'Misschien dopingcontroleurs op Russisch snelwandelkampioenschap'

Komende zaterdag wordt op het formule 1-circuit in Sochi het Russisch kampioenschap snelwandelen gehouden. Nou is dat voor de gemiddelde niet-Russische sportfan niet bepaald een reden om in de hoogste staat van paraatheid te zitten, er lijkt toch iets bijzonders te gebeuren: er zijn warempel mogelijk dopingcontroleurs aanwezig - geen vanzelfsprekendheid in de Russische sportwereld. Het Russische snelwandelen is de laatste anderhalf jaar zo ongeveer het epicentrum van de dopingschandalen, met de ene na de andere kampioen die voor de bijl ging.

"Ik kan niet met zekerheid zeggen dat deelnemers aan het Russisch kampioenschap dopingcontroles zullen moeten ondergaan", aldus Mikhail Butov, voorzitter van de Russische atletiekbond ARAF. "Er zullen dopingcontroleurs aanwezig zijn, of niet", zo poneert hij een onvoldongen feit. "Ik geloof echter dat ze er wel zullen zijn. Bezoekjes van antidopingautoriteiten in Rusland zijn tegenwoordig plotseling van aard", waarmee Butov doelt op de aantijging dat atleten in Rusland doorgaans vooraf te horen krijgen wanneer ze getest worden.

Het Russisch antidoping RUSADA werkt tegenwoordig samen met de Britse collega's van UKAD, maar of een van beide bureau's de controleurs levert is niet duidelijk. Het zou zomaar kunnen dat een op papier neutraal team van wereldantidopingagentschap WADA een kijkje komt nemen naar de nieuwe generatie Russische snelwandelaars.