Miljoenen Duitse euro's naar vluchtelingen in de regio

De Duitse regering trekt nog eens twintig miljoen euro uit voor noodhulp aan Syrische vluchtelingen in de regio. Het geld gaat naar het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties, zei minister Gerd Müller (Ontwikkelingssamenwerking) tegen de krant Welt am Sonntag.

Met de extra bijdrage van Duitsland kunnen de komende maanden honderdduizenden mensen van voedsel worden voorzien. Müller zei te hopen dat andere landen het Duitse voorbeeld zullen volgen. Hij noemde het onacceptabel dat de VN-organisatie kampt met geldgebrek.

Eerder riep ook EU-president Donald Tusk landen al op geld te doneren aan het WFP. "Het Wereldvoedselprogramma heeft geld nodig om voedsel te leveren aan elf miljoen mensen in Syrië en de regio", schreef Tusk. Hij wees erop dat al flink is gesneden in de voedselhulp aan vluchtelingen.

Reporters van de BBC waarschuwden onlangs dat VN-lidstaten, met name in Europa, zichzelf in de vingers snijden door te snijden in hun bijdragen aan het voedselprogramma. In vluchtelingenkampen bleek grote hongersnood te ontstaan toen het geld van de VN opraakte. Journalisten zagen verscheidene gezinnen als gevolg hiervan aan de tocht naar Europa beginnen.

Duitsland: miljoenen extra voor voedselhulp
Miljoenen Duitse euro's naar vluchtelingen in de regio (Foto: ANP)