Weer aanval op Turkse krant Hürriyet

Het kantoor van de Turkse krant Hürriyet in Istanbul is dinsdagavond voor de tweede keer bestormd door demonstranten. Een groep van zo'n honderd mensen omzeilde volgens de krant de aanwezige politie en bekogelde het kantoor met stenen. Ook werden schoten gehoord, al was niet duidelijk van wie die kwamen. Veiligheidstroepen konden op het laatste moment wel verhinderen dat de demonstranten het gebouw binnenkwamen.

Buiten het hek bleef een groep demonstranten leuzen scanderen, waaronder "Allahu akbar" (God is groot). Zondag werd het gebouw ook al bestormd door zo'n tweehonderd aanhangers van regeringspartij AKP van president Recep Tayyip Erdogan.

Hürriyet ligt onder vuur nadat de krant zondag Erdogan verkeerd zou hebben geciteerd. De krant is zelfs aangeklaagd omdat het de woorden van de president bewust zou hebben verdraaid om hem in een negatief daglicht te zetten.

HDP
Erdogan zou volgens de krant nogal letterlijk hebben gezegd dat het geweld tussen Turkije en de verboden Koerdische arbeiderspartij PKK er niet zou zijn geweest indien de HDP-partij - die Koerdische wortels heeft - in juni de kiesdrempel van tien procent niet had gehaald.

Boze tongen beweren dat Erdogan die partij nu een hak wil zetten met de nieuwe verkiezingen in november. Die zijn nodig omdat er geen coalitie kon worden gevormd. Zonder de zetelwinst van HDP had Erdogans AK-partij de meerderheid behouden waarmee de grondwet kan worden gewijzigd. Erdogan wil van het presidentschap een politieke functie maken.

Weer aanval op Turkse krant Hürriyet
Weer aanval op Turkse krant Hürriyet (Foto: ANP)