WhatsApp drie dagen geblokkeerd in Brazilië

De in Brazilië door tientallen miljoenen mensen gebruikte internetdienst WhatsApp wordt in het hele land gedurende 72 uur geblokkeerd. De rechterlijke beslissing werd maandag aan de vijf grootste telecomaanbieders in het op vier na grootste land ter wereld meegedeeld. De blokkade moet maandagmiddag om 14.00 uur (lokale tijd) ingaan.

De drastische stap werd bevolen door rechter Marcel Montalvão, die begin maart ook beschikte over de korte arrestatie van vicepresident Diego Dzodan van Facebook in Zuid-Amerika. In beide gevallen ging het erom dat de bedrijven weigeren gespreksprotocollen van vermeende drugshandelaren beschikbaar te stellen aan justitie. Als de telecomaanbieders het vonnis niet uitvoeren, riskeren ze boetes van omgerekend 127.000 euro per dag, zei de rechter.

De Braziliaanse justitie doet voortdurend pogingen om toegang te krijgen tot chats over mogelijke strafbare feiten. In december werd WhatsApp daartoe al voor één dag geblokkeerd.

Facebook-topman Mark Zuckerberg sprak van "een trieste dag voor Brazilië". Hij becijferde het aantal WhatsApp-gebruikers in het land op 100 miljoen. Wereldwijd heeft WhatsApp ongeveer een miljard gebruikers.

WhatsApp drie dagen geblokkeerd in Brazilië
WhatsApp drie dagen geblokkeerd in Brazilië (Foto: ANP)