Jonge Russische talenten gaan in 'dopingcentrum' trainen

Het Viktor Chegin Olympisch Trainingscentrum in het Russische Saransk is niet meer. Het centrum waar vele tientallen wereldtoppers in het snelwandelen opgeleid werden is definitief opgedoekt. Nagenoeg elke atleet van het centrum, inclusief wereld- en olympisch kampioenen, heeft inmiddels wel eens positief getest op doping. Het was een van de hoofdzaken in het enorme Russische dopingschandaal, dit keer geconcentreerd op coach Viktor Chegin - die het centrum ondanks de tientallen positieve tests naar zichzelf vernoemd zag worden.

Vorig jaar werd Rusland door de internationale atletiekbond IAAF al bevolen alle samenwerking met het centrum stop te zetten. Dat gebeurde en het land schorste Chegin zelfs. Men heeft nu echter een nieuwe functie gevonden voor het centrum: het opleiden van jonge snelwandelaars. "Maar daar ging het toch juist helemaal fout?", horen we de oplettende lezer zich afvragen. Inderdaad, hét centrum in de wereld voor met doping volgepompte atleten is omgevormd om jonge atleten op te leiden in dezelfde sport en met dezelfde directrice.

"We weten nog niet wie de atleten hier gaat trainen", aldus Mikhail Butov, de president van de Russische atletiekbond. Wel is duidelijk dat ex-atlete Vera Nacharkina de directrice zal blijven. Zij heeft jarenlang onder Chegin getraind, maar opvallend genoeg heeft zij nooit een positief plasje ingeleverd. De nieuwe snelwandelschool in Saransk moet binnen drie maanden operationeel zijn volgens Russische media.