Geweldscrisis dreigt in Turkije na etmaal van aanslagen

Turkije heeft een uitzonderlijk gewelddadig etmaal achter de rug, meldt het NOS-journaal. Bij verscheidene aanslagen tot in Istanbul aan toe zijn negen politiemensen en militairen omgekomen. Drie daders werden gedood. De geweldsuitbraak volgt op de Turkse militaire campagne tegen de Koerdische PKK.

Volgens NOS-correspondent Lucas Waagmeester stevent het land af op een geweldscrisis. Vooral twee aanslagen in Istanbul zouden uitzonderlijk te noemen zijn. Maar ook in het zuid-oosten wordt het geweld heviger. Daar bestookte de PKK een legerhelikopter waarbij een militair omkwam en reed een politiewagen op een bermbom met vier doden tot gevolg.

"Dat is zelfs voor die plek een zeer zware aanslag", zegt Waagmeester. "De aanslagen worden frequenter en ze worden zwaarder."

Istanbul
In de grootste stad van Turkije kwamen vier politiemensen om door een bomaanslag. Ook is er geschoten bij het Amerikaanse consulaat, dat in het Europese deel van de stad ligt. Die laatste aanslag lijkt het werk van een extreemlinkse groepering.

Van de andere aanslag is dit onduidelijk. "Hier in Istanbul kunnen de daders eigenlijk van alle kanten komen", aldus Waagmeester. Volgens hem worden door de antiterreurcampagne van de regering verschillende groepen in het nauw gedreven, en slaan deze terug.

Koerden
Die campagne is voornamelijk tegen de Koerdische PKK gericht. De start ervan viel samen met toestemming van Ankara voor de Amerikanen om de zogenaamde Islamitische Staat vanaf Turkse luchtmachtbases aan te vallen. Dat is onderdeel van een overeenkomst waarin ook staat dat de VS de Koerden in Syrië en Irak geen luchtsteun mag geven in hun strijd tegen IS.

Aanleiding voor de geweldsuitbraak was een aanslag, vermoedelijk door IS, tegen Koerdische jongeren die een hulpverleningsactie aan het voorbereiden waren, met tientallen doden tot gevolg. Radicale Koerden schoten daarop twee Turkse politieagenten dood, omdat ze meenden dat de regering achter de aanslag zat.

Erdogan
Volgens de Koerdische HDP-partij bedrijft de regering van president Recep Tayyip Erdogan een opportunistische 'bloedpolitiek' bedoeld om de Koerden te schaden. De partij wist onlangs de kiesdrempel van 10 procent te slechten en 80 zetels in het parlement te scoren.

Erdogans AK-partij zou momenteel de coalitieonderhandelingen torpederen om zo nieuwe verkiezingen af te dwingen. Daarmee zou Erdogan de absolute (tweederde) meerderheid terug willen winnen om de grondwet te kunnen wijzigen. Vredesbesprekingen met de Koerden zijn door de regering opgezegd.