Dopinggolf Ethiopië komt op gang met eerste betrapte topper

Samen met Kenia is Ethiopië al jarenlang de dominante macht in het hardlopen op de lange afstanden, maar net als Kenia kunnen ook de Ethiopiërs pittige tijden tegemoet zien. Er lijkt een fikse dopingzaak aan het licht te komen: The Daily Mail berichtte enkele dagen geleden al over het op handen zijn van de nodige aankondigingen van positieve dopingtests.

De in Ethiopië geboren Zweedse oud-wereldkampioene Abeba Aregawi werd in januari betrapt, zo bleek maandag, en dag twee van de week levert een nieuwe naam op: Endeshaw Negesse, winnaar van de marathon van Tokyo in 2015. Een journalist van het Italiaanse La Gazzetta dello Sport meldt dat de 27-jarige hardloper betrapt is op het gebruik van meldonium. Dat middel staat sinds 1 januari op de lijst met verboden middelen en heeft in de afgelopen weken al de nodige zaken opgeleverd: naast Negesse en Aregawi werden onder meer wielrenner Eduard Vorganov en biatleten Olga Abramova en Artem Tyschenko betrapt op het gebruik van het middel. 

Negesse maakte zijn internationale debuut in 2011 in Duitsland en won een week later de Singelloop in Breda over 15 kilometer. In 2012 maakte hij zijn marathondebuut en won hij in Firenze, een jaar later snelde hij in 2:04.52 uur naar een knappe vierde plek in de sterke marathon van Dubai. Zijn grootste zege kwam in februari vorig jaar, door in 2:06.00 naar de zege in de topmarathon van Tokyo. 

Verwacht wordt dat er nog meer Ethiopiërs voor de bijl zullen gaan in de komende dagen of weken.