FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 8 september 2015

Schrijver Joost Zwagerman pleegt zelfmoord

De Nederlandse schrijver Joost Zwagerman heeft dinsdag zelfmoord gepleegd in zijn woonplaats Haarlem. Dat heeft zijn uitgever De Arbeiderspers dinsdagavond bekendgemaakt.

Zwagerman leed al enige tijd aan depressies. Hij zou vanavond de hoofdgast zijn in het NPO Radio 4 programma Opium, om zijn boek 'De stilte van het licht' te bespreken. Bij tv-kijkers genoot hij de laatste tijd bekendheid als kunstcriticus van De Wereld Draait Door. De in Alkmaar geboren schrijver werd slechts 51 jaar.

Debuut
Zwagerman debuteerde in 1986 op 22-jarige leeftijd met de roman De houdgreep, één jaar later gevolgd door de verhalenbundel Kroondomein. Drie jaar later bereikte Zwagerman met de roman Gimmick! (1989) een groot leespubliek, gevolgd door de bestseller Vals licht (1991) die genomineerd werd voor de AKO Literatuurprijs en in 1993 werd verfilmd.

Zijn werk werd vertaald en verscheen onder meer in Duitsland, Frankrijk en Japan. Hij schreef sinds 1985 essays en kritieken voor Vrij Nederland en was enige jaren columnist van de Volkskrant en NRC Handelsblad.

Troostbrenger
De schrijver wierp zich de afgelopen jaren op als troostbrenger voor de nabestaanden van mensen die zelf een einde aan hun leven hadden gemaakt.

Zo sprak hij in november 2010 in Rotterdam troostrijke woorden op een bijeenkomst voor de achtergebleven familieleden en vrienden van mensen die zich voor de trein hadden geworpen. Die samenkomst werd georganiseerd door de NS en uitvaartverzorger Monuta, die aandacht wilden vragen voor de problematiek van zelfdoding. Zwagerman stelde toen "dat nabestaanden bij zelfdoding anders worden behandeld dan na ziekte of ongeluk".

"Een zelfgekozen dood jaagt vele mensen op de vlucht", zei Zwagerman. "Je krijgt geen ach en wee, zoals na een natuurlijke dood. Bij een zelfmoord hebben de mensen het er maar liever niet meer over."

De schrijver vertelde zijn gehoor destijds dat zijn vader rond de eeuwwisseling een poging tot zelfmoord had gedaan. "Bij toeval werd hij gevonden, maar hij lag wel drie weken op de intensive care", aldus Zwagerman toen. "Dit was niet de bedoeling, zei mijn vader toen hij ontwaakte. Nu is hij blij dat hij nog in leven is, maar in die drie weken hebben wij een verpletterende stilte om ons heen ervaren."

Schrijver Joost Zwagerman overleden
Schrijver Joost Zwagerman overleden (Foto: ANP)

Oostenrijk en Spanje: 'Werk samen met Assad tegen IS'

Twee ministers van Buitenlandse Zaken uit de Europese Unie hebben dinsdag gepleit voor toenadering tot de Syrische dictator Bashar al-Assad, in verband met de strijd tegen Islamitische Staat (IS).

Westerse mogendheden zouden in de strijd tegen de soennitische extremisten van IS in het Midden-Oosten de Syrische president Bashar al-Assad moeten betrekken, zei de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken, Sebastian Kurz, dinsdag op bezoek in Teheran. Iran steunt het regime van Assad.

Kurz' Spaanse collega, José Manuel García-Margallo, is ook op bezoek in Teheran. Hij zei dat er met Assad gepraat en onderhandeld moet worden. Om te beginnen over een wapenstilstand in en rond Aleppo. Dan zou meer hulp het land kunnen worden binnengeloodst en kan daarna over een wapenstilstand in heel Syrië en over een overgangsregering worden onderhandeld.

'Werk samen met Assad tegen IS'
Oostenrijk en Spanje: 'Werk samen met Assad tegen IS' (Foto: ANP)

Weer aanval op Turkse krant Hürriyet

Het kantoor van de Turkse krant Hürriyet in Istanbul is dinsdagavond voor de tweede keer bestormd door demonstranten. Een groep van zo'n honderd mensen omzeilde volgens de krant de aanwezige politie en bekogelde het kantoor met stenen. Ook werden schoten gehoord, al was niet duidelijk van wie die kwamen. Veiligheidstroepen konden op het laatste moment wel verhinderen dat de demonstranten het gebouw binnenkwamen.

Buiten het hek bleef een groep demonstranten leuzen scanderen, waaronder "Allahu akbar" (God is groot). Zondag werd het gebouw ook al bestormd door zo'n tweehonderd aanhangers van regeringspartij AKP van president Recep Tayyip Erdogan.

Hürriyet ligt onder vuur nadat de krant zondag Erdogan verkeerd zou hebben geciteerd. De krant is zelfs aangeklaagd omdat het de woorden van de president bewust zou hebben verdraaid om hem in een negatief daglicht te zetten.

HDP
Erdogan zou volgens de krant nogal letterlijk hebben gezegd dat het geweld tussen Turkije en de verboden Koerdische arbeiderspartij PKK er niet zou zijn geweest indien de HDP-partij - die Koerdische wortels heeft - in juni de kiesdrempel van tien procent niet had gehaald.

Boze tongen beweren dat Erdogan die partij nu een hak wil zetten met de nieuwe verkiezingen in november. Die zijn nodig omdat er geen coalitie kon worden gevormd. Zonder de zetelwinst van HDP had Erdogans AK-partij de meerderheid behouden waarmee de grondwet kan worden gewijzigd. Erdogan wil van het presidentschap een politieke functie maken.

Weer aanval op Turkse krant Hürriyet
Weer aanval op Turkse krant Hürriyet (Foto: ANP)

De leukste sporttweets van week 36

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op een rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Tijdens het EK atletiek in Zürich stal mascotte Cooly vorig jaar de harten van vele fans. Het leverde hem zelfs een eigen editie van onze Sportblog op, hier terug te zien. Tijdens de Diamond League in Zürich was hij afgelopen week weer van de partij:

Voor een jonge jongen is het natuurlijk leuk als je het veld op mag lopen aan de zijde van de spelers, maar dit jochie was wel erg verbaasd toen hij plotseling zag dat hij naast Wayne Rooney stond.

Of ze net zo snel is valt te betwijfelen, maar deze zeehond heet vanaf nu Dafne Schippers:

Op het WK atletiek in Beijing waren de Russische snelwandelaars afwezig vanwege een enorm dopingschandaal rond coach Viktor Chegin. "Team #banchegin", vierde dat door het resultaat van de olympische 20 kilometer in Beijing wat aan te passen: een door Chegin getrainde atleet pakte er goud. Het team, genoemd naar de veelgebruikte hashtag onder snelwandelaars, bestaat uit onder meer veelvoudig medaillewinnaar Jared Tallent (tweede van links) en Evan Dunfee (uiterst rechts), met wie er binnenkort een interview op FOK!sport online komt.

Diezelfde Evan Dunfee is doodsbang voor Bohdan Bondarenko, samen met Zhang Guowei winnaar van het zilver bij het hoogspringen.

Thijs zal voorlopig weinig wielrennen meer kunnen zien, wat wellicht ook bijdraagt aan een vermindering van zijn bijdehante opmerkingen. 

Na het WK zwemmen is de training voor Sharon van Rouwendaal weer begonnen en zo te zien gaat het al goed!

Bram Tankink is onderweg in de Tour of Britain en kijkt ook naar meer dan alleen het wielrennen:

Toch is het niet allemaal leuk voor De Tank, de tijd blijkt toch wel erg hard te gaan...

Thijs heeft zijn oogbollen toch niet in de Glorix gedompeld, dus hij gaat verder met tweeten. Dit keer verkende hij de slotklim van de zestiende etappe van de Vuelta, de monsterlijke Alto Ermita de Alba. 

Sven Kramer denkt na over een carrièreswitch:

Femke Heemskerk gaat weer in Frankrijk trainen en dus is dit inderdaad geen overbodige luxe..

Marlou van Rhijn is ook internationaal een wereldster in de paralympische sport.

Uitslagen EK-kwalificatie 08/09/2015; Oostenrijk naar EK

Afsluitende dag van de Week of Football in september. De achtste speelronde van de kwalificatie voor het Europees kampioenschap in Frankrijk voor de groepen C, E en G. In dit bericht de uitslagen, doelpuntenmakers, rode kaarten, standen in de groep en eventuele andere bijzonderheden. 

Groep C
Wit-Rusland - Luxemburg 2-0 (1-0)
 34' Gordeychuk 1-0
 62' Gordeychuk 2-0

Macedonië - Spanje 0-1 (0-1)
 8' Pacovski (e.d.) 0-1 

Slowakije - Oekraïne 0-0 (0-0)

# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Spanje 8 7 0 1 21 18 - 3
2 Slowakije 8 6 1 1 19 13 - 5
3 Oekraïne 8 5 1 2 16 12 - 3
4 Wit-Rusland 8 2 1 5 7 7 - 14
5 Luxemburg 8 1 1 6 4 4 - 19
6 Macedonië 8 1 0 7 3 6 - 16

Groep E
Engeland - Zwitserland 2-0 (0-0)
 67' Kane 1-0
 84' Rooney (pen) 2-0

Wayne Rooney is met zijn treffer de Engels topscoorder aller tijden. 

Litouwen - San Marino 2-1 (1-0)
 7' Cernych 1-0
 50' Arlauskis (Litouwen) 
 55' Vitaioli 1-1
 88' Chiaruzzi (San Marino/2g)
 90+2' Spalvis 2-1 

Matteo Vitaioli scoort het eerste uitdoelpunt voor San Marino in veertien jaar. 

Slovenië - Estland 1-0 (0-0)
 63' Beric 1-0

# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Engeland* 8 8 0 0 24 26 - 3
2 Zwitserland 8 5 0 3 15 16 - 8
3 Slovenië 8 4 0 4 12 15 - 10
4 Estland 8 3 1 4 10 4 - 6
5 Litouwen 8 3 0 5 9 6 - 14
6 San Marino 8 0 1 7 1 1 - 27

Groep G
Zweden - Oostenrijk 1-4 (0-2)
 9' Alaba (pen) 0-1 
 38' Harnik 0-2
 76' Janko 0-3
 88' Harnik 0-4
 90+1' Ibrahimovic 1-4

Oostenrijk plaatst zich voor de tweede keer voor het EK. 

Liechtenstein - Rusland 0-7 (0-3)
 21' Dzyuba 0-1
 40' Kaufmann (Liechtenstein) 
 40' Kokorin (pen) 0-2
 45' Dzyuba 0-3
 73' Dzyuba 0-4
 77' Smolov 0-5
 85' Dzagoev 0-6
 90' Dzyuba 0-7

Moldavië - Montenegro 0-2 (0-1)
 9' Savic 0-1
 65' Beciraj (e.d.) 0-2

# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Oostenrijk* 8 7 1 0 22 16 - 3
2 Rusland 8 4 2 2 14 17 - 4
3 Zweden 8 3 3 2 12 11 - 9
4 Montenegro 8 3 2 3 11 8 - 8
5 Liechtenstein 8 1 2 5 5 2 - 21
6 Moldavië 8 0 2 6 2 3 - 12

Overheidstekort volgend jaar naar 1,5 procent

Het begrotingstekort daalt volgend jaar naar 1,5 procent van de omvang van de Nederlandse economie. Bronnen op het Binnenhof bevestigen berichtgeving daarover op de website van De Telegraaf.

Volgend jaar groeit de Nederlandse economie met 2,4 procent en daalt de werkloosheid naar 6,7 procent van de beroepsbevolking. De cijfers, die op Prinsjesdag openbaar worden, komen van het Centraal Planbureau (CPB) en komen overeen met de cijfers die de rekenmeesters van het kabinet op 11 augustus naar buiten brachten. De beloofde lastenverlichting van 5 miljard euro voor burgers en bedrijven is verwerkt in de cijfers. Die lastenverlichting moet 35.000 extra banen opleveren.

Overheidstekort volgend jaar naar 1,5 procent
Overheidstekort volgend jaar naar 1,5 procent (Foto: ANP)

Oekraïne erkent bevoegdheid Strafhof

Oekraïne erkent dat het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag bevoegd is om te oordelen over ernstige misdaden die sinds februari 2014 in Oekraïne zijn gepleegd. Dit heeft het ICC dinsdag laten weten. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin heeft de aanvaarding van de rechtsmacht van het ICC dinsdag formeel gemaakt. Hij wil dat het ICC onderzoek komt doen naar eventuele oorlogsmisdaden.

In het gewapende conflict in Oekraïne worden door beide partijen oorlogsmisdaden gepleegd en burgers zijn vaak doelwit van beschietingen. Volgens waarnemers was ook het neerschieten van passagiersvliegtuig MH17 boven het oosten van Oekraïne op 17 juli 2014 een oorlogsmisdaad als dat aantoonbaar met opzet is gebeurd. Alle 298 inzittenden van het Maleisische vliegtuig kwamen om het leven, onder wie 193 Nederlanders.

Het ICC gaat, als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, over de berechting van volkerenmoord, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden die na half 2002 zouden zijn begaan. Belangrijk is dat het betrokken land is toegetreden tot het ICC of de rechtsmacht van het hof erkent. Het ICC komt alleen in actie als aangesloten landen - of landen die de jurisdictie van het hof erkennen - zaken niet kunnen of niet willen berechten.

Niet toegetreden

Oekraïne is niet toegetreden, maar heeft eerder ook al de bevoegdheid van het ICC erkend te oordelen over misdaden die in de periode november 2013 tot februari 2014 zouden zijn begaan.

In februari 2014 werd president Viktor Janoekovitsj afgezet. Dat leidde tot strijd tussen Russisch sprekende Oekraïners en pro-Russische separatisten enerzijds en pro-Europese en extreemrechtse Oekraïners anderzijds. In de oostelijke regio Donbass is nu een burgeroorlog aan de gang.

Oekraïne erkent bevoegdheid Strafhof
Oekraïne erkent bevoegdheid Strafhof (Foto: ANP)

Petitie voor aanklacht tegen Netanyahu

Een petitie die oproept om de Israëlische premier Benjamin Netanyahu bij zijn bezoek aan Londen deze week aan te klagen voor oorlogsmisdaden was dinsdag door ruim 107.000 mensen ondertekend. Groot-Brittannië verleent bezoekende staatshoofden immuniteit, maar het parlement moet wel over de kwestie debatteren nu de grens van 100.000 handtekeningen is bereikt.

"Volgens international recht moet Netanyahu worden gearresteerd wegens oorlogsmisdaden waarbij in de oorlog tussen Israël en Hamas in Gaza alleen al in 2014 meer dan 2000 burgers zijn gedood", stelt de petitie. Aan Israëlische zijde vielen dat jaar 73 doden, bijna allemaal militairen.

De Britse regering zegt in een reactie dat zij controleert of het land zich aan de regels houdt en ondertussen probeert een oplossing te zoeken voor de slepende kwestie.

Petitie voor aanklacht tegen Netanyahu
Petitie voor aanklacht tegen Netanyahu (Foto: ANP)

Bon Jovi zegt concerten in China af

Bon Jovi staat later deze maand niet in China op het podium. De band heeft de twee concerten die op de planning stonden afgezegd, zo weet Billboard.

"We vinden het heel vervelend om te moeten meedelen maar de show die Bon Jovi zou geven op 14 september in Shanghai en het concert van 17 september in Peking gaan niet door door onvoorziene omstandigheden", luidt het statement van de concertorganisator.

"We willen onze excuses aanbieden voor het ongemak en voor de teleurstelling bij de fans." Waarom de band heeft besloten om niet op te treden in China is niet bekend. Mensen die een kaartje hebben gekocht, kunnen volgens Billboard hun geld terugkrijgen.

Een bron laat The Washington Post weten dat de annulering mogelijk iets te maken heeft met de steun die Bon Jovi in 2011 betuigde aan de Dalai Lama. Ook een videoclip uit 2009, waarin onder meer protesten op het Tienanmenplein in Peking voorbijkwamen, zou niet in goede aarde zijn gevallen bij de Chinese regering.

Bon Jovi zegt concerten in China af
Bon Jovi zegt concerten in China af (Foto: BuzzE)

U2 speelt Ziggo Dome plat

U2 geeft dinsdagavond een concert in de Amsterdam Ziggo Dome. Het is het eerste van de vier concerten die de mannen deze week geven in Amsterdam. Via Twitter laten heel wat bezoekers weten enorm te genieten van de show.

De Ierse rockband kwam maandag al aan in de hoofdstad en dat bleef niet lang onopgemerkt. Rond het middaguur werden Bono en zijn bandleden gespot bij hun hotel en later werden ze gezien in een rondvaartbootje door de grachten. Tussendoor maakten de mannen even tijd om een biertje te drinken in het Amsterdamse café Proeflokaal Arendsnest.

De mannen staan ook woensdag in de Ziggo Dome. Komend weekend staan nog twee optredens op het programma.

U2 speelt Ziggo Dome plat
U2 speelt Ziggo Dome plat (Foto: BuzzE)

Gordon bedankt voor liefde

Gordon is dankbaar voor alle steun en gelukswensen die hij krijgt. Dat laat de zanger die in Athene in een ziekenhuis ligt, weten via Twitter.

"Ik vecht voor een spoedig herstel en dank jullie allemaal voor zoveel liefde en warmte!", aldus Goor die vorige week werd aangereden na een avondje stappen. De manager van Gordon laat aan RTL Boulevard weten dat de artiest veel slaapt door de medicatie die hij krijgt, 'maar hij heeft dankzij de medicijnen ook een stuk minder pijn'.

Gordon ligt in het ziekenhuis met verschillende botbreuken. Bij de aanrijding brak Gordon vijf ribben, zijn sleutelbeen en zijn schouderblad. Zijn arts vertelde maandag aan RTL Boulevard dat de zanger over ongeveer twee maanden weer de oude zal zijn.

