Kerry: VS en Rusland deels eens over Syrië

De Verenigde Staten en Rusland zijn het wat de toekomst van Syrië betreft eens over "een aantal fundamentele principes". Dat zei minister John Kerry dinsdag. Hij spreekt woensdag weer met zijn Russische ambtgenoot Segej Lavrov, die hij afgelopen weekend ook al ontmoette bij de VN in New York.

"Er is overeenstemming dat Syrië één land moet blijven, dat het seculier moet zijn, dat IS moet worden aangepakt en dat er een geleide transitie moet zijn", somde Kerry op in een interview met tv-zender MSNBC. Over een belangrijk punt zijn de Amerikanen en de Russen het oneens, erkende Kerry: de precieze uitkomst van zo'n overgangsperiode.

Delen van informatie
Rusland en de Verenigde Staten overwegen informatie met elkaar te gaan uitwisselen over de oorlog in Syrië. De presidenten Vladimir Poetin en Barack Obama hebben daarover met elkaar gesproken bij de VN in New York, aldus woordvoerder van het Kremlin.

De woordvoerder vertelde dat Rusland bezig is een informatiecentrum op te zetten in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Daar zal informatie over het conflict worden gedeeld tussen Rusland, Iran, Irak en Syrië. Hoe de Amerikanen daarbij precies worden betrokken, is vooralsnog onduidelijk. Rusland wil ook gegevens over Syrië met Israël gaan uitwisselen.

Volgens Moskou hebben Amerikaanse specialisten en militairen al uitnodigingen gekregen, maar hebben ze de eerste bijeenkomsten in Bagdad aan zich voorbij laten gaan. 

Kerry: VS en Rusland deels eens over Syrië
Kerry: VS en Rusland deels eens over Syrië (Foto: ANP)