Brons Leenstra, zege Bowe op 1000 meter

ze  Marrit Leenstra heeft zaterdag bij de vierde wereldbeker schaatsen in Heerenveen brons veroverd op de 1000 meter. De 26-jarige Friezin versloeg in de negende rit olympisch kampioene Zhang Hong uit China met een tijd van 1.15,77. In de tiende en laatste race pakte wereldkampioene Brittany Bowe goud (1.14,49) en eindigde haar Amerikaanse landgenote Heather Richardson-Bergsma op de tweede plaats (1.15,33).

Leenstra verzekerde zich in het redelijk gevulde Thialf met haar eerste podiumplaats dit seizoen op dit onderdeel van het eerste Nederlandse startbewijs voor de WK afstanden in februari in Rusland op de 1000 meter. De rijdster van Team Corendon eindigde in Calgary (zesde), Salt Lake City (vierde) en Inzell (vijfde) eveneens in de hogere regionen.

Voor Bowe was het haar derde wereldbekerzege op rij op de 1000 meter. Alleen in Calgary moest de wereldrecordhoudster (1.12,18) voorrang verlenen aan Richardson-Bergsma.

Record

Jorien ter Mors trok zich zaterdag terug voor de 1000 meter, de afstand waarop ze vorige maand in Calgary het Nederlands record verbeterde. De olympisch kampioene op de schaatsmijl ondervond te veel hinder van een ribblessure, die ze vorig weekeinde bij een valpartij tijdens de wereldbeker shorttrack in Japan opliep. Mogelijk komt Ter Mors zondag op de tweede manche van de 500 meter in Thialf wel weer in actie.

Sanneke de Neeling (twaalfde in 1.16,75) en Margot Boer (dertiende in 1.16,85) belandden zaterdag in de middenmoot.

Brons voor Leenstra op 1000 meter
Brons voor Leenstra op 1000 meter (Foto: ANP)