Gordon bedankt voor liefde
Gordon bedankt voor liefde (Foto: BuzzE)

Doodstraf voor aanslagpleger Kansas

De man die vorig jaar bij een joods centrum in de Amerikaanse staat Kansas drie mensen doodschoot is dinsdag door een juryrechtbank ter dood veroordeeld. De 74-jarige Frazier Glenn Cross werd schuldig bevonden aan de drievoudige moord waarbij een 53-jarige vrouw, een 14-jarige jongen en zijn 69-jarige grootvader omkwamen. Ook werd Cross poging tot moord ten laste gelegd voor het schieten op nog drie andere mensen.

Cross was een vroegere leider van de racistische Ku Klux Klan (KKK). Hij stelde in de rechtszaak dat hij op de mensen schoot omdat hij dacht dat ze joods waren, maar geen van de doden bleek joods te zijn.

De aanslag vond in april 2014 plaats bij een joods centrum en verzorgingshuis in Overland Park, nabij de hoofdstad Kansas City. De vrouw werd bij het verzorgingshuis vermoord, de twee andere slachtoffers werden doodgeschoten in hun auto nabij het joods centrum.

Doodstraf voor aanslagpleger Kansas
Doodstraf voor aanslagpleger Kansas (Foto: ANP)

Jong Oranje laat zien hoe het moet en wint wel in Turkije

Waar de 'grote jongens' faalden, slaagde Jong Oranje wel: winnen in en van Turkije. De talentvolle ploeg van bondscoach Fred Grim boekte dinsdagavond in Istanbul de tweede zege in de EK-kwalificatie. Na de 4-0 tegen Cyprus in Deventer werden de Turkse beloften voor eigen publiek verslagen: 0-1.

Jean-Paul Boëtius, van Feyenoord verhuisd naar FC Basel, maakte de treffer. Hij mikte tien minuten voor rust van afstand fraai raak. Eraan vooraf ging een uitstekende aanval, waaraan verscheidene spelers een aandeel hadden. De Nederlandse defensie, met onder anderen Karim Rekik en Sven van Beek, werd in de eerste helft amper op de proef gesteld.

Na de hervatting toonden de Turken meer aanvallende bedoelingen. Tot grote kansen leidde dat initiatief niet. Pas een kwartier voor tijd kreeg de thuisploeg de eerste serieuze mogelijkheid. Doelman Mickey van der Hart voorkwam de gelijkmaker.

Grim gaf na ruim een uur Oussama Tannane, op het laatste moment aan de selectie toegevoegd, opnieuw gelegenheid minuten te maken als international. De aanvaller van Heracles verving Boëtius. Later kwamen ook nog Mimoun Mahi (voor Ricardo Kishna) en Thom Haye (voor Tonny Vilhena) in het veld.

Mahi was in de slotfase dicht bij de 0-2, maar stuitte op keeper Okan Kocuk. Nog geen minuut later liet Bilal Basaçikoglu na voor 1-1 te zorgen. De middenvelder van Feyenoord, die werd geboren in Zaanstad en in de eredivisie debuteerde bij sc Heerenveen, knalde vrij voor het Nederlandse doel ongecontroleerd over. De Turkse druk bleef zonder succes.

De Italiaanse scheidsrechter Davide Massa vond het optreden van Jong Oranje, vooral na rust, vaak niet in de haak. Hij gaf Kishna, Boëtius, Nathan Aké, Hans Hateboer, Van Beek en Vincent Janssen geel. Slechts twee Turken kregen een waarschuwing, onder wie Basaçikoglu.

Het besef groeit: Dumoulin kan Vuelta winnen

Addy Engels durft het dinsdag op de rustdag van de Ronde van Spanje uit te spreken. "Het is niet onwerkelijk dat Tom de Vuelta wint", zegt de oud-renner die tegenwoordig de ploegleiderswagen van Giant-Alpecin bestuurt. Tom is Tom Dumoulin, de nummer vier in het klassement die woensdag in de individuele tijdrit over ruim 38 kilometer in Burgos een aanval gaat doen op de leiderstrui van de Spanjaard Joaquim Rodríguez.

De kopman van Katusha schoof de favorietenrol al door naar de 24-jarige Limburger die een achterstand van 1.51 moet goedmaken. "Het moet ook in de tijdrit gebeuren", weet Engels. "Als Tom nu de rode trui niet pakt, dan zal het niet meer gebeuren."

Het is een vooraf nooit gedacht scenario. Dumoulin viel al vroeg in de Tour de France uit na een val waarbij hij een breuk in de schouder opliep. Dat was een klap, want het gebeurde op een dag dat hij zicht had op het geel. Hij revalideerde, ging op hoogtestage maar kwam naar Spanje om zijn Duitse ploeggenoot John Degenkolb aan ritzeges te helpen en de tijdrit, zijn specialiteit, te winnen. Engels: "We hebben geen ploeg rond Tom, het zal ook een hele klus worden als we de trui moeten verdedigen in de laatste dagen, maar spijt voelen we niet daarover. Dit was door niemand voorzien."

Vergelijkingsmateriaal

In de drie bergetappes die aan de rustdag vooraf gingen beperkte Dumoulin de schade op de net iets betere klimmers Rodríguez, Fabio Aru en Rafal Majka. De Italiaan en de Pool bezetten vooralsnog de andere twee podiumplaatsen. Veel vergelijkingsmateriaal is er niet, maar duidelijk is dat Dumoulin het drietal normaal meer dan twee minuten achter zich laat over 38 kilometer. Engels is de boeken niet ingedoken: "Het heeft niet zo veel zin om de resultaten van eerdere tijdritten te bestuderen. Je kunt er niks mee. Dit is de enige dag dat je niet naar anderen hoeft te kijken. Maar begrijp me goed: stel dat het lukt, dan zijn we er nog niet."

Engels had dinsdag nog niet gehoord dat zijn collega-ploegleider Merijn Zeeman van LottoNL-Jumbo steun heeft toegezegd voor de dagen erna. "Zou mooi zijn, alle hulp is meegenomen." Dumoulin is er volgens de ploegleider ondertussen rustig onder. "Hij heeft vandaag uitgeslapen, een deel van het parcours verkend, nog meer gerust en even met de aanwezige pers gepraat. Tom blijft rustig maar ook bij hem groeit het besef dat hij de Vuelta kan winnen."

Het besef groeit: Dumoulin kan Vuelta winnen
Het besef groeit: Dumoulin kan Vuelta winnen (Foto: ANP)

'Turkse grondtroepen gaan Noord-Irak binnen'

Turkse grondtroepen zijn dinsdag Noord-Irak binnengevallen. De extremistische PKK (Koerdische Arbeiderspartij) heeft daar verschillende bases, die doelwit waren. Daaraan voorafgaand beschoten Turkse gevechtsvliegtuigen stellingen van de Koerden.

De PKK heeft in het Kandil-gebergte in Noord-Irak ook haar hoofdkwartier. Ooggetuigen meldden dat de Turkse militairen zich na korte tijd weer terugtrokken uit het buurland.

Volgens het Turkse persbureau Dogan hadden de Turkse militairen het gemunt op strijdgroepen van de PKK die het afgelopen weekeinde bij aanslagen in Turkije zestien militairen hadden gedood.

Bomaanslagen

Dinsdag kwamen bij bomaanslagen in de provincie Igdir, bij de Turks-Armeense grens, veertien agenten om het leven. Een andere politieman werd gedood in de provincie Tunceli.

Turkije en de PKK hebben de afgelopen weken al veelvuldig strijd met elkaar geleverd, meestal op Turks grondgebied. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan riep de PKK dinsdag op de wapens onvoorwaardelijk neer te leggen. Een bestand tussen de partijen is in juli verbroken.

'Turkse grondtroepen gaan Noord-Irak binnen'
'Turkse grondtroepen gaan Noord-Irak binnen' (Foto: ANP)

Turkije en Balkan krijgen stempel "veilig land"

De asielaanvragen van mensen uit de Balkan en Turkije moeten versneld worden behandeld zodat ze na afwijzing van hun verzoek direct terug naar hun land worden gestuurd. Dat wil de Europese Commissie, die woensdag een lijst met zeven "veilige landen" presenteert, zo blijkt uit een commissievoorstel dat in handen is van het ANP.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) stelde zo'n EU-lijst dinsdag als voorwaarde voor instemming met bindende afspraken voor de verdeling van vluchtelingen over de 28 EU-landen.

In eerste instantie komen Albanië, Macedonië, Bosnië, Kosovo, Montenegro, Servië en Turkije op de lijst. Die landen zijn goed voor ongeveer 17 procent van de asielaanvragen in de EU. Sommige Europese landen hadden al zo'n lijst, maar die zou nu gaan gelden voor de hele Europese Unie.

Brussel geeft Balkan, Turkije stempel veilig
Brussel geeft Balkan, Turkije stempel veilig (Foto: ANP)

Geen verkeersboete meer voor diplomaten

Buitenlandse diplomaten die hier verkeersovertredingen begaan, krijgen geen verkeersboete meer. Het ministerie van Buitenlandse Zaken had juist eerder ingezet op een hardere aanpak van diplomaten die hun boetes niet betaalden.

Het Gerechtshof in Arnhem-Leeuwarden heeft in hoger beroep geoordeeld dat buitenlandse diplomaten geen boetes kunnen worden opgelegd omdat het in strijd is met het Verdrag van Wenen. Het Openbaar Ministerie besloot daarop geen verkeersboetes meer op te leggen aan personen of organisaties die diplomatieke immuniteit genieten.

Volgens ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) dinsdag in een brief aan de Kamer is hiermee "een uiterst complexe situatie" ontstaan. Er wordt nu gekeken of diplomaten een 'notificatie' kan worden gestuurd dat zij de wet hebben overtreden.

In 2013 ontstond opschudding toen bleek dat buitenlandse diplomaten op grote schaal hun boetes niet betaalden. Toenmalig minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) besloot daarop maatregelen te nemen tegen diplomaten die de Nederlandse wet en regels niet respecteerden.

Geen verkeersboete meer voor diplomaten
Geen verkeersboete meer voor diplomaten (Foto: ANP)

Wielrenner Boeckmans gaat langzaam vooruit

De gezondheidstoestand van de Belgische wielrenner Kris Boeckmans gaat langzaam vooruit. "Ik heb maandag eindelijk voor de eerste keer een vrij positief bericht gekregen. Het gaat nu echt beter met hem. De machine die zuurstof in zijn longen blies, is weggenomen en hij heeft daar goed op gereageerd. Dat is heel positief", liet ploegleider Marc Sergeant van Lotto-Soudal bij Sporza weten.

Boeckmans kwam anderhalve week geleden hard ten val tijdens een etappe in de Ronde van Spanje. De Belg liep een zware hersenschudding, een klaplong, een bloeding in de long, breuken en diepe wonden in het gezicht en drie gebroken ribben op. Sinds die crash wordt hij in een ziekenhuis in Murcia in een kunstmatige coma gehouden om zijn herstel te bevorderen.

"Het is een stap voorwaarts, eindelijk een kentering in een situatie die toch wel pijnlijk was voor iedereen, zeker voor zijn familie en zijn vriendin. Het was een lijdensweg, een heel zware klap. De coma wordt nu geleidelijk afgebouwd, maar de terugweg is nog lang", zei Sergeant.

Wielrenner Boeckmans gaat langzaam vooruit
Wielrenner Boeckmans gaat langzaam vooruit (Foto: ANP)

Basketballers buigen voor Slovenië

De Nederlandse basketballers zijn dinsdagmiddag tegen de tweede nederlaag aangelopen op het EK. Oranje toonde na een slechte start veerkracht, maar ging uiteindelijk wel onderuit tegen Slovenië (81-74).

De ploeg van bondscoach Toon van Helfteren is door de tweede nederlaag bijna kansloos voor een plaats bij de beste vier in de groep, die goed is voor een optreden in de achtste finales. Griekenland en Kroatië, de resterende tegenstanders in de poule, halen doorgaans een hoger niveau dan Slovenië.

Nederland startte slecht aan het derde EK-duel, na een verrassende zege op Georgië (73-72) en een nederlaag tegen Macedonië (71-78). Slovenië leidde met 12-0 toen Robin Smeulders voor de eerste punten tekende. Oranje vocht zich echter terug in de wedstrijd (25-21), maar zag de tegenstander wel weer uitlopen naar een ruime voorsprong bij rust (41-29).

Charlon Kloof

Onder aanvoering van de uitblinkende Charlon Kloof begon Nederland voortvarend aan het derde kwart. Bondscoach Van Helfteren zag zijn ploeg dankzij twaalf punten op rij op gelijke hoogte komen (41-41). Slovenië herstelde zich enigszins en mocht met een voorsprong van 57-52 aan het laatste kwart beginnen. Nog een keer vocht Oranje zich terug (57-57). Vervolgens namen de Slovenen opnieuw afstand (69-59) en moest Nederland zich, ondanks een slotoffensief, alsnog gewonnen geven.

Kloof was met maar liefst 25 punten topschutter bij Oranje, dat voor het eerst sinds 26 jaar weer eens op een EK uitkomt. Worthy de Jong tekende voor negentien punten en pakte zes rebounds.

Basketballers buigen voor Slovenië
Basketballers buigen voor Slovenië (Foto: ANP)

Jumbo ontruimd om koelbox

Een Jumbo-supermarkt in Nijmegen is dinsdagavond ontruimd omdat bij de ingang een koelbox onbeheerd stond. "Normaal is dat niet zo bijzonder, maar gezien de ontwikkelingen in Groningen en Zwolle nemen we het zekere voor het onzekere en doen we goed onderzoek", zegt de politie.

Het personeel van de Jumbo had de winkel aan de Fenikshof zelf ontruimd. De omgeving is afgezet.

Meerdere Jumbo-vestigingen in Groningen en Zwolle waren het doelwit van een afperser.

Jumbo in Nijmegen ontruimd om koelbox
Jumbo in Nijmegen ontruimd om koelbox (Foto: ANP)

Scholier filmt seks juf met rector: video online

Bethan Thomas en Graham Daniels, werkzaam aan de Bryntawe Comprehensive School in Swansea, South Wales, zijn zwaar de Sjaak. Op internet is namelijk een video opgedoken waarop wij duidelijk kunnen meegenieten met hoe de 51-jarige schooldirecteur de 37-jarige scheikundelerares alle hoeken van zijn kantoor laat zien.

Hoewel we geen flikker kunnen zien, kunnen wij ons wel een beeld vormen hoe het eraan toeging in het kantoortje van Daniels. Terwijl een groepje scholieren voor het kamertje staat, leggen zij hun oor te luisteren tegen de deur. Zo doende kunnen wij het gesop en gekreun van de geile Daniels horen.

Nadat het geluidsfragment op internet werd gezet, ging men op onderzoek uit. Al snel kwam men uit bij de rector en de docente scheikunde. Deze werden hierop direct de laan uitgestuurd.

Het verhaal heeft echter nog een staartje gekregen. Beiden moeten namelijk deze week voor de rechter verschijnen wegens seks in een school. Deze rechtszaak zal zo'n drie dagen in beslag nemen.

Het bewuste filmpje

Stel voor lul gezet na seks in vliegtuig

Een stel dat gisteravond hun droom waarmaakte door in een vliegtuig seks te hebben, kreeg al snel het schaamrood achter de oren. Zij werden namelijk door het complete vliegtuig voor lul gezet, op aangeven van de piloot.

Voor velen is het een droom, en zal het ook een droom blijven. Vooral voor FOK!kers is het toetreden tot de Mile High Club een mythe. Deze fictieve club bestaat uit een select groepje figuren die op grote hoogte de liefde hebben bedreven in een vliegtuig.

Gisteravond was een vliegtuig op weg van Parijs naar Stockholm, toen ineens een verhit stelletje uit het kleine wc'tje kroop. Hierop klonk de stem van de piloot door het vliegtuig: "Wij willen het stel dat zojuist op het toilet heeft geneukt van harte gelukwensen", over de intercom.

Hierop ging een luid gejoel op. Het paartje werd flink uitgelachen en er werd tevens flink geroddeld. Wie het stel was, liet de piloot echter wijselijk in het midden.

Vele Zweedse passagiers hebben zich flink vermaakt met het lolletje van de piloot. Voor wie geen Zweeds kan verstaan, sprak de piloot de wijze woorden: "Welkom in Zweden."


Seks in het vliegtuig, hoe doen we dat?

Miss Montreal: ik ben geen groentje

Miss Montreal is binnenkort voor het eerst te zien in The Voice of Holland. Toch ziet de zangeres zichzelf niet als beginneling in het talentenprogramma van RTL4 dat komend najaar weer is te zien. "Ik ben eigenlijk minder een groentje dan Anouk", vertelt ze aan RTL Boulevard.

"Want ik deed ook al mee aan De beste singer-songwriter van Nederland, dus ik ben nu niet meer zo bang om te vertellen wat ik wil", vervolgt de zangeres die eigenlijk Sanne Hans heet. Toch is het succesvolle programma en de rol als coach nog geen gesneden koek voor de zangeres. "Ik ben af en toe wel heel blij dat ik naast Marco zit, als ik mij even onzeker voel dan kijkt hij mij aan en knijpt hij even heel lief in mijn hand."

Miss Montreal vertelt het programma dat ze best streng is voor de deelnemers van The Voice. "Ik dacht dat ik best snel draaide, maar ik heb nu alles teruggezien en ik draai dus altijd als allerlaatste. Dus ik ben ergens wel heel streng", bekent ze.

