Dumoulin kijkt uit naar koninginnenrit Vuelta

Wielrenner Tom Dumoulin kijkt uit naar de loodzware elfde etappe van de Ronde van Spanje die de renners woensdag van Andorra la Vella naar Cortals d`Encamp brengt. "Dat wordt de zwaarste rit van de Vuelta", keek de 24-jarige Limburger dinsdag tijdens de rustdag vooruit. "Normaal zou ik zeggen dat het te veel voor me wordt, maar in de negende etappe heb ik mezelf ook verrast."

Dumoulin won zondag de negende etappe en veroverde eveneens de rode leiderstrui. "Wie dat twee weken geleden tegen me had gezegd, die had ik echt voor gek verklaard", bekende hij.

"Maar het is een heel mooie bonus. Het is nog best moeilijk te bevatten voor me. We hebben bewezen een sterke ploeg te hebben", zei de renner van Giant-Alpecin. "We gaan er nu voor vechten. We proberen vol gas naar de finish te gaan en daarna kunnen we conclusies trekken."

De koninginnenrit van de Ronde van Spanje is woensdag slechts 138 kilometer lang maar telt zes loodzware beklimmingen. De laatste berg van de eerste categorie brengt de renners naar een hoogte van 2100 meter. Op de top van Alto Els Cortals d'Encamp ligt ook de finish.

Dumoulin verdedigt in het algemeen klassement een voorsprong van 57 seconden op Joaquim Rodríguez, de Spaanse kopman van Katoesja. Erkende klimmers als Fabio Aru (1.13), Nairo Quintana (1.17) en Chris Froome (1.18) zijn de verrassende leider in de Ronde van Spanje ook nog niet uit het oog verloren.

Dumoulin kijkt uit naar koninginnenrit Vuelta
Dumoulin kijkt uit naar koninginnenrit Vuelta (Foto: ANP)