Worstelpresident, 'maffiabaas en vriend van Putin' niet welkom op WK in VS

De president van de Russische worstelbond, Mikhail Mamiashvili, is niet welkom op het WK worstelen dat maandag van start is gegaan in het Amerikaanse Las Vegas. Volgens de bond heeft Mamiashvili geen visum gekregen en dus mag hij het land niet in.

De Rus is naast president van de bond in zijn land ook vice-president van United World Wrestling (UWW), de wereldwijde worstelbond. De president daarvan, de Serviër Nenad Lalovic, zou persoonlijk alles gedaan hebben om Mamiashvili het land binnen te kunnen krijgen. "Lalovic, het Russisch Olympisch Comité en de Amerikaanse worstelbond hebben alles gedaan, maar het is niet gelukt om een visum te krijgen voor onze president, een van de meest invloedrijke en belangrijke mensen binnen de Russische sport", aldus een woordvoerder van de Russische bond. "Ik ben er wel van overtuigd dat dit niet vanuit de Amerikaanse worstelwereld komt, want de bond aldaar heeft ons op alle mogelijke manieren geholpen. Het is echter duidelijk dat politiek zich weer eens teveel met de sport bemoeit."

Mamiashvili pakt olympisch goud in 1988 (Bron: YouTube)

Mamiashvili is een grootheid in het worstelen en werd in 1983, 1985 en 1986 wereldkampioen. In 1989 en 1990 pakte hij zilver, terwijl hij in 1988 met olympisch goud in Seoul zijn grootste succes vierde. Een schoon blazoen heeft hij echter allerminst en al vele jaren wordt hij nauwelijks toegelaten tot grote toernooien, simpelweg omdat landen de man weigeren toe te laten binnen hun grenzen. Zo mocht Mamiashvili in 2002 Finland niet betreden om naar het EK te gaan, wat leidde tot een massale 'telefoonaanval' vanuit Rusland. "In mijn hele leven heb ik nog nooit een aanval op de telefoonlijnen gezien zoals deze", aldus een hooggeplaatste official van het Finse Ministerie van Buitenlandse Zaken destijds. 

Mikhail Mamiashvili, president van de Russische worstelbond (Foto: WikiCommons/A. Savin)
Mikhail Mamiashvili, president van de Russische worstelbond (Foto: WikiCommons/A. Savin)

De Russen noemden Mamiashvili tegenover de Finnen een persoonlijke vriend van enkele ministers en zelfs van president Vladimir Putin. Het zou, volgens de Russen, dus bijzonder beschamend zijn om de man geen toegang te verlenen. Finland gaf dertien jaar geleden overigens niet toe, het is niet bekend of een soortgelijke 'telefoonaanval' ook nu weer plaats heeft gevonden tegen de VS. De Finse politie had wel haar redenen om geen toegang te verlenen aan kolonel Mamiashvili - hij bekleedt ook de nodige functies binnen het Russische leger. Zo zou hij een van de ongeveer twintig grootste maffiabazen van het land zijn, hoewel hij in elk geval voor ernstige vergrijpen nooit veroordeeld is. Zijn naam is regelmatig genoemd in verband met zaken die het daglicht niet kunnen verdragen, maar bewijzen zijn er officieel nooit gevonden.

Ook op sportief gebied schijnt Mamiasvili niet tot de zuiverste mannen te behoren. Tijdens de Olympische Spelen van 2004 stonden Alexei Michine uit Rusland en Ara Abrahamiam uit Zweden tegenover elkaar in de finale van het Grieks-Romeins worstelen tot 84 kilogram. Oud-wereldkampioen Pelle Svensson was al vanaf 1990 een belangrijk lid van de wereldworstelbond FILA - tegenwoordig UWW geheten - en was tevens de voorzitter van het disciplinair comité van FILA. Er ontstond een vreemde situatie, die Svensson jaren later in de Zweedse pers uitlegde.

Michine wint olympisch goud in 2004, in een finale waar Mamiashvili een hooggeplaatste official met de dood bedreigd zou hebben (Foto: Getty)

"Ik keek naar de finale met de Zweedse koning en koningin, waarbij ik ze wat uitleg gaf over de sport en aangaf dat ik openstond voor vragen. Plotseling vroeg de koning mij wie die man met een roze shirt was. Ik vertelde dat het de manager van de Russen was, ene Mikhail Mamiashvili, en vroeg waarom de koning dat wilde weten. Die vertelde me dat Mamiashvili al de hele tijd stond te gebaren richting de scheidsrechter, alsof hij aanwijzingen gaf", vertelt Svensson, die de tribune afliep om de Rus aan te spreken. De Zweed vertelde Mamiashvili dat hij direct moest stoppen, waarna Svensson wegliep. Op dat moment stond Mamiashvili op, draaide zich om en pakte de Zweed vast, waarbij hij volgens Svensson een heuse bedreiging de deur uit deed: "Je moet wel weten dat deze bemoeienis je dood kan betekenen", aldus de gevleugelde woorden van Mamiashvili. "Ik meldde dat natuurlijk bij de president van FILA, Raphael Martinetti. Die zei dat het jammer was dat Mamiashvili zo reageerde en dat was het."

Terug in 2015 heeft de Russische worstelbaas inmiddels zelf ook gereageerd op het feit dat hij de VS niet binnengelaten wordt. "Ik denk dat deze situatie als gevolg heeft dat de Amerikanen nooit meer een worsteltoernooi van dit kaliber mogen organiseren", dreigde Mamiasvhili in media in zijn land.