Miss Montreal: ik ben geen groentje
Miss Montreal: ik ben geen groentje (Foto: BuzzE)

Polen wil toch meer asielzoekers opvangen

Polen wil toch meer asielzoekers opvangen dan de maximaal 2000 vluchtelingen die het eerder wilde opnemen, zei de Poolse premier Ewa Kopacz dinsdag. President Andrzej Duda had zich eerder nog uitgesproken tegen verplichte quota's voor EU-landen.

"Onze capaciteit is groter dan 2000, maar we willen wel voor omstandigheden zorgen waarin de asielzoekers zich veilig voelen en tegelijkertijd zorgen dat ook onze huidige inwoners geen negatieve gevolgen ondervinden van de nieuwkomers", zei Kopacz. "We kunnen het ons niet veroorloven om economische vluchtelingen op te nemen en richten ons uitsluitend op mensen die elders gevaar lopen."

Spanje zei dinsdag dat het bereid is om zoveel vluchtelingen op te nemen als de EU vraagt. Vicepremier Soraya Sáenz de Santamaría wilde geen aantallen noemen, maar in het herverdelingsplan van de EU zou Spanje zo'n 19.000 asielzoekers moeten opvangen.

De centrumrechtse regering stelde eerder nog dat het niets extra's kan doen vanwege de werkloosheid van 22 procent en het feit dat veel vluchtelingen via de Middellandse Zee al rechtstreeks in het land arriveren. Spanje wilde eerder slechts 2749 van de toen gevraagde 6000 asielzoekers ontvangen.

Sáenz de Santamaría verklaarde de ommezwaai door te stellen dat de meeste asielzoekers niet meer vanuit Libië de Middellandse Zee oversteken, maar vanuit de Balkan naar Midden- en West-Europa komen. Daarnaast is ook in Spanje de publieke opinie de laatste weken aan het kantelen naar een voorkeur voor het opnemen van meer migranten.

Polen wil toch meer asielzoekers opvangen
Polen wil toch meer asielzoekers opvangen (Foto: ANP)

Heineken gaat bier brouwen

Heineken neemt een belang van 50 procent in de Amerikaanse branchegenoot Lagunitas Brewing Company. Dat maakte de bierbrouwer dinsdag bekend, zonder te vermelden hoeveel er voor de aandelen wordt betaald.

Lagunitas is de op vier na grootste ambachtelijke brouwerij in de Verenigde Staten. De IPA (India pale ale) die het bedrijf in het assortiment heeft, is het meest verkochte biertje in zijn soort in de VS. Ook in Nederland wint dat type bier, dat bitterder smaakt dan gewoon pils en wat meer alcohol bevat, snel aan populariteit.

Het in 1993 in Californië opgerichte bedrijf heeft twee brouwerijen en een derde in aanbouw. Behalve in de VS zelf is het bier te koop in Groot-Brittannië, Canada, Zweden en Japan. Lagunitas verwacht dit jaar ongeveer 1 miljoen hectoliter bier aan de man te brengen. Heineken verkocht vorig jaar wereldwijd ruim 181 miljoen hectoliter.

Topman en oprichter Tony Magee blijft Lagunitas leiden als een zelfstandig onderdeel van het Heineken-imperium. Ook de rest van het huidige management blijft aan. De transactie wordt naar verwachting voltooid in het vierde kwartaal van dit jaar.

Heineken stapt in ambachtelijke brouwer
Heineken stapt in ambachtelijke brouwer (Foto: ANP)

Zandstorm Midden-Oosten kost en spaart levens

Delen van het Midden-Oosten hebben dinsdag te kampen met een zware zandstorm. In Syrië kwamen door ademhalingsproblemen zes mensen om, waaronder twee kinderen. Honderden moesten zich in het ziekenhuis laten behandelen. In Libanon eiste het zand twee levens en belandden 750 mensen in het ziekenhuis.

Een volgens ooggetuigen ongekend zware zandstorm verspreidt het Syrische woestijnzand over de hele regio, waaronder de Libanese hoofdstad Beiroet en delen van Israël en Cyprus. In het door IS gecontroleerde Deir al-Zor in het oosten van Syrië kunnen de ziekenhuizen geen mensen meer opnemen. Daarentegen zijn de luchtaanvallen in dat land juist nagenoeg tot stilstand gekomen door de weersomstandigheden.

In Israël werden vluchten op Tel Aviv en Eilat aan de Rode Zee geannuleerd. Zelfs op Cyprus werd vliegverkeer omgeleid omdat de luchthaven van Larnaca in het oosten van het land dicht moest. Het zicht was daar slechts 200 meter. "We hebben zandstormen gehad, maar niet zo hevig. Het is zeer zeldzaam voor deze tijd van het jaar", zei een woordvoerder van het Cypriotisch weerkundig instituut.

Stofstormen komen er in de zomer vaker voor, maar blijven meestal beperkt tot Irak en de Golfregio.

Zandstorm Midden-Oosten kost en spaart levens
Zandstorm Midden-Oosten kost en spaart levens (Foto: ANP)

Ontluisterende onthulling over koningin Máxima

Maandagavond kwam Wim Kuijken in het reine met zichzelf door te onthullen dat de beroemde zin 'hij was een beetje dom' ingestudeerd was. Deze zaak kwam aan het licht in een aflevering van het tv-programma Andere Tijden.

In de betreffende uitzending kwam openbaar dat niets aan het toeval werd overgelaten. Het interview, waarin Máxima werd voorgesteld aan het Nederlandse volk, was tot in de puntje voorbereid.

Voordat het daadwerkelijke interview gehouden werd, hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima twee uur lang geoefend met een buitenlandse cameraploeg. 'Ik herinner me dat we een paar sessies hebben gehouden in Scheveningen - bovenin een hotel met mooi uizicht op zee- om alles door te spreken wat ze moesten doen om het gesprek te laten slagen.'

Nadat Willem-Alexander een blunder had begaan in een interview met de New Yorkse pers, was dit interview van groot belang om een goede reputatie te bewerkstelligen. In het interview met de New Yorkse pers verwees de toenmalig prins naar een brief waarin zou hebben gestaan dat de vader van Máxima, Jorge Zorreguita, zou worden vrijgepleit van oorlogsmisdaden die hij had begaan tijdens het Videla-regime. Deze brief was door Videla geschreven en dus niet waar.

Wim Kuijken kwam in beeld om het tv-gesprek met Willem-Alexander en Máxima te oefenen door mogelijke vragen en antwoorden in te studeren. Daarbij reikte hij de bekende zin aan die velen zich nog herinneren. Volgens hem was er niets vooraf opgeschreven.

Ariana Grande kan weer optreden

Een paar dagen geleden moest een zieke Ariana Grande nog een show in Sacramento afzeggen, maar de bloedmooie zangeres voelt zich, tot grote opluchting van jullie nieuwsposter Fylax, inmiddels beter. Dat laat ze haar fans weten via social media.

"Ondanks het feit dat ik mij nog steeds ziek voel, klinkt mijn stem goed en gezond. Geen idee hoe dit kan, maar ik dank God", aldus de megaster. "Mijn arts heeft vandaag naar mijn stembanden gekeken, na een week hoesten en maanden achter elkaar zingen. Hij noemde mij een 'bullet proof bitch'." Ariana laat weten dat ze weer op kan treden. "Ik heb zoveel zin om weer voor jullie te zingen", besluit het tieneridool.

"Sacramento, het spijt mij echt zo erg. Maar ik ben niet in staat om vanavond voor jullie op te treden, ik ben gewoon te ziek", schreef Ariana zondag. De dagen hiervoor liet ze ook al via Twitter weten dat ze zich niet echt best voelde.

Ariana Grande kan weer optreden
Ariana Grande kan weer optreden (Foto: BuzzE)

Eerste Witcher 3-uitbreiding heeft releasedatum

CD Projekt Red, het bedrijf achter The Witcher 3: Wild Hunt, heeft aangekondigd dat de Hearts of Stone-uitbreiding op 13 oktober uitkomt. De tweede geplande uitbreiding heeft de naam Blood & Wine gekregen en wordt begin 2016 verwacht.

In de nieuwe uitbreiding krijgt de speler te maken met een nieuw mechaniek genaamd Runewords, en het kan een grote invloed hebben op het spel. Elk Runeword heeft een ander effect en geeft de speler de mogelijkheid om te experimenteren met allerlei strategieën en tactieken. Daarnaast zijn er ook nieuwe monsters om te bevechten, nieuwe personages en nieuwe liefdes te ontdekken.

Je kunt tijdens de campaign van The Witcher 3 op elk moment de Hearts of Stone-uitbreiding gaan spelen, maar het is gericht op personages van level 30 of hoger. De uitbreiding speelt zich af in No Man’s Land, bij Novigrad en Oxenfurt, en het doel is om geheel op jouw eigen manier door de uitbreiding te spelen. Uiteindelijk moet je dan wel een leider van de slechteriken vermoorden, die toevallig onsterferlijk is.

De Hearts of Stone-uitbreiding komt 13 oktober op PlayStation 4, Xbox One en PC.

De Hearts of Stone uitbreiding trailer.

'Honden en katten geslacht in satanistisch ritueel'

In de Braziliaanse stad São Lourenço staan ze voor een raadsel. Op verschillende plekken zijn er staarten van honden en katten gevonden. In totaal gaat het om zo'n 800 stuks. Niemand heeft enig idee waar de voormalige eigenaren van de staarten gebleven zijn, waarom de staarten eraf gehaald zijn en waar ze vandaan komen.

Vreemd genoeg is er in de wijde omtrek geen enkele aangifte gedaan voor een vermist huisdier. De lokale politie staat dan ook voor een mysterie waar Scooby Doo (met staart) en zijn vrienden zeker drie afleveringen mee zouden kunnen vullen.

Van de lichaampjes is geen spoor te vinden. Wel hebben forensische experts kunnen opmaken dat de staarten zijn gevonden ongeveer 48 tot 72 uur nadat de dieren werden gedood. Er wordt wanhopig gezocht naar aanwijzingen, maar tot nu toe ontbreekt elk aanknopingspunt. Dit ondanks dat er een beloning is uitgeloofd voor een bruikbare tip.

Zoals gebruikelijk wanneer er geen idee wat er aan de hand is, gaat men gissen. Er zijn speculaties dat de dieren onderdeel zouden zijn van een Satanistsch ritueel. Ook bestaat het vermoeden dat de dieren doodleuk verkocht worden als barbecuevlees.

De kwestie heeft zelfs het Braziliaans parlement gehaald, maar zoals gebruikelijk kwamen ook de heren en dames politici niet met een sleutel tot de oplossing. Dit verhaal gaat ongetwijfeld nog wel een staartje krijgen.

Dude Love, Hitman en The Snake ook in WWE 2K16

Vandaag maakt 2K Games meer nieuwe WWE Superstars en Diva’s voor WWE 2K16 bekend. Speelbare personages zijn onder andere Mankind, Billy Gunn, Bret 'The Hitman' Hart, Cactus Jack, The Honky Tonk Man en Jake 'The Snake' Roberts. Dude Love laat zijn nogal hippie intro in WWE 2K16 zien.

Er zijn 23 namen toegevoegd aan de al lange lijst van speelbare personages. Deze week zijn dat: Billy Gunn, Bret Hart, The British Bulldog, Cactus Jack, Christian, Damien Sandow, Dude Love, D-Lo Brown, Farooq, Haku, The Honky Tonk Man, Jake Roberts, Jim Neidhart, Kama Mustafa, Ken Shamrock, Mankind, Paul Wight, Rikishi, Shane McMahon, Shawn Michaels, Vader, Vince McMahon en X-Pac.

WWE 2K16 komt 30 oktober uit voor PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One en Xbox 360. Een preview is hier te lezen.

'Merkel is als een moeder voor ons'

De vluchtelingen die 16 augustus op Kos gefotografeerd werden, zijn veilig aangekomen in Duitsland. De foto van de huilende vader ging de hele wereld over en maakte heel wat los. De familie hoopt nu in vrede hun leven weer op te kunnen pakken, nadat ze alles verloren in Irak.

Op 16 augustus huilde vader Laith Majid met zijn dochter Nour op zijn arm en zoon Taha aan zijn borst. De foto ging vervolgens de hele wereld over. 'Dertien regeringen wilden ons vervolgens opnemen. We kozen voor Duitsland, omdat we hadden gehoord dat we daar hulp krijgen en de kinderen daar naar school kunnen.'

Toen de foto werd genomen, was de familie uit Bagdad net aan de dood ontsnapt. De boot waarmee zij voeren, verloor lucht en het water reikte tot de borst van vader Laith Majid. Nu zijn ze in het veilige Duitsland, na een dagenlange rit van Athene naar Berlijn. Alleen 's nachts konden ze een luchtje scheppen.

De soennitische familie kreeg verschillende doodsbedreigingen in het voornamelijk sjiitische Irak. Ze hebben daar alles moeten verkopen om te kunnen vluchten. Moeder Neda over hun nieuwe land: 'De koningin[sic] van Duitsland, Angela Merkel, is zeer goed. Ze is als een moeder voor ons.'

De familie zegt nooit meer terug te gaan naar de zee.

Familie Al-Amirij
Familie Al-Amirij

Spaanse prijsvechter naar Eindhoven Airport

Eindhoven Airport verwelkomt eind april volgend jaar een nieuwe luchtvaartmaatschappij. De Spaanse prijsvechter Vueling komt 's zomer vier en 's winters drie keer per week op een neer vliegen vanuit Barcelona.

Nieuw is die bestemming niet voor Eindhoven, want Transavia biedt al dagelijks een vlucht aan naar de Catalaanse metropool, die geliefd is bij Nederlandse toeristen. Wel zijn straks veel nieuwe bestemmingen op het Iberisch schiereiland te bereiken met een overstap in Barcelona, stelde het luchthavenbedrijf dinsdag.

Eindhoven Airport verwacht de relatie met Vueling de komende jaren verder uit te breiden. Daardoor kan ook het aantal rechtstreeks bereikbare steden toenemen. De Spaanse prijsvechter behoort tot hetzelfde luchtvaartconcern als British Airways en Iberia.

De Brabantse luchthaven zag onlangs de eerste verre bestemmingen aan zich voorbij gaan. Arke schrapte plannen om Eindhoven te gaan gebruiken als uitvalsbasis voor vluchten naar Curaçao en Aruba. Het kabinet vindt dat het regionale vliegveld onvoldoende is toegerust voor de noodzakelijke controles om drugssmokkel tegen te gaan.

Spaanse prijsvechter naar Eindhoven Airport
Spaanse prijsvechter naar Eindhoven Airport (Foto: ANP)

Vondelingen slechts topje van de ijsberg

Er zijn meer vondelingenkamers nodig in Nederland, aldus de stichting Beschermde Wieg. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er veel baby's niet te vondeling worden gelegd, maar op een andere manier verdwijnen.

Elk jaar worden er een tot twee levende vondelingen gevonden en vijf tot zes dode. Volgens deskundigen zou dit slechts het topje van de ijsberg zijn. 'Het zijn de toevalligheden die aan het licht komen. Uit onderzoek blijkt dat veel baby's niet te vondeling worden gelegd. Ze verdwijnen in kliko's of op een andere manier', aldus de woordvoerder van de stichting.

Er zijn verschillende oorzaken voor deze trieste incidenten. 'Dat komt doordat er veel baby's worden geboren door incest of omdat eerwraak in het spel is. Deze baby's worden nooit meer gevonden. Dit verhult dat het ernstiger is dan we denken. We vinden dat daar veel meer aandacht voor moet zijn.'

De stichting draagt verschillende oplossingen aan die het probleem zouden moeten verminderen. Ze willen het aantal vondelingenkamers uitbreiden en ze zien graag een wetswijziging. Op dit moment is het namelijk nog verboden om een kind anoniem te vondeling te leggen. 'Het vast willen houden aan deze wet eist kinderlevens. Vrouwen durven dit nu vaak niet te doen. In Duitsland is dit onlangs veranderd en zijn er inmiddels honderd vondelingenkamers. Daar worden per jaar zo'n vijftig baby's gebracht.'

De afgelopen periode heeft de stichting een aantal vrouwen kunnen helpen via hun 24 uurshulplijn. 'We worden een paar keer per week gebeld of krijgen berichtjes via de app. Het gebeurt vooral midden in de nacht, omdat vrouwen zich dan vaak grote zorgen maken.'

Afgelopen week werd in Den Haag nog een pasgeboren baby te vondeling gelegd. Het meisje gaat na controle in het Juliana Kinderziekenhuis naar de Jeugdbescherming.

LottoNL-Jumbo wil Dumoulin helpen in Vuelta

Als Tom Dumoulin woensdag de rode leiderstrui weet te veroveren in de Ronde van Spanje, hoeft hij daarna niet alleen op zijn eigen ploegmaats te rekenen. LottoNL-Jumbo zal waar mogelijk helpen om Dumoulin in het rood te houden, als het zover komt.

Dat zei Lotto-ploegleider Merijn Zeeman dinsdag tegen de NOS. "Wij hopen absoluut dat Tom de tijdrit wint, dat hij in het rood komt en dat we hem kunnen verdedigen. Natuurlijk gaan we kijken waar we kunnen helpen, hoe we mede kunnen zorgen dat hij in het rood blijft."

Zeeman erkent dat zijn ploeg ook voor eigen belang zal rijden, maar een handje toesteken is geen probleem. "De relaties zijn heel goed, tot op het hoogste niveau aan toe. Dit zijn wel twee teams die elkaar het een en ander gunnen."

LottoNL-Jumbo heeft overigens al een dagzege op zak. In de eerste week van de Vuelta won Bert-Jan Lindeman de zevende rit.

Lotto schaart zich achter Dumoulin
Lotto schaart zich achter Dumoulin (Foto: ANP)

Kamer voor verhogen minimumjeugdloon

De Tweede Kamer is voor een substantiële verhoging van het minimumjeugdloon. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken moet daar op korte termijn voorstellen voor doen, aldus een Kamermeerderheid in een motie die was ingediend door D66. De motie kreeg steun van onder meer de PvdA, SP, ChristenUnie en GroenLinks.

