Boulahrouz stopt met voetballen

Dat Khalid Boulahrouz zou stoppen met voetballen, was eigenlijk al geen geheim meer. In gesprek met Helden laat hij weten dat-ie z'n schoenen aan de wilgen hangt. De 35-voudig Oranje-international heeft er een fraaie loopbaan op zitten. Hij speelde onder meer mee op twee WK's, twee EK's, in grote Europese toernooien. Maar ook in grote competities als de Premier League, Bundesliga en Primera División. Een terugblik op toch wel een bewogen carrière.

Tunnel
"Ik heb al die jaren in een tunnel geleefd, die af en toe best wel donker was. Dit is wat ik vanaf toen ik vier jaar oud was dag in dag uit heb gedaan. Ik hield niet van voetbal, ik was obsessed van voetbal. Ik heb er zoveel energie in gestoken, er mentaal zo voor moeten vechten. Tot vorig seizoen heb ik dat volgehouden. Maar op een gegeven moment ebde die obsessie langzaam weg."

Boulahrouz (34) heeft in het verleden toch ook flink genoten van de mooie momenten. Maar in zijn tijd bij Feyenoord nam dat af. "In mijn laatste maanden bij Feyenoord. Toen stelde ik mezelf vaak de vraag: hoe zie ik mijn leven voor me na het voetbal. Ik dacht: mijn kinderen gaan naar school. Wil ik dan nog wel blijven voetballen? Is het dan nog wel tijd voor 'ik, ik, ik'?"

Als international van Nederland speelde Boula veel belangrijke wedstrijden. Wat hem het meest bijbleef? "Het WK 2010. Maar ook het EK 2008 en het WK 2006 waren geweldig. Ik had een fantastische relatie met Marco van Basten. Hij gaf me zoveel vertrouwen, dan kon ik niet slecht spelen. Hij liet echt zien dat hij me nodig had. Ook met Bert van Marwijk kon ik het goed vinden."

Ronaldo
"Maar ik word tot op de dag van vandaag herinnerd aan de wedstrijd tegen Portugal, tijdens het WK 2006. Die hadden we echt moeten winnen", aldus Boulahrouz, die terugdenkt aan het betreffende duel. Of hij Ronaldo nog wel eens heeft gesproken na zijn overtreding? "Ha, nee, maar ik heb wel van Edwin van der Sar, die destijds met hem samenspeelde bij Manchester United, begrepen dat hij anderhalf jaar later nog steeds een litteken op zijn been had."

"In 2012 kwamen we elkaar nog tegen op het EK. Wesley Sneijder stond met hem een babbeltje te maken in de gang. We moesten wachten tot we het veld op mochten om te trainen. Het duurde lang, dus ik ging even polshoogte nemen. Toen hoorde ik Sneijder ineens roepen: 'Boula!' En daarna: 'Hey Cris, look, your best friend! Het gezicht van Ronaldo sprak boekdelen, ha. Maar ik vond het niet meer nodig om sorry te zeggen. Het was verjaard."

Het bikkelharde duel tussen Boulahrouz en Ronaldo op het EK in 2006 eindigde pijnlijk voor de Portugees (Pro Shots / Stanley Gontha)
Het bikkelharde duel tussen Boulahrouz en Ronaldo op het EK in 2006 eindigde pijnlijk voor de Portugees (Pro Shots / Stanley Gontha)