Opinie - Dood Aylan hindert gouden handel niet

In een opiniestuk in het Algemeen Dagblad is te lezen dat het gelukszoeken en gokken met levens van gezinnen gewoon doorgaat ondanks strengere controles van de Turkse kustwacht en politie. Families die opgepakt zijn proberen het na vrijlating net zo hard weer. Een kleermaker uit Bangladesh vertelt hoe hij en zijn gezin s'avonds werden opgepakt door de kustwacht en s'morgens na vrijlating al weer op een nieuwe kans wacht om de oversteek van 5 kilometer naar Griekenland opnieuw te wagen.

Ook is er het verhaal te lezen van een Syrisch familiehoofd die vanuit het veilige Turkije de illegale oversteek wil wagen om zijn 5-jarige dochtertje in het beloofde land van Merkel te laten behandelen aan haar nieren. Hij sleept in totaal vier kinderen en drie neefjes mee in zijn risicovolle oversteek. Het is enkel nog wachten op het telefoontje van de 'Turkse agent' die plaatsen op een der overvolle brakke boten regelt die naar het Griekse Kos proberen te komen.

Dat 'regelen' is geen liefdadigheidswerk, maar moet dik voor betaald worden. 1000 dollar per volwassene en kinderen halfgeld. Totaal steekt hij 6000 dollar in de overtocht die alle kinderen, zoals Aylan, het leven kan kosten. Daarnaast moet hij apart afrekenen bij de Turkse toeleveranciers voor eten, drinken, zwemvesten en dergelijke.

Recentelijk is de Turkse honorair consul van Frankrijk uit haar functie gezet wegens dit soort toeleveringshandel aan de illegale migranten. Echter word zij als een heldin beschouwd door de illegale migranten. Ook zijn er veel handelaren die ondeugdelijke zwemvesten verkopen met karton er in, in plaats van deugdelijke zwemvesten. Het excuus dat wordt opgegeven luidt dat je van winkelpersoneel niet kan verwachten dat die het verschil zien tussen een badgast en een illegale migrant.

Met deze gokkersmentaliteit en kinderlevens als inzet mag er verwacht worden dat er nog vele malen vele Aylans zullen aanspoelen op stranden.