Asscher heeft eerder al gezegd dat hij met een reactie komt op pleidooien van onder meer jongerenbeweging Young United en de FNV om te komen tot een hoger minimumloon voor jongeren tot 23. Maar de Kamer vindt dat Asscher daarmee niet moet dralen en zet de PvdA-minister nu een beetje onder druk.

Het minimumjeugdloon moet omhoog en het moet meer gelijk worden getrokken met het reguliere wettelijk minimumloon, aldus de motie. "Ik vind het gek dat iemand van 18 nu maar 45 procent verdient van waar iemand van 23 recht op heeft, terwijl mensen op die leeftijd al wel volwassen zijn", zegt D66-Kamerlid Steven van Weyenberg. Hij wijst er op dat 18-jarigen mogen stemmen en autorijden, maar nog geen recht hebben op een volwassen minimumloon.

Kamer voor verhogen minimumjeugdloon
Kamer voor verhogen minimumjeugdloon (Foto: ANP)

Stappen tegen omzeilen nee/nee-sticker

Een nee/nee- of nee/ja-sticker tegen ongewenst drukwerk op de brievenbus, maar toch reclame in de bus omdat er 'aan de bewoners van' opstaat? De Tweede Kamer heeft dinsdag de regering opgeroepen deze sluiproute aan te pakken.

Voor de Partij voor de Dieren (PvdD) is de quasi-adressering op de reclame een doorn in het oog. Het is "op z'n zachtst gezegd nogal storend" dat bedrijven de sticker niet respecteren, 'en via een sluiproute alsnog hun reclame op de deurmat laten ploffen', aldus Esther Ouwehand van de PvdD.

De Tweede Kamer riep de regering ook op om met gemeenten in gesprek te gaan om het gebruik van de nee/nee- en nee/ja-stickers te stimuleren. Volgens de PvdD wordt jaarlijks 34 kilo ongeadresseerd reclamedrukwerk per huishouden verspreid.

Stappen tegen omzeilen nee/nee-sticker
Stappen tegen omzeilen nee/nee-sticker (Foto: ANP)

Man zorgt voor ophef na bomdreiging in trein

Op het station in de Zeeuwse plaats Krabbendijke heeft een man dinsdag voor ophef gezorgd met een bomdreiging. Conducteurs zette hem uit de trein omdat hij geen geldig vervoersbewijs bij zich had. De man, die volgens de politie zwaar onder invloed was van drank en drugs, liet daarop weten dat hij een bom in de trein had gelegd.

De politie wilde geen risico nemen en ontruimde de trein voor onderzoek. De trein kon echter al snel weer worden vrijgegeven. De politie heeft de man opgepakt.

Man zorgt voor ophef na bomdreiging in trein
Man zorgt voor ophef na bomdreiging in trein (Foto: ANP)

VU Medisch Centrum ontruimd na wateroverlast

Het VU Medisch Centrum in Amsterdam heeft dinsdag te kampen met overlast nadat eerder in de buurt een waterleiding was gesprongen. De onderste verdieping is ondergelopen, waardoor deels de stroom is uitgevallen. In het hoofdgebouw van het ziekenhuis is het donker. Op de onderste verdieping van het ziekenhuis bevinden zich technische installaties en machines.

Zo'n twintig patiënten van het ziekenhuis zijn intern overgebracht naar een andere afdeling, meldt een woordvoerder. Eén patiënt is geëvacueerd naar een ander ziekenhuis omdat hij een spoedoperatie moest ondergaan.

Alle acute afdelingen zijn gesloten. Ook de polikliniek is dicht. Een woordvoerder zegt dat operaties voorlopig niet plaatsvinden. Het operatieprogramma was nog niet opgestart dinsdagochtend. "Patiënten lopen geen gevaar", aldus de zegsman, die zegt dat ook op de afdeling intensive care alles onder controle is. Er is wel water beschikbaar.

Afspraak
Mensen die een afspraak zouden hebben, worden gebeld en naar een ander ziekenhuis in Amsterdam doorverwezen. Het VUmc adviseert patiënten niet meer langs te komen dinsdag. De brandweer is bezig met het wegpompen van het water uit de onderste verdieping en de parkeergarage. Daar stond 10 tot 15 centimeter water.

Buiten staan dertig ambulances klaar voor het geval patiënten geëvacueerd moeten worden.

Update 17:27

Hartpatienten en baby's zijn uit het VUmc geevacueerd, de meeste daarvan worden opgevangen in het AMC. 

Update 12:55

Inmiddels is duidelijk geworden dat het VU Medisch Centrum in de loop van de dag ontruimd zal worden zo valt te lezen op de website van het ziekenhuis: "Er is besloten het beddenhuis van VUmc te sluiten. Alle basisfuncties in het ziekenhuis doen het nog en de zorg voor de patiënten is niet in gevaar. Omdat echter onduidelijk is hoe lang dit gaat duren, is besloten patiënten over te plaatsen naar andere ziekenhuizen."

Voor meer informatie voor patienten en familie van patienten is er een nood-nummer opengesteld: 0800-0200998

Overlast voor ziekenhuis na waterlek
Overlast voor ziekenhuis na waterlek (Foto: ANP)

Adblock Plus brengt browser uit voor Android en iOS

Dinsdag verscheen de nieuwe browser van Adblock Plus in de Play Store van Google. De browser heeft een geïntegreerde advertentieblocker en de makers claimen dat pagina's sneller laden en dat de browser veiliger is dan die van concurrenten.

De browser is ook te vinden in de App Store van Apple. Adblock Plus is hiermee de eerste die een advertentiewerende browser uitbrengt op iOS. Ze zijn zelfs eerder dan Apple zelf, dat in iOS 9 zijn Safari-browser ondersteuning geeft voor het blokkeren van advertenties. Adblock Plus geeft aan dat zijn browser soepeler scrolt dan Safari voor iOS en gebruiksvriendelijker is. De browser ondersteunt Chrome-extensies.

Het is niet voor het eerst dat Adblock Plus een advertentiewerende service aanbiedt in de Play Store. In 2013 werd zijn app uit de Play Store verwijderd nadat Google besloot dat het 'diensten of producten van anderen op een ongeautoriseerde manier frustreerde'.

Op Android ondersteunt de browser nog geen add-ons, maar Adblock Plus is wel van plan om dat aan te bieden in toekomstige releases. De browser biedt vooralsnog de mogelijkheid om favoriete sites te whitelisten, alle advertenties te blokkeren in plaats van alleen de hinderlijke en aanvullende filters in te stellen. Importeren van geschiedenis en bladwijzers behoort ook tot de mogelijkheden.

Britse voetbalclubs geven bijna miljard dollar uit

De Britse voetbalclubs hebben tijdens de afgelopen transferperiode 996 miljoen dollar (circa 890 miljoen euro) uitgegeven aan internationale transfers. Dat is 2 procent minder dan vorig seizoen. Dat blijkt uit een overzicht dat de wereldvoetbalbond FIFA dinsdag publiceerde. Daarin worden onder meer de inkomsten en uitgaven van de vijf grote voetballanden (Engeland, Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland) met elkaar vergeleken.

Tegenover het Britse bedrag aan uitgaven stond slechts 382 miljoen dollar aan inkomsten. Dat is 10 procent minder dan vorig seizoen. De Spaanse clubs gaven iets minder dan de helft dan de Britse concurrentie uit aan nieuwe spelers uit het buitenland: 495 miljoen dollar. Daarna volgen Italië (389 miljoen dollar), Frankrijk (270) en Duitsland (248).

In totaal gaven de vijf toplanden bijna 2,4 miljard dollar uit aan buitenlandse transfers. Wereldwijd gezien, ging het om een bedrag van ruim 3,1 miljard dollar.

Britse clubs geven bijna miljard dollar uit
Britse clubs geven bijna miljard dollar uit (Foto: ANP)

Jeroen van Koningsbrugge vreest geen burn-out

Jeroen van Koningsbrugge is naast zijn filmrollen bezig met vier televisieprogramma's, maar is niet bang overwerkt te raken. "Voor mij dreigt er geen burn-out", vertelt het multitalent in het AD.

Jeroen is momenteel bezig met Beste Kijkers, Ik Hou van Holland, Draadstaal en Lekker Nederlands. Die combineert hij met de repetities voor een nieuwe speelfilm, Riphagen, waarin hij de titelrol speelt van een misdadiger. "Ik kan heel goed schakelen. Ik kan heel goed een project afsluiten om daarna meteen met iets anders te beginnen."

Dat hij niet genomineerd is voor een Gouden Kalf voor zijn rol in De Surprise, deert de acteur niet. "De Surprise is zeven keer genomineerd voor een Gouden Kalf. Bijna iedereen die aan De Surprise heeft meegewerkt maakt een kans, behalve cameraman Rogier Stoffers en ik. Op de set had ik het er al met Mike van Diem over. Ik zag het toen al niet gebeuren. Ik denk dat veel collega's mij toch vooral zien als die man van de televisie. Maar ik lig er niet wakker van."

Jeroen van Koningsbrugge is vanaf donderdag in de bioscoop te zien als drugsdealer in de film Schone Handen.

Jeroen van Koningsbrugge vreest geen burn-out
Jeroen van Koningsbrugge vreest geen burn-out (Foto: BuzzE)

Clinton wil transparantere verkiezingsdonatie

Hillary Clinton pleit voor een veel transparanter systeem van schenkingen voor verkiezingscampagnes. "We moeten de stroom geheime donaties en geld dat niet te verantwoorden is, beëindigen", zei ze op een bijeenkomst in Hampton, in de staat Illinois. Dit soort donaties beïnvloedt de verkiezingen te veel, vindt de vrouw die ernaar streeft in november 2016 de Democratische presidentskandidaat te zijn.

Een schenking die niet traceerbaar is, bijvoorbeeld door bedrijven die contracten hebben met de overheid, corrumpeert uiteindelijk het politieke systeem, oordeelt ze. "Onze democratie moet draaien om het stemrecht, niet om een soort entreegeld daarvoor te heffen." De stem van de gewone Amerikaan dreigt te verdrinken in de stroom geld die de verkiezingen omgeeft, aldus Clinton.

De Engelse krant The Guardian schrijft dinsdag dat Hillary Clinton het systeem van verkiezingsgelden tot een van de speerpunten van haar campagne heeft verheven. Maar ze kan in de media juist op kritiek rekenen vanwege haar privérijkdom.

Clinton wil transparantere verkiezingsdonatie
Clinton wil transparantere verkiezingsdonatie (Foto: ANP)

Arnold Schwarzenegger krijgt prijs in Zürich

Het Zurich Film Festival eert Arnold Schwarzenegger met een Golden Icon Award, de belangrijkste prijs van het filmfestival. De Amerikaanse acteur neemt de lifetime achievement award op 30 september in ontvangst.

Schwarzenegger presenteert in Zürich ook zijn nieuwste film Maggie en neemt deel aan een workshop over zijn werk. "We zijn erg trots Arnold Schwarzenegger in Zurich te mogen ontvangen, een van de iconen van Hollywood", laat artistiek directeur Karl Spoerri weten aan Variety. "Arnold heeft een carrière die niemand anders heeft in Hollywood. Hij heeft zich ontwikkeld tot wereldwijd merk".

Schwarzenegger krijgt de prijs ook voor zijn politieke werk. De geboren Oostenrijker was tussen 2003 en 2011 gouverneur van de Amerikaanse staat Californië. "Als gouverneur werkte hij samen met leiders van beide grote politieke partijen om de grootste uitdagingen op een gedurfde en historische manier aan te pakken. Zijn leiderschap zet Californië in de voorhoede in de aanpak van klimaatverandering, de hervorming van de energiemarkt en de invoering van politieke hervormingen."

Het Zurich Film Festival begint op 24 september en duurt tot en met 4 oktober.

Arnold Schwarzenegger krijgt prijs in Zürich
Arnold Schwarzenegger krijgt prijs in Zürich (Foto: BuzzE)

Terreurverdachte Mohamed B. vrijgesproken

Terreurverdachte Mohamed B. (27) is dinsdag vrijgesproken van onder meer het voorbereiden van een terreuraanslag in Nederland. Hij barstte meteen na de uitspraak in huilen uit. Tegen de Marokkaan was vier jaar celstraf geëist.

De illegaal in Amsterdam verblijvende B. zou in het beginstadium zijn geweest van de voorbereiding van een aanslag in Nederland op politiemensen of militairen. De rechtbank in Rotterdam stelde B. anderhalve week geleden onverwacht op vrije voeten. Enkele dagen eerder had de aanklager met vier jaar nog een forse straf tegen hem geëist.

Volgens de rechter had het er wel alle schijn van dat B. een aanslag wilde plegen of naar Syrië wilde reizen, om zich daar aan te sluiten bij Islamitische Staat. Zo had B. een schriftje met onder meer een eed van trouw aan de leider van Islamitische Staat en een handleiding voor een bom. Ook deed hij zich tijdens Facebook-chats voor als iemand die naar Syrië wilde en vroeg hij om filmpjes waarin werd getoond hoe hij een bom kon maken.

Stoer
Toch is er volgens de rechter geen bewijs dat B. echt een terrorist is. Het is gebleken dat hij zich om indruk te maken op vrouwen wel vaker voordeed als een 'stoere' jongen. De rechter wees erop dat er wel de schijn was dat B. iets in zijn schild voerde. Als er verder niets over hem bekend was geweest, was hij wel degelijk veroordeeld.

B. werd vorig jaar oktober gearresteerd na een tip van de AIVD dat hij bezig was een pistool te verkrijgen. Tijdens de zaak zijn geen aanwijzingen meer naar voren gekomen dat B. daar echt mee bezig was.

Fantast
Het is steeds de vraag geweest of hij een terrorist was, zoals het OM beweerde, of een fantast die zich om stoer te doen op Facebook niet alleen valselijk uitgaf als jihadist, maar ook als bijvoorbeeld een grote drugsdealer. De teksten die hij op papier had gezet wekten extra argwaan. Naar eigen zeggen had B. dat gedaan zodat hij wist wat hij moest zeggen als hij zich voordeed als jihadist.

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep en denkt dat het toch een sterke zaak heeft. Het OM noemt het teleurstellend dat de rechter mee is gegaan in het verhaal dat het alleen maar stoerdoenerij was. Omdat B. illegaal in Nederland was zit hij inmiddels in vreemdelingendetentie. Hij heeft vorige week asiel aangevraagd, meteen nadat hij op vrije voeten was gekomen.

Terreurverdachte Mohamed B. vrijgesproken
Terreurverdachte Mohamed B. vrijgesproken (Foto: ANP)

'Misstanden bij theeleveranciers Unilever'

De leef- en werkomstandigheden op plantages in India waar thee wordt geproduceerd voor bekende merken, waaronder die van Unilever, zijn gevaarlijk en mensonterend. Dat stelt de Britse omroep BBC op basis van eigen onderzoek.

Volgens de omroep worden werknemers op de plantages zo slecht betaald dat ze ondervoed zijn. Daarbij zouden ze in kapotte huizen zonder goede riolering zijn gehuisvest en zouden er veel kinderen werken op de plantages.

Unilever, dat bij de plantages thee koopt voor zijn merken PG Tips en Lipton, zei tegen de BBC dat het de gevonden misstanden heel serieus neemt, maar dat er de laatste tijd ook vooruitgang is geboekt in de verbetering van de omstandigheden. Tegelijkertijd beaamde het concern dat er nog veel moet gebeuren om tot een verantwoorde en duurzame situatie te komen.

'Misstanden bij theeleveranciers Unilever'
'Misstanden bij theeleveranciers Unilever' (Foto: ANP)

Van Rey niet bij zitting eigen corruptiezaak

Jos van Rey is dinsdag niet verschenen bij een regiezitting van zijn corruptiezaak bij de rechtbank in Rotterdam. Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt de bekende Limburgse politicus (70) van omkoping, verkiezingsfraude en witwassen.

Hij heeft zich volgens justitie laten omkopen door zijn vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol. Ook zou de oud-wethouder stemmen hebben geronseld voor verkiezingen en VVD'er Ricardo Offermanns vertrouwelijke informatie hebben verstrekt om hem te helpen bij zijn sollicitatie naar het burgemeesterschap van Roermond.

Van Rey niet bij zitting eigen corruptiezaak
Van Rey niet bij zitting eigen corruptiezaak (Foto: ANP)

'Oranje dominant in EK-kwalificatie'

Het Nederlands elftal is een van de meest dominante teams in de kwalificatie voor het EK voetbal van 2016. Althans, zo zouden de statistieken geïnterpreteerd kunnen worden. In de acht tot nu toe gespeelde wedstrijden had Nederland in totaal maar liefst 67% balbezit, waarmee Oranje samen met Duitsland en Spanje aan de leiding gaat. Alleen Zwitserland (65%), Engeland (62%) en België (61%) komen in de buurt.

Dat Nederland dramatisch bezig is in de kwalificatie mag duidelijk zijn, maar aan het passingspercentage zal het niet liggen. Van de 4939 passes kwamen er 4546 aan, ruim 92%. Ook hier gaat het elftal van Danny Blind samen met Spanje aan de leiding, met Duitsland (91%) dat op de loer ligt. Opvallend is dat Nederland gemiddeld dus bijna 570 geslaagde passes per wedstrijd af weet te leveren, ruim meer dan de in totaal 458 passes waar Andorra na acht wedstrijden op staat. Overigens heeft Nederland maar liefst drie van de vijf meest passende spelers van de hele kwalificatiereeks in het team: Stefan de Vrij, Daley Blind en Wesley Sneijder kwamen al tot 541, 540 en 536 geslaagde passes, allemaal rond de 90% van het aantal pogingen. Sergio Busquets staat met 565 (97%) niet ver weg, maar de Duitser Toni Kroos is met zijn 782 geslaagde pogingen (96%) de onbetwiste 'passkoning' van de kwalificatie.

