Juliën C.: afpersers schuldig aan moord op Jesse

Drie mannen die hem afpersten zijn verantwoordelijk voor de moord op de 8-jarige Jesse Dingemans in basisschool De Klim-Op in Hoogerheide. Dat heeft de 22-jarige verdachte Juliën C. tegenover de politie en de rechter-commissaris verklaard.

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag berichten van die strekking in het AD en BN/De Stem bevestigd. Volgens C. hebben de drie hem op 1 december ontvoerd en mishandeld. Zij zouden hebben gedreigd zijn halfbroertje wat aan te doen. Dit jongetje zat in dezelfde klas als Jesse Dingemans. Daarna zijn zij naar de basisschool gegaan. Justitie stelt dat C. de enige verdachte blijft.

Het onderzoeksteam heeft twee van de drie door C. genoemde mannen gesproken. Volgens een woordvoerster van het OM hebben zij een sluitend alibi voor die dag. C. omschreef de derde man zo vaag dat die niet achterhaald kon worden. ''C. blijft onze enige verdachte'', aldus de woordvoerster.

De eerste advocaat van C., Henk van Asselt, had het in de dagen na de moord over een bizar verhaal van C. Zijn collega Gerard Sprong weigerde later als nieuwe raadsman deze kwalificatie over te nemen.

In een reactie zegt Spong donderdag dat zijn cliënt de moord vanaf het eerste moment heeft ontkend en dat nog steeds doet. Hij zoekt samen met Juliën naar mogelijkheden diens verhaal meer diepgaand te laten onderzoeken. Hij zegt dat die er zeker zijn. Spong bevestigt dat de politie in het onderzoek een mes heeft gevonden. Volgens hem staat echter niet vast dat de moord met dit mes is gepleegd.