Onderzoek: er zijn te veel onderzoeken

Onderzoek heeft uitgewezen dat er te veel onderzoeken zijn. De wetenschap komt om in de nieuwe studies. Gevolg is dat het voor de heren en dames wetenschappers onmogelijk is om alles te lezen, laat staan zich erin te verdiepen.

Finse en Californische universiteiten hebben de krachten gebundeld en kwamen samen met de studie 'Het verval van de aandacht in de wetenschap'. Hierin wordt gesteld dat 'de exponentiële groei van het aantal wetenschappelijke onderzoeken het almaar moeilijker maakt voor onderzoekers om op de hoogte te blijven van de publicaties die voor hen relevant zijn'.

'Bijgevolg', gaat het verder, 'brokkelt de aandacht die kan besteed worden aan specifieke studies snel af'.

Een klein nadeeltje van het informatietijdperk: het gaat allemaal te snel en het is allemaal te veel. Iets dat bijna iedereen die het internet niet alleen maar voor het kijken naar poesjes en pussies gebruikt kan beamen. We ondergaan dagelijks een tsunami van informatie en het is simpelweg te veel om alles maar eventjes in je op te nemen.

Deze trend valt het meest op wanneer het over muziek, films, tv en dergelijke dingen gaat. Maar bovengenoemd onderzoek toont dus aan dat die vlieger ook voor de wetenschap opgaat.

Gevolg hiervan kan zijn dat er essentiële stukjes informatie 'gemist' gaan worden. De exponentiële groei van wetenschappelijke literatuur en de beperkte capaciteit van wetenschappers om dit bij te houden kan ervoor zorgen dat belangrijke theorieën volledig over het hoofd worden gezien.

Maar of dit echt het geval is moet eerst nog onderzocht worden.

Enorme prijsverschillen tweede masterstudie (Foto: ANP)