Moeder en zoon betrapt op EPO in dezelfde wedstrijd

"De appel valt niet ver van de boom", zo zal men in Brazilië gedacht hebben. Hardloopster Sueli Pereira zette tijdens de beroemde Silvesterloop van 15 kilometer in São Paulo een prima prestatie neer en werd vierde, als beste Braziliaanse. Ze leverde er echter ook een plasje in met, zo bleek later, sporen van het welbekende en verboden wondermiddel EPO.

Daar bleef het echter niet bij, want de 37-jarige Pereira deed exact een maand later in Cuiabá mee aan de 'Loop der Koningen' over 10 kilometer. Het ging wederom uitstekend, want ze werd knap derde. Helaas voor haar moest ook daar in een potje geplasd worden en bij Pereira bleek er zomaar opnieuw EPO in te zitten. 

Dat Pereira en haar 20-jarige zoon Ronald Moraes een hechte band hebben bleek niet veel later. Hij werd zelf negende in Cuiabá maar - het mag inmiddels geen verrassing meer heten - bleek uit hetzelfde verboden EPO-potje als zijn moeder gesnoept te hebben.

De twee hangt een schorsing van mogelijk vier jaar boven het hoofd. De vader van het gezin heeft echter goede hoop dat het niet zover zal komen. De verdediging wordt gedaan door een gespecialiseerde advocaat, van wie hij de naam niet wil zeggen. "We zijn optimistisch", is alles wat hij verder over de zaak kwijt wil. Hoe de advocaat vrijspraak voor elkaar wil boksen is dan ook een groot raadsel.

Overigens trekken moeder en zoon zich wat de planning betreft bar weinig aan van het 'incident'. Ze vertrekken woensdag gewoon volgens plan naar Colombia voor een hoogtestage, want moeders heeft nog altijd een doel: voor eigen publiek de marathon lopen op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Vorig jaar liep Pereira in het Chileense Santiago met een tijd van 2:39.36 uur al ruimschoots onder de olympische limiet, in april wil ze in het Duitse Hamburg die tijd bevestigen. Of dat er daadwerkelijk van gaat komen is nog maar de vraag, dat zal afhangen van de advocaat.