Met ruim negentien doelpogingen per wedstrijd staat Nederland op de zesde plek op die ranglijst, dus ook daar ligt het in elk geval niet aan. De volledige lijst met statistieken is hier terug te vinden en geeft goed weer hoe dergelijke statistieken helemaal niks zeggen over het eindresultaat, wat voor Oranje nog altijd historisch slecht lijkt te worden.

Zeehondenjacht verder beperkt

De zeehondenjacht in Europa wordt verder aan banden gelegd. Producten van zeehonden die nu nog worden gedood om visbestanden te beschermen mogen straks niet meer worden verkocht. Dat heeft het Europees Parlement dinsdag in ruime meerderheid besloten.

De Europese Unie verbood zes jaar geleden de handel in producten als bontjassen, handschoenen en tassen waarin zeehondenvacht is verwerkt. Als die vacht echter werd 'geoogst' bij kleinschalige jacht die ervoor moet zorgen dat er genoeg van bepaalde vissoorten blijven rondzwemmen, was handel nog wel toegestaan. Dat wordt nu verboden.

De Inuit in Groenland en andere inheemse gemeenschappen die hier voor hun levensonderhoud afhankelijk van zijn mogen nog wel zeehondenproducten blijven verkopen in de Europese Unie, op voorwaarde dat ze rekening houden met dierenwelzijn.

Zeehondenjacht verder beperkt
Zeehondenjacht verder beperkt (Foto: ANP)

Gevechten in Oekraïne kosten 8000 levens

Het geweld in Oekraïne heeft sinds april vorig jaar aan 7962 mensen het leven gekost. Door het conflict tussen de overheid in Kiev en de separatisten in het oosten raakten bovendien 17.811 mensen gewond. Dat heeft de VN-organisatie voor de mensenrechten in Genève dinsdag bekendgemaakt.

In maart 2014 werd op de Krim de onafhankelijkheid uitgeroepen en een dag later annexeerde Rusland het vruchtbare schiereiland. Dat leidde vervolgens tot het gewapende conflict in het oosten.

Momenteel is het betrekkelijk rustig in het oorlogsgebied in het Donetsbekken. Minister van Defensie Stepan Poltorak van Oekraïne zei dinsdag dat de separatisten dagelijks twee tot vier aanvallen met artillerie op regeringstroepen uitvoeren.Sinds 1 september geldt een staakt-het-vuren in het gebied dat behoorlijk wordt nageleefd, zo liet ook het Kremlin dinsdag weten. Anderzijds komen de partijen niet nader tot elkaar daar waar het onderhandelingen over verkiezingen in de regio betreft.

Gevechten in Oekraïne kosten 8000 levens
Gevechten in Oekraïne kosten 8000 levens (Foto: ANP)

Boa constrictor ontsnapt in Veldhoven

In Veldhoven is dinsdag een boa constrictor ontsnapt. Volgens de eigenaar is de slang niet gevaarlijk.

De man meldde zich dinsdag bij de politie dat hij het beest kwijt was. De slang, die donker van kleur is, ziet er met twee meter wel imposant uit. De politie heeft op burgnet Noord-Brabant een opsporingsbericht gezet. Als mensen de slang zien, moeten ze de politie bellen. De verwachting is dat de boa constrictor buiten niet heel lang zal overleven omdat het te koud is.

Boa constrictor ontsnapt in Veldhoven
Boa constrictor ontsnapt in Veldhoven (Foto: ANP)

'Passend onderwijs nog lang niet passend'

Een jaar na de invoering van het passend onderwijs - waarbij kinderen die extra aandacht nodig hebben toch naar een 'reguliere' school kunnen - gaat er nog steeds veel mis. De kinderen zijn daarvan de dupe.

"Nog steeds is er voor duizenden scholieren geen passende plek en voor de kinderen die door diverse problemen thuiszitten is er ook nog steeds geen oplossing", zegt Kinderombudsman Marc Dullaert. "De belofte van het passend onderwijs wordt niet waargemaakt."

Passend onderwijs is voor kinderen die extra aandacht nodig hebben, maar die niet per se op het speciaal onderwijs thuishoren. Het gaat om bijvoorbeeld kinderen met adhd of diabetes. Docenten hebben voor de invoering van het passend onderwijs veel en fel geprotesteerd tegen de invoering en nog steeds zijn ze kritisch. De klassen zijn vaak al erg groot en de leraren hebben een hoge werkdruk, waardoor er weinig ruimte is voor extra aandacht.

Wrang

Twee jaar geleden boog de Kinderombudsman zich ook al over het probleem rondom thuiszittende kinderen. "Het is wrang om te zeggen, maar knelpunten die toen zijn gesignaleerd, bestaan nu nog steeds, blijkt uit ons nieuwe rapport." Het afgelopen jaar hebben zich honderden ouders bij hem gemeld met problemen waar ze tegenaan liepen.

Het probleem ligt zowel bij de school als het overheidsbeleid, stelt Dullaert. Hij concludeert dat scholen en samenwerkingsverbanden van scholen het kind lang niet altijd centraal zetten. "Scholen bespreken de situatie van het kind en nemen de belangrijke beslissing of hij of zij wel of niet wordt toegelaten. Maar dat gebeurt soms alleen maar op basis van een dossier, of op basis van financiële belangen. Het kind en zijn ouders hebben ze nooit ontmoet."

Afhankelijk

Ouders voelen zich daardoor afhankelijk, hun rechten en plichten zijn niet helder, volgens de Kinderombudsman. De overheid is soms ook te star. "Voor sommige kinderen is het psychisch of medisch heel lastig om vijf dagen per week naar school te gaan, terwijl dat wel wettelijk verplicht is. In bepaalde gevallen zou van die wet afgeweken moeten worden."

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs is het niet helemaal met Dullaert eens. "De ruimte voor maatwerk is met passend onderwijs enorm toegenomen, scholen moeten er alleen beter gebruik van maken." De Onderwijsinspectie kan ingrijpen als een school zich niet aan de wet houdt. Verder wijst hij erop dat het een tijd zal duren voordat alles helemaal in de praktijk is gebracht. "Ik vind het te vroeg om te concluderen dat de wet waarvan de inkt net droog is volledig op zijn kop gezet moet worden."

'Passend onderwijs nog lang niet passend'
'Passend onderwijs nog lang niet passend' (Foto: ANP)

Bart van U. zegt niets over moord Borst

Bart van U. wil niets zeggen over zijn mogelijke betrokkenheid bij de dood van oud-minister Els Borst. "Ik beroep mij op mijn zwijgrecht", zei Van U. dinsdag toen de rechter hem vroeg of hij iets wilde vertellen.

De rechter buigt zich dinsdag voor het eerst over de moord op Els Borst (81), waarvan Van U. (39) wordt verdacht. Vorige week bleek dat Borst in februari 2014 met tientallen messteken om het leven is gebracht.

Van U. kwam pas in begin 2015 in beeld als verdachte door een DNA-match na de moord op zijn zus Loïs in januari. Hij heeft bekend de zus te hebben gedood.

In juli legde hij daarover een onsamenhangende verklaring af. Een opvallend element in zijn verklaring was dat Van U., uit een orthodox christelijk milieu, en zijn zus anders over euthanasie en abortus dachten.

Bart van U. zegt niets over moord Borst
Bart van U. zegt niets over moord Borst (Foto: ANP)

Kabinet steunt verdeelsleutel vluchtelingen

Het kabinet steunt bindende Europese afspraken voor de verdeling van vluchtelingen over de 28 landen van de Europese Unie. Dat blijkt uit een toelichting van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) op een akkoord binnen het kabinet en tussen de regeringspartijen VVD en PvdA.

De verdeelsleutel moet rekening houden met de 'absorptiecapaciteit' van een land, wat een land en een maatschappij aankan qua extra asielzoekers. Dijkhoff tekent daarbij aan dat er wel een lijst moet komen van veilige landen, inclusief de Balkanlanden, waar vluchtelingen naar terug kunnen worden gestuurd.

Voorwaarde voor een verdeling is wel dat alle migranten die Europa binnenkomen direct worden geregistreerd. Daarnaast stelt het kabinet als voorwaarde dat er binnen de EU een akkoord wordt gesloten over een lange-termijnoplossing. Die moet behelzen dat vluchtelingen in veilige landen in de regio worden opgevangen. Daar kunnen ze eventueel een asielaanvraag indienen, ook voor EU-landen.

Kampen

Voor de vluchtelingenkampen in landen als Jordanië en Libanon stelt het kabinet 110 miljoen euro beschikbaar. Volgens Dijkhoff is nog niet te zeggen hoeveel extra vluchtelingen Nederland gaat opnemen. Bronnen rond het kabinet houden rekening met een aantal van tussen de 7000 en 8000. Dat wordt waarschijnlijk woensdag bekend als de Europese Commissie zijn plannen bekend maakt.

Dijkhoff zei in zijn toelichting dat de verdrinking en verstikking van vluchtelingen moet stoppen. Het cynische bedrijfsmodel van mensensmokkelaars moet worden vernietigd, aldus de VVD-staatssecretaris. Dijkhoff sprak vertrouwen uit dat voor het kabinetsplan genoeg steun in Europa zal zijn te vinden.


Kabinet steunt verdeelsleutel vluchtelingen (Foto: ANP)

Minister: screening en selectie Defensie oké

De werving, selectie en screening bij Defensie zijn in orde. Dat meldde minister Jeanine Hennis van Defensie dinsdag aan de Tweede Kamer. Die eiste opheldering over het zeer waarschijnlijk overlopen van een Nederlandse militair naar de radicaalislamitische terreurorganisatie IS in Syrië.

"Vooralsnog is er geen aanleiding om te veronderstellen dat de werving, selectie en screening bij Defensie niet op orde is. De werving en selectie is, zoals bekend, streng", aldus Hennis. Volgens de minister wordt in het veiligheidsonderzoek onder meer aandacht besteed aan risico's op radicalisering.

Verder doet de militaire inlichtingendienst MIVD onderzoek naar mogelijke radicalisering van individuen binnen de krijgsmacht. "Bij eenlingen blijft het herkenbare gedrag vaak achterwege en is radicalisering lastig te signaleren", stelt Hennis.

Minister: screening en selectie Defensie oké
Minister: screening en selectie Defensie oké (Foto: ANP)

EU-Parlement wil totaalverbod op kloonvlees

Het Europees Parlement wil dat het verboden wordt om dieren te klonen en vlees van gekloonde dieren of hun nakomelingen te importeren en verhandelen. Dat bleek dinsdag bij de stemmingen in Straatsburg.

De Europese Commissie had een tijdelijk verbod voor vijf jaar voorgesteld, maar een forse meerderheid van het parlement ziet genoeg redenen voor een permanent verbod op de handel in gekloonde landbouwdieren en hun afstammelingen. Ook zou een systeem moeten worden opgezet om vlees en andere producten van gekloonde dieren op te sporen, zodat ze Europa niet binnenkomen.

Dat is nu wel het geval. Veel fracties vinden de risico's hiervan te groot, mede omdat er nog onvoldoende kennis is over de mogelijke gevolgen. Hoe de regels er uiteindelijk uit komen te zien moet het parlement nu gaan uitonderhandelen met de EU-lidstaten.

EU-Parlement wil totaalverbod op kloonvlees
EU-Parlement wil totaalverbod op kloonvlees (Foto: ANP)

Haase zegt af voor Daviscup

Tennisser Robin Haase heeft zich afgemeld voor het komende duel in de Daviscup tegen titelhouder Zwitserland. De kopman van Oranje geeft in die periode de voorkeur aan het spelen van challengertoernooien om zijn positie op de wereldranglijst te verbeteren.

Bij absentie van Haase fungeert Thiemo de Bakker als kopman van Oranje. Captain Jan Siemerink heeft ook Jean-Julien Rojer, Jesse Huta Galung, Matwé Middelkoop en Tim van Rijthoven voor de loodzware wedstrijd geselecteerd.

Het duel met Zwitserland vindt in het weekeinde van 18-20 september plaats in Genève, op een hardcourtbaan in complex Palexpo. Nederland plaatste zich in juli dankzij een overwinning van 3-2 op Oostenrijk voor het voorportaal van de wereldgroep. Bij een overwinning promoveert Nederland naar het hoogste niveau . Het verliezende land speelt volgend jaar in de Europees/Afrikaanse zone Groep 1.

Siemerink betreurde dinsdag in Alphen aan den Rijn de afmelding van Haase. "Robin heeft een fantastische staat van dienst in de Daviscup, dus natuurlijk is het teleurstellend dat hij zich niet beschikbaar stelt voor het cruciale duel tegen Zwitserland. Ik ga altijd in gesprek met spelers en heb hem ook dingen voorgehouden. Maar hij maakt die keuze. Mijn keuze zou het niet zijn."

Ook Igor Sijsling is niet van de partij, hij is net terug van een knieblessure en acht zichzelf niet fit. Begrijpelijk, aldus Siemerink. "Het is jammer, want als captain wil je met de sterkste spelers aantreden. Maar gelukkig beschikken we ook over andere spelers die hebben bewezen dat ze in Daviscupverband boven zichzelf uit kunnen stijgen. We zullen onze huid duur verkopen."

De selectie van de achttienjarige Van Rijthoven is een verrassing. "Dit is een goede gelegenheid om hem mee te nemen. Hij kan dan ervaren hoe het is. We moeten vooruitkijken en dit is een signaal dat hij in de toekomst een rol kan gaan spelen."

De Zwitsers teamcaptain Severin Lüthi maakte eind vorige maand bekend dat Roger Federer en Stan Wawrinka in Genève van de partij zullen zijn, mits voldoende fit. Zonder het topduo verloor Zwitserland in de eerste ronde van de wereldgroep met 3-2 van België.

Haase zegt af voor Daviscup
Haase zegt af voor Daviscup (Foto: ANP)

Drie nieuwe Football Manager games aangekondigd

Sports Interactive heeft aangekondigd dat we dit jaar drie nieuwe Football Manager games krijgen. Uiteraard komt de normale Football Manager 2016 er ook en die zal uitkomen op 13 november op pc en mac. Daarnaast komt de ontwikkelaar ook Football Manager Touch en Football Manager Mobile.

Football Manager Touch had voorheen de naam Football Manager Classic. Dit word nu een aparte game voor pc en high-end tablets. Football Manager Mobile had voorheen de naam Football Manager Handheld en zal iets meer tactische opties bevatten en komt rond de kerst uit voor iOS en Android. 

FM2016
FM 2016 touch
FM2016 Mobile

Manor in onderhandeling met Mercedes

Manor is in onderhandeling met Mercedes over een mogelijke levering van motoren in het komende Formule 1-seizoen. Het team rijdt nu nog rond met de Ferrari-motor van vorig jaar, terwijl Mercedes haar eigen team, Williams, Force India en Lotus van een motor voorziet.

De onderhandelingen zijn ontstaan nadat bekend werd dat Renault mogelijk terugkeert in de Formule 1 door Lotus over te kopen, waarna het team waarschijnlijk overstapt op een Renault-krachtbron. Hierdoor kan Mercedes een ander team voorzien. Na eerder bekend te hebben gemaakt om Red Bull niet te willen voorzien van motoren, is Manor een reële mogelijkheid geworden.

Mercedes moest dit jaar dispensatie aanvragen bij de FIA, omdat het een fabrieksteam niet toegestaan is om meer dan drie teams te voorzien van een motor. Door de onzekerheid rond de situatie van Lotus wil Mercedes alle opties openhouden om een vierde team te behouden.

Murray ontgoocheld na verlies in New York

Andy Murray maakte maandagavond in New York (lokale tijd) na zijn nederlaag tegen de boomlange Zuid-Afrikaan Kevin Anderson in de vierde ronde van de US Open een ontgoochelde indruk. "Ik heb gespeeld tegen een geweldige tennisser", liet de als derde geplaatste Schot aangeslagen weten in een korte reactie. "Hij serveerde ongelooflijk goed."

De als vijftiende geplaatste Anderson bereikte voor de eerste keer in zijn loopbaan de kwartfinales van een grandslamtoernooi. "Ik denk dat ik één van de beste partijen uit mijn loopbaan heb gespeeld", zei hij na zijn zwaarbevochten triomf in vier sets: 7-6 (5), 6-3, 6-7 (2) en 7-6 (0). "Het betekent heel veel voor mij, dat ik het juist op dit moment en op dit podium heb laten zien."

Het enerverende duel duurde 4 uur en 18 minuten en is tot dusver de langste partij dit jaar bij de US Open. Anderson sloeg 25 aces, Murray knalde 19 keer meteen raak uit zijn service. "Dit is een overwinning, die ik nooit meer zal vergeten. Andy is hier de kampioen van 2012. Dat ik hem nu heb verslagen, geeft een heerlijk gevoel."

Murray ontgoocheld na verlies in New York
Murray ontgoocheld na verlies in New York (Foto: ANP)

Oordeel over terreurverdachte Mohamed B.

Terreurverdachte Mohamed B. (27) hoort vandaag of hij een celstraf krijgt of wordt vrijgesproken. Door de rechtbank kwam B. anderhalve week geleden onverwacht op vrije voeten.

Enkele dagen daarvoor werd nog vier jaar celstraf geëist. De illegaal in Amsterdam verblijvende B. zou in het beginstadium zijn geweest van de voorbereiding van een aanslag in Nederland op politiemensen of militairen.

Vorig jaar oktober werd hij gearresteerd na een tip van de AIVD. In zijn zaak staat de vraag centraal of hij een terrorist is, zoals het OM beweert, of dat hij een fantast is, die zich om stoer te doen op Facebook uitgaf als jihadist, maar ook als bijvoorbeeld een grote drugsdealer.

