Spelen.