'Migranten Calais opgejut door linkse activisten'

Wanhopige migranten die vanuit Calais naar Engeland willen komen, worden opgejut. Niet door mensenhandelaren, maar door extreemlinkse activisten. Dat schrijft het AD op basis van Britse berichtgeving. De activisten jutten de wanhopige vluchtelingen op om confrontaties met de politie uit te lokken, zegt de Franse politievakbond tegen The Telegraph.

Dagelijks proberen vluchtelingen vanuit de Franse plaats Calais via de Kanaaltunnel naar Engeland te komen. Bij de vluchtpogingen zijn de afgelopen tijd tien migranten om het leven gekomen. Nu blijkt dat extreemlinkse figuren een kwalijke rol hebben. Deze anarchisten streven naar een Europa zonder grenzen. Ieder politieoptreden tegen de vluchtelingen staat daar haaks op.

Agent gewond
Maandag moest een Franse agent naar het ziekenhuis nadat een steen tegen zijn hoofd was gegooid. Een Soedanese vluchteling zou dat hebben gedaan. Zondag bezette een groep vluchtelingen urenlang de Kanaaltunnel. Die 'sit-in' is een indicatie dat vluchtelingen steeds meer georganiseerd te werk gaan.

Volgens de Franse politiebond zijn er onder de linkse anarchisten vrij veel Britten. 'Ze willen dat vluchtelingen politiegeweld uitlokken en hen tegen ons opzetten. Ze schilderen ons af als barbaren. Tot nu toe konden de activisten ongestraft hun gang gaan. Het is tijd dat we de wet volgen en ze identificeren en arresteren', zegt woordvoerder Gilles Debove tegen de Britse krant The Telegraph.

De Calais Migrant Solidarity, een organisatie die zich inzet voor de vluchtelingen, vindt dat Debove onzin uitkraamt. De vluchtelingen zouden genoodzaakt zijn om samen te werken; anders worden ze niet gehoord. Ook wordt het geweld van de vluchtelingen overdreven. Het meeste geweld zou juist van de politie afkomstig zijn.