B. heeft bijna een jaar in voorarrest gezeten. Gezien zijn plotselinge vrijlating, bestaat de kans dat B. vrijuit gaat. Als hij een celstraf krijgt, dan zal die in ieder geval lager zijn dan de tijd die hij al vast heeft gezeten.

Oordeel over terreurverdachte Mohamed B.
Oordeel over terreurverdachte Mohamed B. (Foto: ANP)

3LAB-programma Rundfunk wordt serie

Het 3LAB-programma Rundfunk wordt een serie. Een voorproefje van vijf afleveringen van een kwartier werd begin augustus al uitgezonden. Het is de bedoeling dat het volledige seizoen in 2016 op televisie te zien is, melden de makers dinsdag.

De komedieserie Rundfunk vertelt over beste vrienden Erik en Tim, die op een totaal geflipte middelbare school zitten. De leraar Duits heeft een dubieuze fascinatie voor een bekende Oostenrijkse politicus uit de jaren dertig, de conrector speelt het liefst met de tetten van de Chinese maaltijdbezorgster en de tekenlerares betrekt alles op haar ongeremde geilheid. De makers omschrijven de reeks als "absurdistisch, bizar, onethisch, lomp en snoeihard".

Het programma is bedacht en geschreven door Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout. De twee jonge makers zijn, net als hun hoofdpersonen Erik en Tom, beste vrienden die elkaar kennen van school. De cast van Rundfunk wordt aangevuld met de crème de la crème van de acteerwereld, zoals Pierre Bokma, Kees Hulst, Lineke Rijxman en Marieke Heebink. Yannick van de Velde was te zien in onder meer de bekroonde films Aanmodderfakker en In Oranje en hij speelt binnenkort een belangrijke rol in het derde seizoen van de hitserie Overspel. Tom van Kalmthout is onder meer bekend van de serie en film Snuf de Hond en hij speelde onlangs in Van God Los.

3LAB biedt jonge makers de kans nieuwe projecten te ontwikkelen. Een aantal hiervan wordt uitgewerkt tot langer lopende reeks.

3LAB-programma Rundfunk wordt serie
3LAB-programma Rundfunk wordt serie (Foto: BuzzE)

Rel rond sensationele maar 'onterechte' EK-zege Belgische basketballers

In Litouwen is grote woede ontstaan rond het verlies van de nationale basketbalploeg tegen België op het EK. Met twee minuten te spelen stonden de favoriete Litouwers met 74-68 voor, nadat de hele wedstrijd gelijk op was gegaan. Driepunters van Jonathan Tabu en Axel Hervelle brachten België binnen 25 seconden echter op gelijke hoogte: 74-74.

Met nog 1 minuut en 41 seconden te spelen werd er lang geen punt meer gemaakt, tot de allerlaatste seconde van de wedstrijd. Sam van Rossom miste zijn schot met een seconde te spelen, maar Matt Lojeski maakte de tip-in en bezorgde de Belgian Lions zo een enigszins onverwachte 76-74 zege. De tip-in van Lojeski doet sindsdien echter flink de gemoederen opwaaien in Litouwen, want de wedstrijd zou op dat moment al afgelopen zijn geweest.

Op beelden is echter te zien dat Lojeski de bal aantikt met nog 0,0 seconden te spelen, één tiende van een seconde te laat dus. Het is in het basketbal zo dat de tijd van het laatste contact met de bal telt, als dat vóór het aflopen van de klok en dus het officiële einde van de wedstrijd is telt het schot of, in dit geval, de tip-in. Op de beelden is ook te zien dat op het moment dat Lojeski de bal aantikt, de rode lampen rond het scorebord oplichten, wat betekent dat de speeltijd voorbij is. Litouwen protesteerde en de scheidsrechter bestudeerden de beelden tien minuten lang, maar besloten de score toch mee te tellen. 

Bekijk het beslissende punt en de herhaling vanaf 1:05 en oordeel zelf (Bron: YouTube)

Hongaarse politie beëindigt vluchtelingenmars

De Hongaarse politie heeft dinsdag honderden vluchtelingen van de snelweg A5 richting Boedapest geplukt en in busjes alsnog naar een asielzoekerscentrum gebracht. Honderden mensen, onder wie veel gezinnen met kinderen uit Syrië, zijn via een spoorweg de grens tussen Servië en Hongarije overgestoken. Ze wilden te voet naar Boedapest, om van daaruit verder te reizen.

De vluchtelingen werden alsnog naar een kampement in de plaats Röszke gebracht voor registratie. Dat wilden ze juist voorkomen, omdat Hongarije niet hun eindbestemming is en ze vrezen dat andere landen hen zullen weigeren als duidelijk is dat ze via Hongarije zijn gereisd.

Volgens de Europese regels moeten mensen asiel aanvragen in het land waar ze de unie binnenkomen. In de praktijk gaat dat vaak anders.

Hongaarse politie beëindigt vluchtelingenmars
Hongaarse politie beëindigt vluchtelingenmars (Foto: ANP)

Tekort aan tegengif slangenbeten

Tienduizenden levens staan op het spel door een dreigend tekort aan een effectief middel tegen slangenbeten. Het gaat om Fav-Afrique, dat wordt toegediend bij tien verschillende slangenbeten die kunnen voorkomen in Afrika, ten zuiden van de Sahara.

Artsen zonder Grenzen (AzG) waarschuwt dat de laatste partij juni volgend jaar vervalt en dat dan geen vergelijkbaar vervangend middel beschikbaar is. Fabrikant Sanofi Pasteur is gestopt met de productie. Het bedrijf zegt dat het uit de markt is geprijsd door alternatieve middelen, maar AzG zegt tegen de BBC dat die niet zo goed zijn.

In Afrika sterven ten zuiden van de Sahara per jaar 30.000 mensen aan slangenbeten en moeten zo'n 8000 mensen amputaties ondergaan.

Sanofi is bereid het antigifrecept met anderen te delen. Maar onderhandelingen daarover zijn naar verwachting niet voor eind volgend jaar afgerond.

Tekort aan tegengif slangenbeten
Tekort aan tegengif slangenbeten (Foto: ANP)

Minions passeert anderhalf miljoen bezoekers

De animatiefilm Minions heeft in Nederland meer dan anderhalf miljoen bezoekers getrokken. Dat heeft distributeur Universal Pictures International dinsdag bekendgemaakt.

De film is een prequel van de succesreeks Despicable me, waarin wordt verteld waar de populaire gele wezentjes uit deze films vandaan komen. De film trekt wereldwijd volle zalen.

Filmdistributeur Universal beleeft sowieso het beste jaar uit haar geschiedenis. Jurassic World, het vierde deel in de reeks over een pretpark vol genetisch gereconstrueerde dinosaurussen, passeerde dit weekeinde de magische opbrengstgrens van een miljard dollar voor alle territoria buiten de Verenigde Staten en Canada. Het is de vierde film ooit die dit lukt: de vorige drie waren Avatar, Titanic en Fast & Furious 7. Ook die laatste film, die eerder dit jaar in de bioscopen draaide, is van Universal.

In november brengt Universal in Nederland ook nog de nieuwe James Bond-film Spectre uit.

Minions passeert anderhalf miljoen bezoekers
Minions passeert anderhalf miljoen bezoekers (Foto: BuzzE)

Hypotheken voor flexwerkers op basis van test

Er is weer een nieuw initiatief om flexwerkers en uitzendkrachten aan een hypotheek te helpen. Vier marktpartijen, waaronder bemiddelaar De Hypotheekshop, houden een proef waarbij mensen zonder vast contract in aanmerking komen voor een hypotheek op basis van hun kansen op de arbeidsmarkt. Ze baseren zich daarbij op een onlinetest die is ontwikkeld door het Rotterdamse onderzoeksbureau Intelligence Group.

Het is voor mensen zonder vast contract nog altijd erg moeilijk om een hypotheek af te sluiten en een huis te kopen. Banken hanteren doorgaans de voorwaarde dat iemand een vast contract moet hebben.

Een van de deelnemers is Obvion Hypotheken. Die partij startte eerder al met het verstrekken van hypotheken aan flexkrachten, wanneer uitzendorganisatie Randstad voor hen een verklaring zou afgeven met de verwachting dat zij in de toekomst ten minste hun huidige inkomstenniveau kunnen handhaven. Dit papiertje diende als vervanging van de werkgeversverklaring, die normaal nodig is bij het aanvragen van een hypotheek.

Idee achter de nieuwe onlinetest is dat door alle veranderingen op de arbeidsmarkt een vast contract tegenwoordig ook geen echte garantie meer biedt voor de toekomst. Bij Intelligence Group hebben ze daarom een vragenlijst ontwikkeld die hypotheekverstrekkers een betere inschatting kan geven van iemands werkzekerheid. De initiatiefnemers trekken een halfjaar uit om de nieuwe opzet te onderzoeken.

Hypotheken voor flexwerkers op basis van test
Hypotheken voor flexwerkers op basis van test (Foto: ANP)

Turkse luchtmacht doodt tientallen PKK-leden

De strijd tussen de Turkse strijdkrachten en de PKK wordt steeds feller en bloediger. Na de dood van minstens dertig Turkse militairen op maandag, sloeg de Turkse luchtmacht dinsdagmorgen hard terug. Bombardementen op zeven bases van de Koerdische militanten in Noord-Irak hebben volgens Turkse media zo'n veertig levens geëist.

Na de nachtelijke bombardementen werd in de Oost-Turkse provincie Igdir een bomaanslag gepleegd op een politiebusje. Daarbij vielen volgens de Turkse autoriteiten tien doden.

In het bergachtige grensgebied heeft Turkije commando's ingezet om PKK-strijders op te jagen. De strijd tussen Turkije en de PKK, die gewapenderhand meer rechten voor de Koerden opeist, is de laatste tijd weer opgelaaid na een periode van relatieve rust. Het vredesproces dat in 2012 begon is tot stilstand gekomen. Dagelijks vallen doden door bombardementen, gevechten en aanslagen.

Turkse luchtmacht doodt tientallen PKK-leden
Turkse luchtmacht doodt tientallen PKK-leden (Foto: ANP)

Rode Kruis opent tweede Welkom Winkel voor vluchtelingen

Het Rode Kruis opent dinsdag aan het begin van de middag in Tilburg een tweede Welkom Winkel voor vluchtelingen. Maandag ging de eerste open in Goes.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft de coördinatie van acties voor vluchtelingen aan het Rode Kruis uitbesteed, evenals de verdeling van giften en spullen die binnenkomen. "Vooral gewassen kleding voor mannen en kinderen, goede fietsen, speelgoed en toiletartikelen zoals zeep en tandpasta zijn meer dan welkom", aldus een woordvoerder van het Rode Kruis. "We krijgen van het COA te horen waar aan welke spullen het meeste behoefte is en wat er eventueel nog nodig is. Er zijn veel spullen beschikbaar, maar er zijn ook veel dingen waar we nog steeds meer van kunnen gebruiken."

Binnenkort moeten ook in onder meer Roermond, Apeldoorn en Ter Apel Welkom Winkels verrijzen in de directe omgeving van asielzoekerscentra (azc). Op termijn wil de hulporganisatie in de buurt van elk azc een Welkom Winkel openen.

Tweede Welkom Winkel opent bij azc in Tilburg
Rode Kruis opent tweede Welkom Winkel voor vluchtelingen (Foto: ANP)

Eerste Groene Boekje voor Jet Bussemaker

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap krijgt op 12 oktober in de Week van het Nederlands het eerste exemplaar van het vernieuwde Groene Boekje uitgereikt.

Tegelijk met de bijeenkomst in Den Haag neemt de Vlaamse minister Sven Gatz in Brussel een exemplaar in ontvangst.

Het Groene Boekje is niet de enige leidraad die wordt vernieuwd. Begin oktober verschijnt bij Prisma de nieuwe Spellingwijzer Onze Taal. Dit is de opvolger van het Witte Boekje uit 2006 met een lijst van 70.000 lastige woorden, waaronder vind-ik-leuken, peshmerga en start-up. De lijst is samengesteld door de Taaladviesdienst van Genootschap Onze Taal.

Op 6 oktober verschijnt de vijftiende editie van de Dikke Van Dale, bestaande uit drie delen.

Eerste Groene Boekje voor Jet Bussemaker
Eerste Groene Boekje voor Jet Bussemaker (Foto: ANP)

Nederland organiseert top infectieziekten

Nederland zal in het najaar van volgend jaar een internationale top organiseren over infectieziekten. Het gaat om de derde aflevering van de zogenoemde Global Health Security Agenda (GHSA). Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft dit volgens haar zegsman in Seoul bekend gemaakt.

Daar is ze bij de tweede aflevering van de top. De Amerikaanse president Barack Obama kwam met het initiatief voor de toppen. Doordat er steeds meer wordt gehandeld en gereisd, neemt de kans op verspreiding van ziekten toe. Intussen groeit de weerstand van bacteriën tegen geneesmiddelen. En dan is er ook nog kans op bacteriële oorlogsvoering en zogenoemd bioterrorisme.

In Seoul heeft Nederland afspraken gemaakt met Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika over hoe samen te komen tot nieuwe antibiotica en alternatieven voor antibiotica.

Oninteressant
Daarbij is het bedrijfsleven noodzakelijk, maar de onderneming is tegelijk zakelijk oninteressant. De ontwikkeling is duur en de bedoeling is immers dat antibiotica en eventuele alternatieven pas worden ingezet als verder niks meer helpt. "Bedoeling is dat bedrijven, wetenschappers en overheden van deze landen gezamenlijk dit van de grond gaan trekken. Dat is geen gemakkelijke opdracht, ook niet van de ene op andere dag geregeld, maar wel noodzakelijk", aldus de minister.

Het is nog niet bekend waar in Nederland de top zal worden gehouden.

Nederland organiseert top infectieziekten
Nederland organiseert top infectieziekten (Foto: ANP)

Uber haalt 1,2 miljard dollar op in China

Uber Technologies heeft in een nieuwe financieringsronde 1,2 miljard dollar (circa 1,1 miljard euro) opgehaald in China. Dat meldde de Britse zakenkrant Financial Times dinsdag. Onder meer zoekmachine Baidu zou een van de investeerders zijn van het bedrijf achter de bekende taxi-app.

Uber wordt nu gewaardeerd op circa 50 miljard dollar. De Chinese tak van het bedrijf zou goed zijn voor 7 miljard dollar. Overigens zou Uber nog meer geld kunnen binnenhalen, omdat de financieringsronde in China nog niet is gesloten.

Uber schroefde eerder de investeringen in China al op tot een totaal van 1,1 miljard dollar, waardoor het bedrijf in circa vijftig grote tot middelgrote steden actief wordt. Ook zijn er nog altijd geruchten over een beursgang van Uber in China.

Uber kampt in het Aziatische land met concurrentie van Didi Kuaidi, dat onder meer de steun heeft van internetgigant Alibaba en Tencent Holding.

Uber haalt 1,2 miljard dollar op in China
Uber haalt 1,2 miljard dollar op in China (Foto: ANP)

Recordomzetgroei in IT-branche

Het gaat goed met de IT-branche. De omzet van IT-dienstverleners steeg in het tweede kwartaal met 10 procent ten opzichte van een jaar eerder. Sinds 2007 is het niet meer voorgekomen dat de omzetstijging voor IT'ers in de dubbele cijfers belandde, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Het gaat eigenlijk al sinds 2013 beter met de branche. Bedrijven die bijvoorbeeld software uitbrengen, computerfaciliteiten beheren of ICT-advies geven, zien de vraag naar hun diensten toenemen. De prijsontwikkeling bleef echter lange tijd negatief, blijkt uit de cijfers van het CBS. Pas begin dit jaar stegen de prijzen binnen de IT-dienstverlening, nadat ze vijf jaar bijna onafgebroken daalden.

Het aantal bedrijven in de IT-branche nam in het tweede kwartaal eveneens aanzienlijk toe, met bijna 6 procent tot ruim 51.000. Dat kwam vooral doordat veel zzp'ers een eigen bedrijfje startten. Ook ging er minder partijen failliet.

Groei
Uit een peiling van het statistiekbureau komt naar voren dat ondernemers in de branche dit kwartaal opnieuw positief gestemd zijn, maar het aantal ondernemers dat groei verwacht is kleiner dan een kwartaal eerder. Per saldo denkt acht procent dat het economisch klimaat in het lopende kwartaal verder zal verbeteren; drie maanden geleden was dat nog twaalf procent. Een op de zes ondernemers verwacht binnenkort een tariefstijging door te voeren.

De IT-dienstverlening is volgens het CBS goed voor een omzet op jaarbasis van circa 24 miljard en biedt werkgelegenheid aan ruim 192.000 mensen.

Recordomzetgroei in IT-branche
Recordomzetgroei in IT-branche (Foto: ANP)

Chelsea Clinton steunt Kanye als president

Kanye West heeft steun gekregen uit onverwachte hoek. Chelsea Clinton heeft laten weten dat ze de politieke ambities van de rapper inspirerend vindt.

Tijdens de MTV Video Music Awards eind augustus vertelde Kanye het publiek dat hij in 2020 president wil worden. Gevraagd naar haar mening zei Chelsea maandag tegen MTV: "Zelfs als alleen het feit dat hij het zegt een kleine jongen of meid die televisie keek inspireert te denken, wow, misschien zou ik dat moeten doen, dan is dat geweldig."

De dochter van presidentskandidaat Hillary Clinton en oud-president Bill Clinton wilde niet zeggen of ze ook op Kanye zou stemmen. "Ik denk dat het ervan afhangt wie de tegenkandidaat is."

Eerder betuigde Taylor Swift al haar steun voor Kanye's presidentschap met de hashtag #KanTay2020.

Chelsea Clinton steunt Kanye als president
Chelsea Clinton steunt Kanye als president (Foto: BuzzE)

Minister Kamp naar Israël en Palestijnen

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) is van dinsdag 8 september tot donderdag 10 september in Israël en de Palestijnse gebieden. Hij gaat daar kijken hoe de economische samenwerking met Nederland kan worden versterkt.

