Hongarije breekt hek langs Sloveense grens weer af

Hongarije heeft een pas geplaatst hekwerk langs de Sloveense grens weer afgebroken. Het staatspersbureau MTI meldde zaterdag dat het hek dat vluchtelingen moest weren, vrijdagavond is weggehaald.

Het hekwerk was er donderdag plotseling neergezet. Het Hongaarse ministerie van Binnenlandse Zaken verklaarde de snelle verwijdering door te melden dat het slechts om een proef ging.

De Hongaarse premier Viktor Orbán zei vrijdag na een ontmoeting met zijn Oostenrijkse collega Werner Faymann in Wenen dat het neerzetten van een hek langs de grens met een ander land uit de Schengenzone "problematisch" is. De versperringen zouden onder bepaalde omstandigheden aanvaardbaar zijn, mits ze binnen een dag weer kunnen worden weggehaald.

De Hongaarse minister van Binnenlandse Zaken, Sandor Pinter, ontmoet maandag op de grens tussen beide landen zijn Sloveense collega Vesna Györkös. Sinds woensdag zijn er ruim 26.000 migranten en vluchtelingen Hongarije binnengegaan. Sinds het land en groot hek langs de grens met Servië heeft neergezet, verleggen de vluchtelingen hun route meer naar het westen.

Hongarije breekt hek weer af
Hongarije breekt hek langs Sloveense grens weer af (Foto: ANP)