Herhalende radioflits vanuit de ruimte

Sinds 2012 ontvangen wetenschappers mysterieuze regelmatig herhalende radioflitsen vanuit het heelal. Dit soort radioflitsen zijn al langere tijd een mysterie voor wetenschappers en meestal ontvangen ze deze slechts eenmalig. Het bijzondere aan deze radioflits is dat deze eens in de paar maanden wordt opgevangen. Het gaat hierbij om een bron van buiten de melkweg.

Wetenschappers nemen aan dat dit soort flitsen normaal wordt veroorzaakt door kortdurende gebeurtenissen in de ruimte zoals uitbarstingen van sterren die aan het eind van hun levensduur zijn. Aangezien deze flits regelmatig opnieuw ontvangen wordt, lijkt het erop dat er ook regelmatig terugkerende oorzaken voor deze flits moeten zijn.

Voor het ontvangen van deze flits wordt gebruik gemaakt van de Arecibo-telescoop in Puerto Rico, de groostste radiotelescoop in de wereld. Om erachter te komen waar deze flits vandaan komt willen ze deze telescoop gaan verbinden met andere radiotelescopen, waardoor een soort virtuele superradiotelescooop wordt gevormd. Hopelijk kan men dan meer informatie vergaren over de plek waar deze radioflits vandaan komt.

Volgens hoofdonderzoekster Laura Spitler zou het kunnen dat de flits wordt veroorzaakt door een neutronenster, een geïmplodeerde ster die regelmatig heldere flitsen uitzendt.

Arecibo radiotelescoop in Puerto Rico (@GettyImages)