Tijdens het werkbezoek van Kamp aan Israël staan beginnende bedrijven (start-ups) centraal. Volgens het ministerie van Economische Zaken heeft Israël al jaren een ijzersterke reputatie op dat gebied en is Nederland hard aan de weg aan het timmeren. Samen met Neelie Kroes, voormalig Europees commissaris, gaat Kamp Nederland promoten op een internationaal festival voor beginnende ondernemers in Tel Aviv.

Ook met de Palestijnen zal Kamp de mogelijkheden voor nauwere economische samenwerking verkennen. Hij ontmoet onder anderen zijn Palestijnse collega spreken en topmanagers van grote bedrijven. Nederland is een van de voornaamste geldschieters van de Palestijnse Autoriteit.

Minister Kamp naar Israël en Palestijnen
Minister Kamp naar Israël en Palestijnen (Foto: ANP)

Bookmakers: Dumoulin favoriet voor historische eindzege Vuelta

Dat wielrenner Tom Dumoulin bezig is aan een ongekend goede Vuelta a España zal inmiddels niemand meer ontgaan zijn, maar de wedkantoren gaan een stap verder: zij hebben de 24-jarige Nederlander na de monsteretappe van maandag gebombardeerd tot favoriet voor de eindzege.

Voor de loodzware zestiende etappe was rodetruidrager Fabio Aru nog de favoriet, maar Dumoulin verloor er dusdanig weinig tijd dat de Nederlander die rol heeft overgenomen. Bij de meeste wedkantoren kan men nog maximaal 2,2 keer de inzet terugkrijgen voor een historische eindzege van Dumoulin, wat neerkomt op ruim 40% kans dat de jonge Nederlander het daadwerkelijk voor elkaar weet te krijgen. Aru is de grootste concurrent en krijgt met noteringen van rond de 2,7 zo'n 35% kans op de winst. Met ruim zeven keer de inzet is Joaquim Rodriguez de enige andere renner die meer dan 10% kans krijgt van de bookmakers, die verder Rafal Majka als vierde en laatste serieuze kanshebber op het podium zien. 

Voor een podiumplek van Dumoulin krijg je overigens nog maar 1,2 keer de inzet terug, wat te vergelijken is met ongeveer 80% kans dat hij bij de beste drie eindigt. Erik Breukink was met zijn derde plaats in de Tour de France in 1990 de laatste Nederlander die een grote ronde op het podium afsloot. De laatste eindwinnaar was Joop Zoetemelk, die na de Vuelta van 1979 ook de Tour van 1980 op zijn naam schreef.

Voor Dumoulin is alle hoop gevestig op de 38,7 kilometer lange tijdrit van woensdag, met start en finish in Burgos. Zijn achterstand van bijna twee minuten op Rodriguez en Aru zal hij daarin goed moeten maken en zelfs om moeten zetten in een fikse voorsprong, met nog drie pittige etappes op het oog. De achterstand op Majka bedraagt zestien seconden. Aru, Rodriguez en Majka zijn allemaal verre van sterke tijdrijders, waar Dumoulin topfavoriet is om de tijdrit te winnen. Wel is het de vraag hoe goed de Nederlander hersteld is van de loodzware bergetappes, waar hij veel dieper heeft moeten gaan dan normaal.

Dumoulin zal woensdag de tijdrit van zijn leven moeten rijden (PRO SHOTS/George Deswijzen)
Dumoulin zal woensdag de tijdrit van zijn leven moeten rijden (PRO SHOTS/George Deswijzen)

Beyond Eyes nu ook op PlayStation 4

Ontwikkelaar Tiger & Squid heeft een trailer online gezet om de launch van Beyond Eyes op PlayStation 4 aan te kondigen. Vorige maand was het spel al te spelen op pc en Xbox One.

Je speelt als Rae, een blind meisje, dat al haar kracht en energie moet gebruiken om haar kat te vinden. De wereld komt tot leven als Rae er doorheen loopt. Beyond Eyes is een indie-game van Nederlandse makelij. 


België: 'Speler betaalde trainer om te mogen spelen'

Voorzitter Bruno Venanzi van Standard Luik heeft op de Franstalige radio in België een opmerkelijke onthulling gedaan. Volgens de nieuwe preses heeft een voetballer van de Belgische volksclub steekpenningen aan zijn dienstdoende trainer betaald in ruil voor speeltijd. "Ik heb vernomen dat een speler van Standard vorig seizoen onze coach heeft betaald om te mogen spelen", liet Venanzi weten.

De voorzitter wilde volgens Sporza verder niet in details treden. "Er zijn vorig seizoen drie coaches geweest, Guy Luzon, Ivan Vukomanovic en José Riga. Ik laat in het midden over wie het ging. Of de vorige voorzitter Roland Duchâtelet op de hoogte is? Dat denk ik niet", vertelde Venanzi, die ook niet wilde zeggen of de betrokken speler nog voor Standard Luik uitkomt.

Standard stelde maandag Yannick Ferrera aan als nieuwe hoofdtrainer. De pas 34-jarige Belgische coach verruilde Sint-Truiden voor de club uit Luik, waar hij een contract voor twee jaar heeft ondertekend. Ferrera, die STVV naar de Pro League leidde, volgt de ontslagen Slavoljub Muslin op.

'Speler betaalde trainer om te mogen meedoen'
'Speler betaalde trainer om te mogen meedoen' (Foto: ANP)

Minst aantal faillissementen in zeven jaar

Het aantal bedrijven dat failliet is gegaan, is de afgelopen maand naar het laagste niveau in zeven jaar gedaald. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In augustus gingen er 113 bedrijven minder over de kop dan een maand eerder, waarmee de dalende trend sinds de piek in mei 2013 aanhoudt.

Gecorrigeerd naar het aantal zittingsdagen in de rechtbank daalde het aantal uitgesproken faillissementen tot 308 bedrijven en instellingen, exclusief eenmanszaken. Daarmee komt het aantal bedrijven dat noodgedwongen de deur moest sluiten voor dit jaar op 3643, ruim 20 procent minder dan over de eerste acht maanden van 2014.

Vrijwel in alle bedrijfstakken nam het aantal faillissementen af. Onder horecabedrijven werden relatief gezien de meeste faillissementen uitgesproken. In deze sector gingen in augustus 18 bedrijven op de fles.

Minst aantal faillissementen in zeven jaar
Minst aantal faillissementen in zeven jaar (Foto: ANP)

Miyamoto en Tezuka praten over Super Mario

Shigeru Miyamoto en Takashi Tezuka, twee grootmachten achter Super Mario, vertellen in een interview met Eurogamer meer over hun geschiedenis van de serie. De ontwikkeling van het iconische level 1-1 uit Super Mario Bros., hun favoriete Mario-moment en de transitie naar 3D: het komt allemaal aan bod.

Ga er lekker voor zitten en geniet van het plezier dat deze mannen na tientallen jaren nog steeds uitstralen.

Nieuwe seksrel in Limburg

Drie verdachten moeten zich binnenkort voor de rechter in Limburg melden op verdenking van het afpersen van een Helmondenaar die was gelokt voor seks met twee minderjarige meisjes. De Helmondenaar werd in een woning in Roermond gedwongen vierduizend euro te betalen omdat hij daar seks wilde met twee meisjes van 13 en 14 jaar.

Raadsman Ivo van den Bergh van de 41-jarige Roermondenaar in wiens huis zich dit eind vorig jaar afspeelde, bevestigde dinsdag berichtgeving in de Telegraaf. Na een tip arresteerde de politie in juli behalve de Roermondenaar ook een 33-jarige vrouw uit Hoensbroek en een 32-jarige man uit Heerlen.

De Helmondenaar had volgens Van den Bergh via Marktplaats seks gevraagd met een jonge vrouw. Het drietal kwam met hem overeen dat hij voor 300 euro seks kon hebben met de twee jonge meisjes uit Heerlen.

Nieuwe seksrel in Limburg
Nieuwe seksrel in Limburg (Foto: ANP)

Studente naait vriendin met nep-piemel

Bij de rechtbank van het Engelse Chester is gisteren een bizarre rechtszaak begonnen. Ene Gayle Dawn Newland moest voorkomen wegens verkrachting van haar vriendin. De 25-jarige studente aan de Universiteit van Chester had zich namelijk voorgedaan als man, om zo haar vriendin met een voorbinddilo te penetreren.

Gisteren werd duidelijk dat Newland in 2011 een nep-profiel had aangemaakt op Facebook. Als 'Kye Fortune' stuurde ze haar slachtoffer een vriendschapsverzoek, met als reden dat ze elkaar kenden via een wederzijdse vriend.

Hierop ontstond een hechte vriendschap op afstand. Telkens wanneer het slachtoffer voorstelde elkaar in het echt te ontmoeten, had Newland weer een andere smoes om hiervan af te zien. Wel spraken ze elkaar over de telefoon, waarbij 'Kye' zijn hoge stem weet aan zijn Aziatische afkomst.

Op 22 februari 2013 vond er dan eindelijk een ontmoeting plaats in het Dene Hotel in Hoole. Newland stond er echter op dat haar vriendin een blinddoek zou dragen. 'Kye' was na een ongeluk namelijk erg onzeker geworden over zijn uiterlijk.

Zelf droeg 'hij' een zwempak. De tieten werden platgedrukt door verband en het haar was verstopt. Dit alles ook vanwege het ongeluk. Nog diezelfde dag kwam het tot seks.

Geblinddoekt en wel dacht de jongedame dat zij door een bronstige Aziaat aan diens spelmaspeel werd geregen. Niets bleek echter minder waar. Het was mevrouw Newland, die haar kersverse vriendin klaarmaakte met behulp van een voorbinddildo.

Na deze eerste wip kwam het nog enkele keren tot seks. Op 30 juni nodigde het slachtoffer Newland uit in haar appartement. Tijdens de seks werd zij echter achterdochtig, en besloot haar blinddoek af te doen. Pas toen besefte ze tot haar ontsteltenis dat ze al die tijd gruwelijk te grazen was genomen door een vrouw!

Op 3 juli 2013 besloot het slachtoffer aangifte te doen bij de politie. Zij vertelde de politie dat ze zo verliefd was, dat ze blind was voor alle eisen die haar 'vriendje' stelde. De botergeile studente werd hierop direct in de boeien geslagen.

Newland zelf verklaarde in de rechtbank dat haar vriendinnetje wist dat zij door een vrouw werd uitgewoond. Zij ging 'gewoon mee in de fantasie dat zij Kye was'. De rechtszaak zal nog wel enige tijd in beslag nemen.

China viert 50-jarig bestaan 'autonoom' Tibet

Met een parade van praalwagens ter ere van de Communistische Partij en felle speeches is dinsdag in Tibet het vijftigjarige bestaan van de 'autonome regio' daar gevierd. Het was vooral een feestje van het Chinese leiderschap van de regio. De hoge partijbaas Yu Zhensheng prees de "strijd tegen separatisme" die mensen "van alle etniciteiten" voeren tegen "de kliek van de dalai lama".

Yu hield zijn toespraak terwijl hij voor het Potalapaleis in Lhasa stond, het vroegere winterpaleis van de dalai lama's. Sinds 1959 verblijft de spiritueel leider niet daar, maar in ballingschap in buurland India. China ziet hem als een gevaarlijke separatist. Staatsmedia schrijven over hem als een "wrede heerser in ballingschap".

De huidige regio Tibet werd gevormd in 1965. Chinese troepen vielen er in 1950 binnen, waarmee een einde kwam aan de onafhankelijkheid die sinds 1912 had geduurd. China ziet dit als de bevrijding van Tibet.

China viert 50-jarig bestaan 'autonoom' Tibet
China viert 50-jarig bestaan 'autonoom' Tibet (Foto: ANP)

'Nederlanders bezorgd over ouderenopvang'

Bijna 80 procent van de Nederlanders is bezorgd over de opvang van ouderen, zowel nu als in de toekomst. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft er nog niet over nagedacht wat er allemaal moet gebeuren als zij op latere leeftijd niet meer voor zichzelf kunnen zorgen, melden verzekeraar Interpolis en Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers. Zij lieten Motivaction onderzoek doen onder 1000 mensen, onder wie ruim 300 mantelzorgers.

Van de ondervraagden zegt 79 procent bang te zijn dat de kwaliteit van de ouderenzorg achteruit zal gaan, "nu er meer een beroep wordt gedaan op zorg uit familie- of vriendenkring".

Ruim de helft (55 procent) van de 65-plussers wil zo lang mogelijk thuis blijven wonen, "koste wat het kost", aldus het onderzoek. Hun kinderen lijken het daarmee eens te zijn: "68 procent is bereid de eigen woning of die van hun ouders te verbouwen zodat ouders langer zelfstandig kunnen blijven wonen."

Nadenken

Directeur Arné van den Boom van Interpolis vindt het belangrijk dat mensen al vroeg nadenken over hun oude dag. "Hoe voorkom je dat kwetsbare ouderen het huis uit moeten waar ze hun hele leven hebben gewoond, omdat er niemand in de buurt is om ze te helpen als er iets gebeurt?"

Mezzo-directeur Liesbeth Hoogendijk wijst vooral op concrete zaken die geregeld moeten worden. Het moet bijvoorbeeld eenvoudiger worden om werk en zorg te combineren. Ook moet bijvoorbeeld dagopvang beter toegankelijk worden en moeten ouderen en mantelzorgers minder gehinderd worden door regels.

'Nederlanders bezorgd over ouderenopvang'
'Nederlanders bezorgd over ouderenopvang' (Foto: ANP)

Mammoet en Hebo bergen kranen en brug Alphen

Bergingscombinatie Mammoet en Hebo Maritiemservice zullen in Alphen aan den Rijn de omgevallen hijskranen, het brugdeel en de pontons waarop de kranen stonden gaan opruimen. Deze bedrijven hebben de meeste aandacht voor de veiligheid en beperking van de overlast voor omwonenden, vinden de bouwers BSB, Mourik en Peinemann, de gemeente en de verzekeraars. Volgens een woordvoerder begint het werk woensdag en moet het volgens planning aan het einde van de maand klaar zijn.

Als de bergingsoperatie klaar is, kan worden begonnen met het opruimen van de ravage die op 3 augustus ontstond toen de kranen met het brugdeel voor de Julianabrug van de pontons gleden en op diverse panden vielen. Door het ongeluk zijn 18 woningen onbewoonbaar verklaard. De Oude Rijn is sindsdien geblokkeerd, wat hinder voor de scheepvaart veroorzaakt.

Mammoet/Hebo wil de klus in twee delen klaren. Eerst wordt de boel gestabiliseerd, volgens een woordvoerder, "zodat onderzoeksinstanties zoals de inspectie SZW hun werk kunnen afronden." Als alles volgens plan verloopt, duurt dat acht dagen. Daarna worden de twee hijskranen, het brugdek en de pontons geborgen. De berging en het opruimen van het puin duurt ongeveer 12 dagen, verwacht Mammoet/Hebo.

De gemeente Alphen heeft de aannemerscombinatie Mourik/BSB Staalbouw aansprakelijk gesteld voor het ongeval en de schade. Hoofdaannemer Mourik legde de claim daarop voor aan BSB Staalbouw die op zijn beurt weer doorverwees naar onderaannemer Peinemann. Uit onderzoek moet blijken bij wie de verantwoordelijkheid uiteindelijk komt te liggen. De aannemers hebben een noodfonds opgericht voor mensen die direct door het ongeluk zijn getroffen.

Mammoet en Hebo bergen kranen en brug Alphen
Mammoet en Hebo bergen kranen en brug Alphen (Foto: ANP)

Levensverwachting weer ietsje hoger

Jongens die in 2014 zijn geboren, worden naar verwachting gemiddeld 79,87 jaar oud. Bij de meisjes die vorig jaar ter wereld kwamen is dat een leeftijd van 83,29 jaar. Daarmee is de levensverwachting weer een klein beetje gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

In 2013 lagen de verwachtingen voor jongens op 79,41 jaar en voor meisjes op 83,04 jaar.

De laatste keer dat de levensverwachting daalde, was in 1993. Toen waren er twee griepgolven in één jaar geweest.

Levensverwachting weer ietsje hoger
Levensverwachting weer ietsje hoger (Foto: ANP)

Justin Bieber: mijn hart is gebroken

Justin Biebers hart is gebroken. Dat gaf de Canadese zanger maandag toe in de Australische radioshow van dj's Kyle en Jackie O.

"Ik doe de laatste tijd veel alleen", zegt Bieber aan de telefoon. "Ik ben wel een relatietype, ik ben graag verliefd en hou van knuffelen. Maar mijn hart is gebroken, dus dat probeer ik te laten helen."

Justin onthulde verder dat hij nooit zijn ondergoed wast. Dat hoeft niet, omdat hij genoeg exemplaren krijgt van het merk Calvin Klein waar hij model voor staat.

Justin Bieber: mijn hart is gebroken
Justin Bieber: mijn hart is gebroken (Foto: BuzzE)

529.000 kijkers noodhulpactie RTL Late Night

Naar de Actie voor Vluchtelingen van het programma RTL Late Night hebben maandagavond 529.000 mensen gekeken. Het programma staat daarmee op de negentiende plaats in de daglijst van best bekeken programma's. Dat meldde de Stichting KijkOnderzoek (SKO) dinsdag.

Kijkers konden geld doneren en er was een callcenter waar bekende Nederlanders de telefoon opnamen. Het programma op RTL 4 heeft zeker 225.000 euro opgeleverd voor het Rode Kruis en andere organisaties. Dat geld is bedoeld voor noodhulp.

De dag top 25 van de SKO wordt aangevoerd door het NOS Achtuurjournaal (ruim 2 miljoen kijkers), gevolgd door Spoorloos (1.910.000) en Radar (1.745.000) die alle drie te zien waren op NPO 1.

