IOC wil maatregelen tegen doping

Het Internationaal Olympisch Comité wil maatregelen nemen om doping voorgoed uit sport te verbannnen. Een van de maatregelen die het meest in het oog springt is de invoering van een nieuw, onafhankelijk anti-dopingbureau, die ervoor moet zorgen dat dopingzondaars nog voor de Spelen van 2016 gepakt zullen worden. Ook wil het IOC dat CAS, het internationaal sporttribunaal, meer macht krijgt om schorsingen op te leggen.

Het IOC reageert met deze maatregelen op de aanhoudende dopingproblemen binnen de Russische atletiek. In het plan, voorgesteld door IOC-voorzitter Thomas Bach, wordt een nieuwe tak binnen de WADA opgericht, die zich volledig richt op het testen van bloed- en urinemonsters. Deze tak houdt zich niet bezig met andere zaken als schorsen en andere dopingautoriteiten controleren. Deze tak moet grotendeels de taak van verschillende sportbonden en nationale dopingautoriteiten op zich nemen. Op deze manier hoopt het IOC dat krachten gebundeld zullen worden, om nog effectiever te zijn in de strijd tegen doping. 

Ook wil het IOC een nieuw onafhankelijk anti-dopingbureau die actief op zoek gaat naar corrupte labaratoria en sportbonden. Op deze manier hoopt het IOC minder schorsingen uit te brengen ver nadat de sporter doping gebruikte. Ook moet dit bureau een afschrikkende werking hebben zodat minder sporters doping gaan gebruiken.

Daarnaast wil het Internationaal Olympisch Comité een grotere rol voor het internationale sporttribunaal CAS. Het CAS moet volgens Bach de enige instantie worden die schorsingen mag opleggen. Op dit moment worden schorsingen opgelegd door de sportbonden en de nationale dopingautoriteiten. Doordat de bonden en autoriteiten in feite hun eigen vlees keuren, ligt corruptie op de loer. Het IOC verwacht dat in het voorgestelde systeem minder positieve dopingtests zullen worden verzwegen.