Van der Ven moet genoegen nemen met zilver

Rick van der Ven is er zondag in Kopenhagen niet in geslaagd wereldkampioen te worden in de olympische discipline recurve. De 24-jarige Nederlandse boogschutter verloor in de finale van de Zuid-Koreaan Kim Woo-jin en moest zich tevreden stellen met zilver. Dat stond na vier sets vast, waarvan er twee gelijk eindigden: 2-6 (27-28 28-29 27-27 30-30).

Van der Ven kon zich in de eindstrijd, die plaats had voor Slot Christiansborg waar het Deense parlement zetelt, nauwelijks verwijten maken. Hij noteerde maar één keer een acht en verder alleen negens en (dikke) tienen. De nummer vier van de Olympische Spelen van 2012 had alleen pech dat zijn opponent uit Zuid-Korea, waar boogschieten een haast bovenmenselijke status geniet, net iets beter mikte en ijzig koel bleef.

Dat liet Kim (23), in 2011 (Turijn) al eens de beste van de wereld maar opmerkelijk genoeg niet geselecteerd voor de OS in Londen, vooral in de vierde set zien door de maximale score van de linkshandige Brabander, die als eerste zijn pijlen moest versturen, te kopiëren.

Het brons was voor de Japanner Takaharu Furukawa. Hij versloeg de Venezolaan Elias Malave in de shootoff met 10-9. Na vijf sets was er evenwicht: 5-5 (29-25 28-29 27-29 29-26 26-26). Bij de vrouwen ging de titel ook naar een Zuid-Koreaanse. Ki Bo Bae was in de finale te sterk voor de Taiwanese Lin Shih-Chia (7-3). Haar landgenote Choi Mi-sun werd derde dankzij een zege op Laxmirani Majhi uit India: 6-4.

Van der Ven moet genoegen nemen met zilver
Van der Ven moet genoegen nemen met zilver (Foto: ANP)