529.000 kijkers noodhulpactie RTL Late Night
529.000 kijkers noodhulpactie RTL Late Night (Foto: ANP)

Janny van Heel Holland Bakt heeft missie

Jurylid Janny van der Heijden van Heel Holland Bakt heeft een missie. "Ik wil laten zien dat koken niet moeilijk is en dat iedereen het kan. Ik hoop dat mensen bewuster met eten omgaan", zegt het jurylid van Heel Holland bakt in het AD. "Als je kennis van eten hebt, dan is het niet zo moeilijk." Van der Heijden presenteert dinsdag haar nieuwste kookboek Koken met Janny.

Ze geniet van wat de bakwedstrijd in Nederland teweegbrengt. Bijna 2,3 miljoen mensen keken zondagavond naar de eerste aflevering van het nieuwe seizoen. "We hadden nooit verwacht dat er ook veel jongeren zouden meekijken en -bakken. En er zijn veel meer mannen gaan bakken. Het is niet meer tuttig. Ook grappig: die mannen beginnen meteen met heel moeilijke baksels."

Tijdens de opnames en het vele proeven kwam Janny bijna 3 kilo aan, meer dan gebruikelijk. ''Ik had vooraf een tijd koolhydraatarm gegeten, in de hoop dat ik minder zou aankomen. Het stomste wat ik kon doen, want ik at bij het jureren zoveel koolhydraten dat mijn lichaam ineens dacht: dat hebben we gemist."

Janny van Heel Holland Bakt heeft missie
Janny van Heel Holland Bakt heeft missie (Foto: BuzzE)

Destiny: The Taken King en Update 2.0

Spelers van Destiny, ongeacht of ze een pre-order hebben geplaatst voor The Taken King of niet, kunnen deelnemen aan het Crucible Preview Event dat wordt gehouden van 8 september tot en met 14 september.

Bungie vergelijkt het zelfs met een E3 of gamescom op je bank, en het is allemaal gratis. Zo kunnen spelers beter beslissen of ze de uitbreiding willen kopen of niet. Er worden onder andere enkele mappen en twee nieuwe spelmodi geïntroduceerd. Verder wordt op 8 september ook update 2.0 uitgebracht. Nog niet alle patch notities zijn bekend, maar het belangrijkste dat wel bekend is staat hieronder op een rijtje.

Wat onder andere nieuw is zijn verhoogde levels voor je personages. Voor elke speler wordt dat 34, en voor degene die The Taken King-uitbreiding hebben wordt het 40. Quests hebben nu ook hun eigen sectie in het menu, en je kunt zelfs je opgegeven quests opnieuw verkrijgen in de Hall of Guardians. Verder is het aantal bounty slots ook nog eens verhoogd naar zestien.

The Taken King wordt 12 uur ’s middags, lokale tijd, op 15 september uitgebracht voor PlayStation 3 en 4 en Xbox One en Xbox 360.

Destiny: The Taken King
Destiny: The Taken King

Rechter buigt zich over moord Els Borst

De rechter buigt zich dinsdag voor het eerst over de moord op Els Borst (81). Vorige week bleek dat ze in februari 2014 met tientallen messteken om het leven is gebracht.

Oud-minister van Volksgezondheid Borst werd destijds dood gevonden in de garage bij haar woning in Bilthoven. Verdachte Bart van U. (39) kwam pas in begin 2015 in beeld door een DNA-match na de moord op zijn zus Loïs in januari.

De verwarde Van U. stond tot op heden alleen terecht voor de dood van zijn zus. Hij heeft bekend haar te hebben gedood.

In juli legde hij daarover een onsamenhangende verklaring af. Van U. had naar eigen zeggen het gevoel dat hij zich moest beschermen tegen zijn zus, die hem juist ondersteunde.

Een opvallend element in zijn verklaring was dat Van U., uit een orthodox christelijk milieu, en zijn zus anders over euthanasie en abortus dachten.

De zitting van dinsdag bij de rechtbank in Rotterdam is nog niet inhoudelijk.

Rechter buigt zich over moord Els Borst
Rechter buigt zich over moord Els Borst (Foto: ANP)

Ondersteunende techniek mag bij rijexamen

Wie afrijdt voor zijn rijexamen, mag daar binnenkort ondersteunende technische systemen bij gebruiken zoals een dodehoekverklikker. Dat meldde het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) dinsdag. Het CBR heeft daarover afspraken gemaakt met de rijschoolbranche.

Steeds meer auto's beschikken over het zogenoemde Advanced Drivers Assistance System (ADAS). Het zijn technologische ontwikkelingen, zoals een cruise control waarbij de snelheid automatisch wordt aangepast aan die van de voorganger. De systemen moeten nu nu nog worden uitgezet tijdens het autorijexamen. De technische snufjes zijn toegestaan vanaf 1 januari 2016.

Het CBR benadrukt dat systemen die het rijden helemaal overnemen van de bestuurder, zoals automatisch inparkeren, verboden blijven bij het afrijden.

Ondersteunende techniek mag bij rijexamen
Ondersteunende techniek mag bij rijexamen (Foto: ANP)

Vergeten kleinkind sterft in auto

Een elf maanden oud jongetje is in de Amerikaanse staat Georgia overleden doordat hij twee uur lang was achtergelaten in een auto. Zijn opa en oma waren hem daar vergeten toen ze naar de kerk gingen in de plaats Chickamauga. Buiten was het op dat moment warmer dan 30 graden, zei de politie maandag tegen CNN. Er is nog geprobeerd het kind te reanimeren.

Het gebeurde afgelopen weekend al. De grootouders pasten op de baby. Zijn moeder lag thuis te slapen na een nachtdienst. Pas toen zij wakker was en aan haar ouders vroeg hoe het met de baby ging, beseften de opa en oma dat ze het kind waren vergeten.

Ze waren niet alleen met de baby. Ook een van hun dochters en en ander kleinkind waren mee naar de kerk. De politie denkt dat er geen opzet in het spel was, maar sluit niets uit. "Er was een gebrek aan communicatie tussen de drie volwassenen. Ze dachten dat een van de anderen het kind mee had genomen. Ze hebben daar niets over afgesproken."Er is niemand aangeklaagd.

Vergeten kleinkind sterft in auto
Vergeten kleinkind sterft in auto (Foto: ANP)

Plet verkast naar Israël

De Nederlandse aanvaller Glynor Plet gaat in Israël voetballen. Hij verhuist van het Belgische Zulte Waregem naar Maccabi Haifa, aldus de Israëlische club maandag. In dat land mogen clubs nog tot 22 september nieuwe spelers contracteren.

Plet mocht vertrekken bij de Belgische club, waar hij nog tot 2017 onder contract stond. Vorig jaar speelde Plet voor Go Ahead Eagles, op huurbasis.

Plet verkast naar Israël
Plet verkast naar Israël (Foto: ANP)

Mollema eindwinnaar in Ronde van Alberta

Bauke Mollema heeft de Ronde van Alberta gewonnen. De Nederlandse wielrenner zag zijn leidende positie in het algemeen klassement in de slotetappe in en rond de Canadese plaats Edmonton niet meer in gevaar komen. De Duitser Nikias Arndt won de laatste etappe, een soort criterium door de hoofdstad van Alberta.

Mollema verdedigde in het klassement een voorsprong van zes seconden op de Brit Adam Yates. Dat lukte dankzij goed werk van zijn ploeg gemakkelijk. De renners van Trek haalden op tijd een kopgroep terug. Mollema moest zelf nog even aan het werk, toen in de slotfase Tom-Jelte Slagter ontsnapte. De klassementsleider neutraliseerde de aanval van zijn landgenoot, derde in het klassement, vakkundig.

In de slotetappe was Wouter Wippert nog dichtbij een podiumplaats. De sprinter werd echter vierde, achter Arndt, en Australiërs Michael Matthews en Dion Smith.

Mollema eindwinnaar in Ronde van Alberta
Mollema eindwinnaar in Ronde van Alberta (Foto: ANP)

Dwayne Johnson redt puppy's uit zwembad

Dwayne Johnson heeft het afgelopen weekend twee puppy's geadopteerd. De acteur moest de hondjes direct uit het zwembad redden, zo vertelt hij zijn fans op Instagram.

De pups heten Brutus en Hobbs en zijn allebei een Franse buldog. Direct na thuiskomst begon het avontuur al. "Ik zet ze neer en allebei nemen ze een sprintje en belanden in het diepe gedeelte van het zwembad", zo verhaalt Johnson, die ook wel bekendstaat als The Rock. Vooral Brutus had moeite met het water. "Hij zonk als een baksteen met zijn hoofd eerst naar de bodem."

Op een foto is te zien hoe Dwayne met beide puppy's veilig in zijn handen het zwembad uitloopt. Zijn telefoon heeft de actie niet overleefd. Deze vergat de Fast & Furious-acteur uit zijn broekzak te halen voordat hij het water indook.

Dwayne Johnson redt puppy's uit zwembad
Dwayne Johnson redt puppy's uit zwembad (Foto: BuzzE)

In Tadzjikistan zijn baarden verboden

Zoals we een tijdje geleden al berichtten is Tadzjikistan staatkundig een eigenaardig land. Hoewel 98 procent van het land islamitisch is, worden religieuze kenmerken er keihard aangepakt, zo dus ook baarden. Een eeuwenoude wet die ooit was ingesteld door tsaar Peter de Grote verbiedt mannen om zich ongeschoren in het openbaar te vertonen.

De wet is ooit ingesteld omdat tsaar Peter onder de indruk was van de gladgeschoren kinnen van West-Europeanen. Iedereen, met uitzondering van het plebs, moest zijn baard kortwieken omdat de tsaar het er maar primitief uit vond zien. Ook gaf hij de wetshandhavers de opdracht om iedere man onder dwang te scheren die weigerde te gehoorzamen.

President Emomali Rahmon heeft besloten de wet weer eens wat aan te scherpen. Dit zou hij doen vanwege de steeds sterkere drang van de overheid om elke invloed van de islam op het land in te perken. Ze vrezen dat kansarme jongeren radicaliseren en zich aansluiten bij IS in Syrië. Het land is namelijk straatarm sinds de val van de Sovjet-Unie en de werkloosheid bedraagt zo'n 20 procent.

Er zijn dan ook vele hardnekkige geruchten dat de politie nog steeds onder dwang baarden afscheert. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat agenten soms wat te enthousiast zijn in het naleven van deze wet. Maar volgens hen zouden agenten de mannen alleen moeten aanspreken op hun voorkomen en persoonlijke hygiëne.

U2 laat 'grandioze fooi' achter in Amsterdams café

Rockband U2, die deze week vier concerten geeft in de Ziggo Dome, is al in Amsterdam gespot. Volgens Het Parool zaten de bandleden maandagmiddag in een rondvaartboot op de Amsterdamse grachten.  Vervolgens bracht de mannen een bezoek aan Proeflokaal Arendsnest, een in Nederlandse bieren gespecialiseerd café.

Volgens Madeleine van Ruiten van het aan de Herengracht gevestigde café was de sfeer 'heel relaxed'. Dat gold voor de band maar ook voor het al aanwezige publiek. De mensen keken weliswaar even verbaasd op maar lieten de bandleden verder rustig begaan.

Gitarist The Edge wandelde nog even naar buiten om wat plaatjes van de grachten te schieten. "Je kon duidelijk zien dat ze vakantie aan het vieren waren", aldus Van Ruiten. Bij vertrek lieten de bandleden volgens haar een 'grandioze fooi' achter.

De Ierse rockband geeft dinsdagavond hun eerste concert in de Ziggo Dome, de volgende staat op de planning voor woensdag. Komend weekend geven de mannen nog twee optredens.

'U2 in rondvaartboot en Amsterdams café'
U2 laat 'grandioze fooi' achter in Amsterdams café (Foto: BuzzE)

Dodelijk verleden 53

‘Hernou? Nooit van gehoord’, zei ik koel. ‘Maar je doet hetzelfde als Greta.’
‘En dat is?’ vroeg Hernou terwijl hij zijn ogen weer op de weg gericht had.
‘Nou, niemand kan rijden zonder zijn ogen op de weg te houden en zijn handen aan het stuur. Greta zorgde ervoor dat de motoren van de boten van aanvallers midden op zee ermee stopten zodat ze voor onze bemanning sitting ducks werden.’ Pedrosa begon te schrijven. Hernou keek via zijn binnenspiegel de agent die naast mij zat op de achterbank in zijn ogen. De grote SUV stopte resoluut.

Samsom: asiel voor EU kunnen vragen in regio

Vluchtelingen opgevangen in het Midden-Oosten moeten de kans krijgen om daar asiel aan te vragen voor Europa. Zo moet volgens PvdA-leider Diederik Samsom voorkomen worden dat ze in bootjes stappen richting de EU.

Verder moeten vluchtelingen in de regio meer perspectief worden geboden. Dat is een manier die het "businessmodel van de smokkelaars kan breken", zei Samsom maandagavond in het RTL4-programma Actie voor Vluchtelingen.

Volgens Samsom deelt coalitiepartner VVD deze visie. De regeringspartijen VVD en PvdA zijn het zo'n beetje eens over de inzet van Nederland in Europa wat betreft het vluchtelingenprobleem. Samsom verwacht dat die brief van het kabinet dinsdag zal worden verstuurd.

Samsom: asiel voor EU kunnen vragen in regio
Samsom: asiel voor EU kunnen vragen in regio (Foto: ANP)

Danny Boyle: Trainspotting 2 is 'next on to-do-list'

Regisseur Danny Boyle heeft in een interview bekendgemaakt dat een vervolg op het succesvolle drama Trainspotting zijn eerstvolgende project gaat worden. Ook gaf hij aan dat alle vier originele hoofdrolspelers terug willen komen in een tweede deel.

In het interview heeft Boyle te kennen gegeven dat het script al goed op weg is en dat het nu prioriteit is om de originele cast samen te brengen. "Dat is nog niet zo eenvoudig aangezien twee van hen momenteel een rol vertolken in TV-series", aldus Boyle, waarmee hij waarschijnlijk doelt op Johnny Lee Miller en Robert Carlyle, die op dit moment rollen vertolken in respectievelijk Elementary en Once Upon A Time.

Het scenario van het vervolg wordt geschreven door John Hodge, die ook het script van de originele Trainspotting schreef. Het vervolg wordt gebaseerd op de gelijknamige roman van Irvine Welsh. Welsh vertolkt zelf ook kleine rollen in de films die gebaseerd zijn op zijn werken. In Trainspotting speelde Welsh de drugsdealer Mikey Forrester.

Het script voor Trainspotting 2 (werktitel) wordt naar verluidt gebaseerd op Porno, een andere roman geschreven door Irvine Welsh die zich gedeeltelijk afspeelt in Amsterdam. Welsh schreef Porno als vervolg op zijn boek Trainspotting, dus de keuze om de verfilming van het vervolg daarop te baseren is logisch.

Informatie over releasedata is nog niet bekend.

Vervolg Trainspotting in de pijplijn (Foto: Screenrelish.com)
Vervolg Trainspotting in de pijplijn (Foto: Screenrelish.com)

Rojer naar kwartfinales in mannendubbel

Jean-Julien Rojer is met zijn tennismaatje Horia Tecau doorgedrongen tot de kwartfinales op de US Open. In de derde ronde was het Amerikaanse duo Eric Butorac en Scott Lipsky maandag niet opgewassen tegen de nummers drie van de plaatsingslijst in het mannendubbelspel: 7-6 (3) en 7-5.

Butorac en Lipsky dwongen hun tegenstanders wel tot geduldig en geconcentreerd spel. In de hele wedstrijd wisten Rojer en Tecau slechts één keer de service van de Amerikanen te breken, namelijk in de slotgame van de wedstrijd. Daarvoor hadden ze wel kansen, maar het duo uit de Verenigde Staten verdedigde zich knap.

In de kwartfinale wachten twee Fransen: Nicolas Mahut en Pierre-Hugues Herbert. Zij zijn als twaalfde geplaatst in New York.

Rojer naar kwartfinales in mannendubbel
Rojer naar kwartfinales in mannendubbel (Foto: ANP)

Oud-voorzitter PvdA serveert Samsom af

PvdA-kopstuk Felix Rottenberg vindt dat Lodewijk Asscher de waarden van de PvdA overtuigender kan uitdragen dan partijleider Diederik Samsom. Dat zegt de voormalig partijvoorzitter in een interview met Vrij Nederland, zo meldt de NOS.

Rottenberg is voorzitter van de commissie die de kandidatenlijst voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen gaat samenstellen. Hij houdt er rekening mee dat de PvdA na de verkiezingen een veel kleinere fractie overhoudt. Daarin moeten 'zeker vijf tot zes nieuwkomers' zitten die de sociaal-democratische waarden in de praktijk kunnen brengen. Asscher is daar volgens hem 'heel actief mee bezig. Die heeft het in zich'.

Bedrijfsleider
Samsom noemt hij 'de bedrijfsleider van het kabinet'. Volgens Rottenberg heeft Samsom veel te snel een kabinet geformeerd met Rutte. 'Het waren overhaaste en ondoordachte onderhandelingen. Dit regeerakkoord leidt onder meer tot minder sociale werkplaatsen en verslechtering van de positie van jonge arbeidsgehandicapten.' Over Samsom zegt Rottenberg dat het 'een ecologisch bewogen man is die zich zou kunnen ontwikkelen tot een geweldige minister van duurzaamheid in een volgend kabinet'.

Uit de slechte uitslagen bij de lokale en provinciale verkiezingen moet de PvdA wat Rottenberg betreft radicale conclusies trekken. 'Mannen als Samsom en Dijsselbloem hebben zich aan dit kabinet gecommitteerd. Ze geloven nog steeds dat de PvdA het op deze manier redt. Dat is niet zo!'

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.