Daverende stunt Fognini tegen Nadal, Djokovic heeft geen kind aan Souza

Rafael Nadal is in de nacht van vrijdag op zaterdag verrassend vroeg uitgeschakeld op de US Open. De als achtste geplaatste Spanjaard verloor in een slopende vijfsetter zijn partij in de derde ronde van de Italiaan Fabio Fognini: 6-3, 6-4, 4-6, 3-6 en 4-6. De tennissers stonden zo'n drie uur en drie kwartier op de baan in New York. De partij kwam pas ver na middernacht ten einde.

Nadal won de eerste twee sets nog, maar de strijdbare Fognini kwam sterk terug in de wedstrijd. Met diepe slagen en soms miraculeuze reddingen wist hij het tij te keren. De vijfde set leverde een spektakelstuk op, waarin beide spelers uitblonken. Zo braken ze elkaar liefst zeven keer op rij. Fognini trok echter aan het langste eind. Fognini is pas de tweede speler in de geschiedenis die na een 0-2 achterstand in sets alsnog van Nadal weet te winnen: eerder slaagde alleen Roger Federer daar in 2005 een keer in.

Het is al de derde keer dit jaar dat Nadal het moet afleggen tegen Fognini, die niet bekend staat als een specialist op hardcourt. In april stonden de twee tegenover elkaar op het graveltoernooi van Barcelona en won de Italiaan eveneens in de derde ronde. Ook in de halve finales van het toernooi van Rio de Janeiro in februari won Fognini. Begin augustus won Nadal wel de onderlinge ontmoeting in de finale van het toernooi in Hamburg.

De hoogtepunten van het fantastische duel tussen Fognini en Nadal (Bron: YouTube)

Novak Djokovic heeft vrijdag vrij eenvoudig de vierde ronde bereikt van de US Open. De als eerste geplaatste Serviër gunde de Italiaan Andreas Seppi geen set: 6-3, 7-5 en 7-5.

Djokovic heeft nog geen set verloren op de grand slam in New York. Hij opende zijn jacht op de eindzege met een eenvoudige overwinning op de Braziliaan Joao Souza: 6-1. 6-1 en 6-1. In de tweede ronde moest de Oostenrijker Andreas Haider-Maurer er in drie sets aan geloven: 6-4, 6-1 en 6-2.

De Kroatische tennisser Marin Cilic mag blijven dromen van nieuw succes op Flushing Meadows. De titelverdediger bereikte vrijdag ten koste van Mikhail Kukushkin de vierde ronde van het US Open maar had wel zijn handen vol aan de taaie Kazak. Deze boog pas in de vijfde set, maar toen wel diep: 6-7 (5), 7-6 (1), 6-3, 6-7 (3) en 6-1.

De spelers stonden in het Louis Armstrong Stadium vier uur en elf minuten op de baan. Cilic' volgende tegenstander is de Spanjaard David Ferrer of de Fransman Jérémy Chardy.

Nadal strandt in derde ronde na vijfsetter
Nadal strandt in derde ronde na vijfsetter (Foto: ANP)