Twaalfde eindzege voor Peterhansel in Dakar

Stephane Peterhansel heeft zijn twaalfde eindzege in de Dakar Rally geboekt. De Fransman heeft nu zes eindzeges bij de motoren en zes bij de auto's. Bovendien is het voor het eerst sinds 1990 dat Peugeot de overwinning binnen haalt, al is de zege nog wel enkele maanden onder voorbehoud, omdat Mini nog een protest wegens een vermeende illegale tankstop van Peterhansel heeft lopen.

De dagzege was voor Sébastien Loeb die zijn Peugeot nog eenmaal de sporen gaf en op de 180 kilometer tussen Villa Carlos Paz en Rosario een minuut sneller was dan de Mini van Mikko Hirvonen. Derde werd Cyril Despres die in dezelfde tijd (1,36 minuten achter Loeb) eindigde als Nasser Al-Attiyah. Beste Nederlander vandaag werd Erik van Loon met een fraaie tiende plaats.

In het eindklassement hield Peterhansel 34 minuten voorsprong over op Al-Attiyah. Giniel de Villiers werd met iets meer dan een uur achterstand derde, op de voet gevolgd door Hirvonen. Van Loon was beste Nederlander op plek dertien met 5.22 uur achterstand. Gisteren nog zag hij vlak voor de finish rechtsachter een remschijf exploderen, waardoor hij toen naar de finish moest hobbelen. Pas na de streep heeft hij zijn wiel er weer recht onder kunnen zetten.

Tim Coronel eindigde op plek 45 in de eindrangschikking en won hiermee twee prijzen. De Nederlander won zowel het soloklassement als het klassement voor de lichte auto's.