Midwesten van VS maakt zich op voor tornado's

Het midwesten van de VS maakt zich op voor een dag vol noodweer en tornado's. Volgens de weerbureaus in de Verenigde Staten wordt het de zwaarste tornado uitbraak van dit seizoen tot nu toe. 

Een week geleden werd er door het Amerikaanse SPC (Storm Prediction Centre) al een waarschuwing geplaatst voor deze dinsdag. Het gebeurt niet vaak dat ze een soortgelijke waarschuwing zo ver van te voren uitgeven en de voorspelling bleef deze week gehandhaafd. Het alarmniveau voor tornado's voor vandaag is dan ook opgeschaald naar 'moderate risk' wat voor Amerikaanse termen de op een na hoogste waarschuwing is.

Delen van de Amerikaanse staten Nebraska, Oklahoma en Kansas liggen in dit risico gebied. Daaronder vallen grote steden als Oklahoma City en Wichita. Een iets lager risico wordt gegeven voor grote delen van Texas en andere omringende staten waaronder de grote steden Fort Worth, Dallas en Kansas City. Ook in deze 'slight risk' gebieden is er een aanzienlijke kans op een zware tornado. Mensen wordt geadviseerd de waarschuwingen zeer serieus te nemen en de lokale weerberichten heel goed te volgen.

Het gebied tussen de staten Nebraska en Texas staat ook wel bekend onder de naam 'Tornado Alley'.  Elk jaar vallen er in dit gebied tientallen, zo niet honderden, doden door noodweer en tornado's en wordt er voor miljoenen dollars schade aangericht. Het tornadoseizoen in het voorjaar loopt van maart tot juni. De uitbraak van vandaag lijkt de grootste tot nu toe te worden. De meeste tornado's zullen de in de loop van de dag gaan ontstaan en dat zal dus in onze avond- en nachturen zijn. Mocht je niets te doen hebben in je koningsnacht dan kun je op ons forum de tornado's live volgen. Dat kan in het tornadotopic waar de linkjes naar de tornadochasers vaak wel te vinden zijn.

Met de buien zal ook een aanzienlijke hoeveelheid regen naar beneden komen die lokaal voor overstromingen kunnen zorgen. Ook hagelstenen groter dan golfballen worden niet uitgesloten. Ook morgen en donderdag is er in dezelfde regio een verhoogde kans op noodweer en tornado's.